Ὁ ἀρχαιοκάπηλος πᾶππος ἑνὸς Ἑλληνοκαπήλου ἐγγονοῦ.

Χάλκινα φύλλα δρυός με έκτυπη απόδοση των νευρώσεων. Ιερό του Διός στη Δωδώνη (ανασκαφές Κ. Καραπάνου)

Τὸ παρακάτω κείμενον ἔχει δημοσιεύσει ὁ Βισάλτης ἀπὸ τὴν Χλόη καὶ τοὺς Ἀνιχτευτές, ἐδῶ καὶ κάποιες ἡμέρες.  Εἶναι ἀποκαλυπτικότατον καὶ μᾶς θυμίζει τὸν πραγματικὸ ῥόλο ποὺ ἔπαιξαν κάποιοι στὴν διάρκεια τῶν ἀγώνων τοῦ ἔθνους μας.  Δὲν εἶμαι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ δίδουν ἄφεσι ἀμαρτιῶν στὶς παρελθοντικές πράξεις κάποιου. Οὔτε εἶμαι τῆς ἀπόψεως τοῦ «ὁ νεκρὸς δεδικάιωται».  Διότι ὅταν κάποιος εἶναι ἄδικος ἐν ζωῇ, γιατί νὰ τὸν «τιμῶ» μετὰ θάνατον; Μήπως ὁ θάνατος ἀκύρωσε τὴν ἀδικία του καὶ τὰ ἐγκλήματα ποὺ διέπραξε; Ἐπίσης, δὲν γίνεται νὰ συζητᾶμε γιὰ ἕναν πρωθυπουργὸ ὁ ὁποῖος δὲν ἔχει καὶ τὶς καλλίτερες καταβολὲς στὶς ῥίζες του. Σαφῶς ἀπὸ ῥόδο βγαίνει ἀγκάθι. Ἀλλὰ ἐδῶ ἀπὸ ἀγκάθια βγαίνουν ἀγκάθια. Ἐπιβεβαιωμένον πλέον. Ἄλλως τε τὰ δείγματα τὰ εἴχαμε. Γιατί νὰ μὴν τὰ ἔχουμε δεῖ στὴν ὥρα τους; Γιὰ νὰ φωνάζουμε σήμερα πὼς μᾶς προδίδουν.

Φιλονόη.

Είναι θέμα DNA! (Η Δωδώνη & ο αρχαιοκάπηλος πάππος)

Στο περιοδικό Αρχαιολογία, τεύχος 116, Σεπτέμβριος 2010, σελ. 85-92, διαβάζουμε για την «μοναδική συλλογή χάλκινων έργων μικροτεχνίας» που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδος. Ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης, κατέχει μία συγκεκριμένη συλλογή, που δώρισε ο Ηπειρώτης Κ. Καραπάνος. Η δωρεά, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει κυρίως τα χάλκινα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποίησε ο Καραπάνος στο ιερό της Δωδώνης το 1875-76 με άδεια των τουρκικών αρχών.
Μερικά όμως χάλκινα ειδώλια που προέρχονται από λαθρανασκαφές στη Δωδώνη πουλήθηκαν σε μουσείο του Βερολίνου…Ο Αρχαιόφιλος, Ηπειρώτης τραπεζίτης και πολιτικός , Κωνσταντίνος Καραπάνος από την Άρτα, χωρίς να είναι Αρχαιολόγος, κατόπιν αδείας των Οθωμανικών αρχών, ανακάλυψε την Δωδώνη και πραγματοποιήσε ανασκαφές στην περιοχή, με αποτέλεσμα πλήθος ευρημάτων.
Ο κ.Καραπάνος, δημοσίευσε τα ευρήματα των ανασκαφών στο έργο του : Dodone et ses ruines, το οποίο εξέδωσε στο Παρίσι σε δύο τόμους και έτσι αποκάλυψε σε όλον τον κόσμο το ιερό και τα μνημεία της Δωδώνης. Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι το είδος των λαθρανασκαφών που έγιναν στην Δωδώνη… και από ποιόν! «Ο Κ. Καραπάνος είχε ως βοηθό του τον Πολωνοεβραίο, πρόσφυγα από την Ρωσσία και μηχανικό του τουρκικού στρατού στα Ιωάννινα, Σιγισμούνδο Μινέικο. Αυτός κατά την απουσία του Κ. Καραπάνου, μεταβάντος στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει ανανέωση της αδείας των ανασκαφών από την Πύλη, ανέσκαψε λαθραία και ανεύρε σημαντικά ευρήματα, τα οποία μεταπώλησε στο Μουσείο του Βερολίνου και εις άλλα Μουσεία της Ευρώπης.
Ο ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ Πολωνοεβραίος εξασφάλισε το ακαταδίωκτο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, διότι έγινε πεθερός του Γ.Παπανδρέου και πάππος του υιού του, αμφοτέρων διατελεσάντων πρωθυπουργών.
Η συλλογή του Κ. Καραπάνου εδωρήθη από τον ίδιον , προ της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, το έτος 1902, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερον.
Αλλά υπάρχουν και τα ευρήματα του Μουσείου του Βερολίνου και του Λούβρου των Παρισίων.
ΚΑΙΡΟΣ είναι να επιστραφούν στην Δωδώνη, η τουλάχιστον στα Ιωάννινα τα ευρήματα της Δωδώνης, τόσο η συλλογή Καραπάνου, όσο και τα κλαπέντα και μεταπωληθέντα στα μουσεία της Ευρώπης. Η λεηλασία της Δωδώνης, όπως κι εκείνη του Παρθενώνος, είναι βάρβαρη πράξη, η οποία στιγματίζει τον πολιτισμό μας».
(Χρήστος Κ. Αναγνώστου,Εφημ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, α.φ. 111, Δεκέμβριος 1999).
Η φωτογραφία είναι από το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply