Τί περιέχουν τὰ δακρυγόνα;

Ὠραῖα πράγματα! Τὰ βάζουν ἐκεῖ γιὰ νὰ μᾶς ἀναζωογονοῦν καὶ νὰ μᾶς φτιάχνουν τὴν διάθεσι.  Ἤ μήπως ὄχι; 

Γιὰ νὰ δοῦμε τί λέει ὁ πλανητικός:

Η χρήση χημικών αερίων απαγορεύεται ακόμα και στον πόλεμο.Τα δακρυγόνα περιέχουν τη χημική ουσία CS  (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα. Η ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο, επανειλημμένα δικαιώνει την χρήση δακρυγόνων και χημικών σε διαδηλώσεις.
Ιστορικό

Η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων «δακρυγόνων», από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον». Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.
Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η σωστή χρήση τους, κάνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης παροδικές και χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Η χρήση των δακρυγόνων αερίων σε πρόσφατες περιπτώσεις, ωστόσο, δείχνει ότι η σωστή χρήση του όπλου είναι δύσκολο να ελεγχθεί και συχνά δεν χρησιμοποιείται σωστά. Έχουν κατ’ επανάληψιν προκληθεί σοβαρές τραυματικές ζημίες από την έκρηξη βομβών με δακρυγόνο αέριο, καθώς και εγκαύματα από θανατηφόρα τοξικά. Τα διαθέσιμα τοξικολογικά στοιχεία είναι ανεπαρκή, ως προς τις δυνατότητες των δακρυγόνων αερίων να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη πνευμονική, καρκινογόνα, καθώς και επιπτώσεις στην αναπαραγωγή.
Ποια είναι
 
CN (Chloroacetophenone): Παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1871 από το γερμανό χημικό Γκρέμπε και χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τους αμερικάνους. 
CS (Orthochlorobenzalmalononitrile): Κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς Κόρσον και Στόκτον τον Μάιο του 1928. Η παραγωγή του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από την εταιρεία Chemical Defence Experimental Establishment στο Πόρτον της Αγγλίας. Το CS είναι επιβλαβές όταν εισπνέεται ή σε περίπτωση κατάποσης. Πιθανόν να είναι επιβλαβές σε επαφή με το δέρμα. Προκαλεί σοβαρό ερεθισμό στους οφθαλμούς. Η συγκέντρωση την οποία μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος είναι για χρόνο 10 min τα 4-7 mg/m3
OC (Oleoresin Capsicum): Είναι ευρέως γνωστό με το όνομα pepper spray. Είναι φυσική ουσία και εξάγεται από τις πιπεριές καγιέν. Κατά την εκτόξευσή του δεν εξατμίζεται, όπως τα παραπάνω στοιχεία, γι’ αυτό και απαιτείται άμεση επαφή με τα ευαίσθητα σημεία και τις βλεννογόνους του διαδηλωτή για να είναι αποτελεσματικό. Πρωτοπαρακευάστηκε το 1930. Πρώτη χρήση του έγινε από την αμερικανική αστυνομία τη δεκαετία του ’70. Μετά το 1989 χρησιμοποιείται μαζικά από το FBI.CN/CS, CN/OC, CS/OC: Επίσης είναι δυνατή ανάμειξη των παραπάνω στοιχείων, κάτι που επιτείνει τη δηλητηριώδη δράση τους. Πιο διαδεδομένη ανάμειξη είναι το OC/CS, το οποίο και αποκαλείται ενισχυμένη δόση.

Επιπτώσεις
Με την εισπνοή δακρυγόνου εμφανίζεται έντονο αίσθημα καψίματος και πόνος στα μάτια, δακρύρροια, ρινική καταρροή, βήχας και φτάρνισμα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα καψίματος στη γλώσσα και το στόμα, σιελόρροια και έμετος.
Έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χημικά οφθαλμικά εγκαύματα, ενώ η έκθεση σε κλειστό χώρο όπου οι συγκεντρώσεις θα είναι μεγάλες, μπορεί να προκαλέσει έντονη δύσπνοια, ίσως και θάνατο σε άτομα με ευαισθησία ή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.
 
ΑντιμετώπισηΤα δακρυγόνα της παλιότερης εποχής, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία το 1973 στο Πολυτεχνείο ήταν βασικές ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτούνταν η ένωσή τους με όξινες ουσίες (πχ. λεμόνι). Τα σημερινά δακρυγόνα είναι όξινες ουσίες και για την εξουδετέρωσή τους απαιτείται η δράση τους με βασικές ουσίες.

Διαδεδομένη είναι η χρήση της αντιοξέας ουσίας Maalox, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση ή μείωση των στομαχικών οξεών σε άτομα που έχουν προβλήματα. απομάκρυνση των μολυσμένων ρούχων: χωρίς τριβή, χωρίς να έρχεται σε επαφή το μολυσμένο εξωτερικό των ρούχων με το δέρμα. Απολύμανση με πλύσιμο με άφθονο ΚΡΥΟ νερό και σαπούνι. (το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει την διέλευση σωματιδίων). Από το κεφάλι και το πρόσωπο προς τα πόδια, εμπρός και πίσω. Ιδιαίτερη προσοχή σε πτυχώσεις του δέρματος, αυτιά και νύχια. Πλύσιμο των ματιών με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό, όσο πιο σύντομα από τη στιγμή της έκθεσης, τουλάχιστον 15 λεπτά.Οι ασθενείς με έντονα συμπτώματα στα μάτια χρειάζονται εξέταση από οφθαλμίατρο. Μετά το πλύσιμο το ρούχων που έχουν εκτεθεί στον ψεκασμό, θα πρέπει να κρεμαστούν σε καλά αεριζόμενο χώρο, για να φύγουν τα τελευταία κατάλοιπα του φυσικού αερίου.Το αέριο CS είναι λιποδιαλυτό, έτσι δεν είναι σωστή η χρήση βαζελίνης ή παρόμοιων ουσιών για προστασία. Ακατάλληλη είναι και η χρήση κρέμας, ή ζελέ ή αλοιφής, παρά μόνο μετά από συμβουλή ειδικού. Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι ο αέρας, το κρύο νερό και ο χρόνος.

Ενδεικτικά περιστατικά

Στη χώρα μας δυο από τα θύματα του Πολυτεχνείου το 1973, ο δικηγόρος Σπύρος Κοντομνάρης και ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτριος Παπαϊωάννου, αναφέρονται στο πόρισμα Τσεβά ως θανόντες από εισπνοή υπερβολικής ποσότητας δακρυγόνων.Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή πανεπιστημιακών καθηγητών, εκπροσώπων της ΟΛΜΕ, συνδικαλιστών και φοιτητών, επειδή οι αστυνομικοί τους ψέκασαν «ανηλεώς», στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια (της 08.08.2006, της 27.06.2006 και της 22.02.2007)Πρόσφατα, το τραγικό περιστατικό του ψεκασμού στο πρόσωπο με χημικά του εργαζόμενου Αθανασάκη που συμμετείχε στη διαδήλωση της 5/05/2010 στο μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και που διατρέχει άμεσο κίνδυνο απώλειας της όρασης του, έχοντας υποστεί μεγάλης έκτασης εγκαύματα».

Προοπτικές
Στο θέμα της κατάργησης των δακρυγόνων είχε αναφερθεί ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 8 Δεκεμβρίου 2009 και στις 15 Μαϊου 2010 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega επειδή βλάπτουν τη δημόσια υγεία και καταστρέφουν το περιβάλλον. 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης τους με τη χρήση ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού με κανονάκια.Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, στις 2/3/2010, “Στο Κόκκινο” τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η χρήση χημικών, ωστόσο ερωτηθείς γιατί δεν έχει τηρήσει το υπουργείο τη δέσμευσή του, είπε: “Δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε ακόμα γιατί δεν έχουμε βρει με τι θα αντικατασταθεί.Πρέπει να γίνει νωρίτερα από 1 ή 2 χρόνια. Υπάρχει σχέδιο αντι-εγκληματικής πολιτικής που πρέπει να εξαφανίσει τα χημικά”. Μέσα στους επόμενους μήνες τοποθετεί η κυβέρνηση, την κατάργηση της χρήσης των χημικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Γιὰ νὰ δοῦμε ὅμως τί προκαλεῖ πράγματι ἡ ἐπαφὴ μὲ τὰ δακρυγόνα:

Καρκινογένεση, πνευμονικό οίδημα, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια: αυτά προκαλεί η χημική ουσία CS, που περιέχεται σε χημικά όπλα, σύμφωνα με δεκάδες διεθνείς μελέτες.

CS, ΤΤΡ, χλωροβενζαλδεΰδη: αυτές τις ουσίες περιέχουν τα δακρυγόνα που αφειδώς «κερνάει» -στο όνομα της καταστολής- η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης εξέτασης του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Η πρόσφατη ανεξέλεγκτη ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας στις 29 Ιουνίου στα πρόσωπα των διαδηλωτών και μέσα σε κλειστούς χώρους, η οποία οδήγησε πάνω από 90 πολίτες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, άφησε «αποδεικτικά στοιχεία»: δεκάδες χρησιμοποιημένα φιαλίδια, που το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών απέστειλε προς ανάλυση. Λίγες ημέρες αργότερα, τα αποτελέσματα είναι αμετάκλητα: στα φιαλίδια ανιχνεύονται διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων χλώριο, θείο, φωσφορικός εστέρας του τριφαινυλίου και, φυσικά, το γνωστό μας «ορθοχλωροβενζιλιδινομαλονονιτρίλιο» ή, αλλιώς, CS, υπεύθυνο για δεκάδες ασθένειες και θανάτους σ’ όλον τον κόσμο. Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας έκανε λόγο για «τόνους επιβλαβών για την υγεία ουσιών […] και συμβάματα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών».

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Σε συνέχεια αυτής της κίνησής του ο ΙΣΑ απέστειλε πριν από λίγες μέρες νέα επιστολή προς το Γενικό Χημείο του Κράτους, ζητώντας να επισημανθεί «η επικινδυνότητα και οι επιπλοκές της χρήσης για τον ανθρώπινο οργανισμό» από τις ουσίες που περιέχονται στα χημικά της Αστυνομίας, καθώς και το ποιες είναι οι συνέπειες στον άνθρωπο σε περίπτωση που αυτά έχουν λήξει ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλειστό χώρο – τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

«Σχετικά με την επικινδυνότητα του CS υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται, κι αυτό με βάση υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις» λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για την πρωτοβουλία του Συλλόγου, που στην ανακοίνωσή του «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του ως υπεύθυνος Υγειονομικός φορέας και συνεγγυητής της υγείας των πολιτών της Αθήνας». «Οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή μ’ αυτή την ουσία -η οποία όπως έδειξε και το πόρισμα του ΓΧΚ περιέχεται στα δακρυγόνα- φορούν ειδικές μάσκες, γάντια και στολές. Αν δεν είναι επικίνδυνη, γιατί τόσος εξοπλισμός;», τονίζει ο κ. Πατούλης.

Η Ενωση Χημικών

«Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφ’ όσον ριχτεί από μικρή απόσταση στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκομένους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά “μικροπεριβάλλοντα” -micro environments- προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Χημικών αναφορικά με τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Ενα διεθνές νομοθετικό πλαίσιο (μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η γνωστή «σύμβαση του Παρισιού» του 1993, η οποία έχει κυρωθεί και από τη χώρα μας με το νόμο 2254/1994) απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών αερίων (μέσα στα οποία περιλαμβάνεται το CS) και, μάλιστα, εν καιρώ πολέμου, καθ’ ότι ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πάντως, παρά το πλήθος των μελετών, τις διεθνείς οδηγίες και παρά τον ξεσηκωμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, η ΕΛ.ΑΣ. και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι ουδόλως ασχολούνται… (ἐλευθεροτυπία)

Βέβαια τὰ κουδουνισμένα ἔχουν ὑπογράψει συμφωνίες γιὰ τὴν παύσι τῶν δακρυγόνων. 

Ἀλήθεια, μὲ ποιούς τὶς ἔχουν ὑπογράψει; Μὲ τοὺς ἄλλους εὐρωπΕους ἐταίρους μας; Μήπως καὶ μὲ τὴν Γερμανία; 

Μὰ ἀπὸ ὅσα διάβαζα, ἀπὸ τὴν Γερμανία μᾶς ἔρχονται:

Οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα δεν πάνε καλά τα τελευταία χρόνια. Μόνο για εφέτος αναμένεται μείωση κατά 10-15%, ιδίως στον φαρμακευτικό και τον μηχανολογικό τομέα.
Έτσι λοιπόν αποφάσισαν οι Ελληνικές αρχές να ενισχύσουν λίγο τις εισαγωγές των Γερμανικών προϊόντων ,για να μην πεινάσουν οι καημένοι οι Γερμανοί.
Οι χημικές ουσίες σαν αυτές που έπνιξαν την Τετάρτη το κέντρο της Αθήνας εισάγονται από την Γερμανία.Σύμφωνα με πληροφορίες του εκδοτικού οίκου Κοπ, που επικαλείται το «Βήμα της Κυριακής», οι εισαγωγές από τη Γερμανία δακρυγόνων και αερίων που προκαλούν εμετό, άρχισαν στα «Δεκεμβριανά» του 2008. Στην αρχή επρόκειτο για αποθέματα της γερμανικής αστυνομίας, με τον καιρό όμως άρχισαν να αποστέλλονται κατευθείαν από τα εργοστάσια.
Γερμανός αναλυτής αποκαλύπτει ότι «τα βιβλία τους είναι γεμάτα παραγγελίες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ισπανία και την Πορτογαλία». Βλέπετε πως οι κυβερνήσεις ξέρουν καλά τι θα συμβεί,με τα μέτρα που πέρνουν ή που ετοιμάζονται να πάρουν.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πιο γνωστό από τα εργοστάσια είναι αυτό της εταιρίας Carl Hoernecke, στη Βάδη Βυρτεμεβέργη (η πιο πλούσια περιοχή της Γερμανίας) το οποίο «από τότε που άρχισαν οι εξαγωγές, κάνει χρυσές δουλειές».
Το κύριο προϊόν που παραδίδεται στην Ελλάδα είναι το αέριο CS.
Καταλάβατε λοιπόν βρε κουτά;Όλα έγιναν για να μην καταρρεύσει η Γερμανική οικονομία. (planet grece)

Κύττα νὰ δῇς…. Ὅλα καλὰ στὰ χαρτιά… Στὴν πράξι λίγο κολλᾶμε…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Φέρνουν κι ἀπὸ ΗΠΑ. Ἀλλὰ εἶπα νὰ μὴ σᾶς ζαλίσω περισσότερο. 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Τί περιέχουν τὰ δακρυγόνα;

  1. Ἀντὶ νὰ ἀσχολούμεθα μὲ τὰ δακρυγόνα καὶ ἄλλα τέτοια καλὸν εἶναι νὰ σκεπτόμεθα καὶ ὀλίγόν τι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ἤγουν, νὰ έμπεδόσωμεν ὡς πάγιον πολιτικὸν αἴτημα εἰς τὴν ἑπομένην κυβέρνησιν ὅπως πρῶτον καὶ κύριον μέλημά της νὰ εἶναι ἡ ΔΙΑΛΥΣΙΣ τῶν πραιτωριανῶν (ἤ κατ’ εὐφημισμὸν ΜΑΤ) καὶ ὅλος αὐτὸς ὁ ἐσμὸς νὰ ὐπάγη εἰς τὰ ἀστυνομικὰ τμήματα καὶ νὰ ἐκτελῆ καθαρῶς ἀστυνομικὰ καθήκοντα καὶ τίποτε ἄλλο. Καὶ ἄν ἡ κυβέρνησις δὲν ἱκανοποιήσῃ τὸ αἴτημα τοῦτο ἡ ἀπάντησις νὰ εἶναι ἄμεσος εἰς τὰς ἑπομένας ἐκλογάς. ΚΥΡΙΟΙ ΠΕΡΑΣΤΕ ΕΞΩ. ΑΠΟΛΥΕΣΘΕ! Ἁπλᾶ πράγματα. Τὶ τὸ βασανίζουμε;

Leave a Reply