Οἱ προσκολλήσεις τῶν Σκοπιανῶν καὶ ἡ μοιραία ἀπομόνωσις.

Ἴσως ἐμεῖς νὰ βλέπουμε μόνον τὸν ἐθνικὸ κίνδυνο ποὺ κρύβεται πίσω ἀπὸ τὶς δράσεις τῶν σκοπιανῶν. Ὅμως ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ ΥπΕξ (μὴν τὸν μπερδεύετε μὲ τὸν φὸν Δημητράκη, καμμία σχέσις!!!) βλέπει ἀπὸ πίσω καὶ μπορεῖ νὰ «διαβάζῃ» τὰ παρελκόμενα.  (ἀπὸ Δραγουμᾶνο τὸ παρακάτω)

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες για έναρξη εργασιών συναρμολόγησης και τοποθέτησης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, υπό τη φερόμενη επίσημη ονομασία «έφιππος πολεμιστής», έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε.

Η «πολιτική αρχαιοποίησης» όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης. Η πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Έρχεται δε, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας.

Άλλωστε,  η ενέργεια αυτή διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, για την οποία τους είχαμε προειδοποιήσει.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι νοιώθει την πίεση για την επίτευξη λύσης να μεγαλώνει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αυτή θα είναι η λύση που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του. Πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην πραγματικότητα. Πρέπει να εργασθεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την επίτευξη λύσης. Αλλιώς, θα αναλάβει τις ευθύνες για την οπισθοδρόμηση της χώρας του».

Κι ἀκριβῶς ἐδῶ εἶναι ἡ οὐσία. Ἀπαιτεῖται φυσικὰ κι ἀνάλογος ἡγεσία.. (ὄχι ὁ «φόν» Δημητράκης..) γιὰ νὰ ἀναλάβῃ νὰ ξεκαθαρίσῃ τὸ τοπίο καὶ νὰ βάλῃ τὸν κάθε κατεργάρη στὴν θέσι του. Ἀναμένοντας τὶς ἐξελίξεις πλέον, οἱ ὁποῖες δὲν θὰ μποροῦσαν νὰ εἶναι κάτι χειρότερο ἀπὸ αὐτὰ ποὺ ἤδη οἱ ὑπηρετοῦντες τῆς νέας τάξεως πολιτικοί μας ταγοί ἔχουν πράξει, πιστεύουμε καὶ σὲ θετικότερα ἀποτελέσματα. 

Φιλονόη.

φωτογραφία ἀπό ἐδῶ

(Visited 19 times, 1 visits today)
Leave a Reply