Ἡ ἐπικερδὴς ἐπιχείρησις «κέντρον τῶν Ἀθηνῶν»!

Κίνητρα για επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας

Ἐφ’  ὅσον γέμισαν τὸ κέντρο μὲ κάθε καρυδιᾶς καρύδι, ἔσπρωξαν τοὺς ἰδιοκτῆτες νὰ ξεπουλήσουν ὅσο ὅσο, ὑποβάθμισαν μεγάλες περιοχὲς πανάρχαια Ἑλληνικές, τώρα ἔφθασε ἐπισήμως ἡ στιγμὴ τῆς «ἀναδομήσεώς» του!

Δῆλα δή; 

Τώρα θὰ γίνῃ τὸ κέντρο τῶν Ἀθηνῶν Κηφισιά, Ἐκάλη, Πολιτεία….

Δὲν τὸ περιμέναμε; 

Σαφῶς καὶ τὸ περιμέναμε. Ἀλλὰ ἀκόμη ἐκνευρίζει τὸ θρᾶσος κάποιων νὰ συμπεριφέρονται ὡς νὰ μὴν συμβαίνῃ τίποτα. 

Τόση αὐθαιρεσία καὶ τόση κλοπὴ; Κι ὅμως… Ναί! 

Τὰ κατάφεραν; Ἔτσι νομίζουν… Ἔτσι θέλουν νὰ πιστεύουν… 

Ἀλλὰ γιὰ πόσο ἀκόμη θὰ κρατήσῃ ἡ βασιλεία τους; Θὰ πληρώσουν τὸ κέντρο καὶ κάθε τους ἄλλη πράξι πάρα πολὺ ἀκριβά! Καὶ τὸ ξέρουν. Γιὰ ἐτοῦτο βιάζονται μὲ τὰ «νομοθετήματα» καὶ τὶς «ὑπουργικὲς ἀποφάσεις» καὶ τὶς ἐκπτώσεις….. Νὰ τσιμπήσουν ὅσα περισσότερα μποροῦν γιὰ νὰ ἔχουν γεμᾶτο τὸ πορτοφόλι τὴν ὥρα ποὺ θὰ ξεκινήσῃ τὸ τρελλό τους τρέξιμο πρὸς τὴν σωτηρία. Δὲν γνωρίζουν ὅμως πὼς οἱ  ῥιψάσπιδες ὅταν τρέχουν, πρῶτα πρῶτα ξεφορτώνονται τὰ μεγάλα τους βάρη. Γιὰ νὰ ἐλαφρύνουν καὶ νὰ τρέχουν ταχύτερα.

Ποιό τὸ δικό τους μεγάλο βᾶρος; Τὸ χρῆμα ποὺ ἔκλεψαν…. Πρῶτα ἀπὸ ὅλα θὰ τὸ πετάξουν, πιστεύοντας πὼς ἔτσι θὰ ἐπιβιώσουν.

Ξέρω πὼς θὰ βρεθοῦν ἀρκετοὶ νὰ ἀγοράσουν. Ξέρω πὼς δὲν τοὺς ἀγγίζει ἡ ἠθική αὐτούς. Ξέρω ἐπίσης πὼς κι αὐτοὶ στὸ τέλος θὰ ἀναρωτιοῦνται γιὰ τὸ ἐὰν ἔπρεπε ἢ δὲν ἔπρεπε νὰ συνεισφέρουν. Καλὸ θὰ ἦταν λοιπὸν νὰ ἀναλογιστοῦν σοβαρότερα τὴν συνενοχή τους. Διότι περὶ συνενοχῆς συζητᾶμε.

Φιλονόη 

Κίνητρα για επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου υπολογίζεται να έχουν θεσμοθετηθεί τα φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση των κτιρίων στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, που στόχο έχουν να υποβοηθήσουν την εξυγίανση, αναβάθμιση και αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου υπολογίζεται να έχουν θεσμοθετηθεί τα φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση των κτιρίων στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, που στόχο έχουν να υποβοηθήσουν την εξυγίανση, αναβάθμιση και αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης.

Τα κίνητρα αφορούν εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων και περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης. Ισχύουν για χρονικό διάστημα έως 10 ετών, με την προϋπόθεση η αποκατάσταση του ακινήτου να υλοποιηθεί μέχρι τις 31/12/2014.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Για την περιοχή Γεράνι, έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσού έως 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης του ακινήτου, με το κόστος των εργασιών να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (όψεις, κοινόχρηστοι χώροι) μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (κατοικία). Ανάλογη είναι η έκπτωση για την περιοχή Μεταξουργείο, με ανώτατο κόστος εργασιών τα 300 ευρώ ανά τ.μ.

Τα διατηρητέα

  • Για τα διατηρητέα κτίρια έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος όλης της δαπάνης αποκατάστασης με κόστος έργων μέχρι 2.000 ευρώ ανά τ.μ. Οι αιτήσεις για την έκδοση της άδειας αποκατάστασης πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31/12/2013 και οι εργασίες να αποπερατωθούν εντός τριών ετών από την έκδοση της άδειας. Στις αγοραπωλησίες των ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές ο φόρος μεταβίβασης ορίζεται στον συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας, αν είναι μεγαλύτερη.
  • Στην ανάγκη να προχωρήσουν με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς οι δράσεις για την απορρύπανση του Ασωπού συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο δήμαρχος Τανάγρας Ευ. Γεωργίου σε συνάντηση που είχαν χθες στο Σχηματάρι.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (ἔθνος)

(Visited 7 times, 1 visits today)
Leave a Reply