Δρόμος 2.000 ἐτῶν.

 

Στὴν Τροία. Δρόμος εἰδικὸς γιὰ εἰδικὲς τελετές, ἰσχυρίζονται.  Ὅπως κι ἐὰν εἶναι, ἕνας δρόμος 2.000 ἐτῶν εἶναι μεγάλο γεγονός. Ἀρκεῖ φυσικὰ νὰ μὴν προσπαθήσουν τώρα νὰ τὸ παίξουν Τρῶες τὰ μογγόλια. Δὲν ἀντέχουμε τόσο γέλιο! Θὰ μᾶς …πεθάνουν! (Μήπως πασχίζουν νὰ μᾶς ἀφανίσουν τώρα μὲ πιὸ σύγρονα μέσα;)

Φιλονόη.

ΔΡΟΜΟΣ 2000 ΕΤΩΝ

Εφ. Γενί Σαφάκ 30-9-2011

 

Βρήκαν δρόμο 2 χιλιάδων ετών

 Δρόμος μήκους 35 χιλιομέτρων και ηλικίας 2000 ετών βρέθηκε στο Τσανάκκαλε ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια της Τροίας και την ιερή περιοχή του Σμίνθειου.

ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ

Κατά τις ανασκαφές που γίνονται στο ιερό του Σμίνθειου Απόλλωνα στην περιοχή του Γκιούλπιναρ-Τσανάκκαλε αποκαλύφθηκε ¨δρόμος 2000 ετών¨.

Ο καθηγητής Νταβούτ Καπλάν του Πανεπιστημίου 19ης Μαΐου που είναι επικεφαλής των ανασκαφών είπε πως το εύρημα δεν τους εξέπληξε, και δήλωσε : ¨Εάν δουλεύαμε με περιορισμένα μέσα θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μόνο 5-10 μέτρα από τον δρόμο. Έτσι όμως πριν τελειώσουν οι ανασκαφές αποκαλύψαμε 45 μέτρα από τον δρόμο. Επιθυμούμε να τον ανοίξουμε ολόκληρο¨. Ο Καπλάν ανέφερε πως ο δρόμος έχει την κατεύθυνση από Σμίνθειον προς Αλεξάνδρεια Τροίας και έδωσε τις εξής πληροφορίες : ¨ Ανάμεσα στο μεγάλο διοικητικό κέντρο που ήταν η Αλεξάνδρεια της Τροίας και το θρησκευτικό κέντρο του Σμίνθειου υπάρχει ένας ιερός δρόμος μήκους περίπου 35 χιλιομέτρων. Ο δρόμος αυτός που εξασφάλιζε την επικοινωνία ανάμεσα στα δυο κέντρα, κατά τις εκδηλώσεις χρησιμοποιούνταν για τις πομπές. Ο δρόμος στην εποχή του είχε μεγάλη σημασία και για λειτουργικούς και για θρησκευτικούς λόγους¨. (τουρκικὰ νέα)

(Visited 9 times, 1 visits today)
Leave a Reply