Τὸ θαῦμα τῆς ….ἐλιᾶς!

Ἡ ἐλιὰ ὡς φάρμακο ἔχει συζητηθεῖ ἀρκετὲς φορὲς στὸ παρελθόν.  Ἰατρός γνωστός εἶχε δουλέψει χρόνια μὲ τὴν χρήσι του καὶ εἶχε νὰ παρουσιάσῃ θεαματικὰ ἀποτελέσματα.  Ἐρευνητὲς ἀναζητοῦν λύσεις καὶ θεραπεῖες βασιζόμενες στὴν ἐλιά. 

Κι ἐδῶ, στὸ Ἑλλαδοξεφτιλιστάν, διώκονται πάσῃς φύσεως ἔρευνες. Χαρακτηρίζονται ὡς σαχλοὶ κι ἀδαεῖς ὅσοι ἰσχυρίζονται τὶς θεραπευτικές της ἰδιότητες.

Τελικῶς,  εἶναι πολλὰ τὰ λεφτά …Ἄρη! 

Σιγὰ σιγὰ ὅλα ἀποκαλύπτονται.

Φιλονόη.

Το «θαύμα» της… ελιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ 

Φάρμακα από φύλλα… ελιάς θα αναλαμβάνουν στο μέλλον δράση κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου, πιθανόν και άλλων παθήσεων. Τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς ήδη συνιστώνται στο εξωτερικό ως φυσικό αντιμικροβιακό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο Αυστραλοί επιστήμονες διατείνονται ότι η ελιά αποτελεί μιας πρώτης τάξης πρώτη ύλη για την παραλαβή δραστικών συστατικών με φαρμακευτική δράση.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς έρχεται να ενισχύσει έρευνα επιστημόνων από έξι ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας, οι οποίοι ανέλυσαν μέχρι και το γονιδίωμα των αντικαρκινικών ουσιών που περιέχει η ελιά και τα φύλλα της. Οι πρώτες ενδείξεις για τη δυνατότητα χρήσης των συστατικών της ελιάς για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και θα παρουσιαστούν στο 1o Διεθνές Συνέδριο Ιατρικού Ολυμπικού Συνδέσμου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Το… μυστικό των «θαυματουργών» ιδιοτήτων της ελιάς κρύβεται, όπως λένε, κυρίως στις ουσίες υδροξυτυροσόλη και ελαιοευρωπαΐνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα φύλλα και ο καρπός του ελαιόδεντρου (Olea Europaea) είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή δίαιτα με την καλή υγεία. Ειδικά η κατανάλωση λαδιού έχει συνδεθεί με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και προφύλαξη από διάφορες μορφές καρκίνου. Τελευταία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις βιολογικές ιδιότητες των πολυφαινολών, που αποτελούν συστατικά του ελαιόλαδου. Για παράδειγμα, η υδροξυτυροσόλη έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αντιαθηρωματικές και αντικαρκινικές ιδιότητες».

Φάρμακα από… ελιά

Στόχος της μελέτης των Αυστραλών επιστημόνων ήταν να αποκαλύψει τους μοριακούς μηχανισμούς της δράσης της υδροξυτυροσόλης αναλύοντας το γονιδίωμα (genome-wide mRNA-Seq) και να αξιολογηθούν με πειράματα η κυτταροτοξικότητα και η επίδραση του κυτταρικού κύκλου της υδροξυτυροσόλης σε διάφορες κυτταρικές σειρές. Οπως εξηγούν, από την ανάλυση του γονιδιώματος κατέληξαν στο πού μπορεί να οφείλεται η ραδιοπροστατευτική δράση και η μείωση του οξειδωτικού στρες, που συνιστούν μηχανισμό χημειοπροφύλαξης του καρκίνου μέσω της υδροξυτυροσόλης. «Συνολικά, τα ευρήματά μας παρέχουν γνώσεις για τους μηχανισμούς δράσης της υδροξυτυροσόλης, ενώ εντοπίσαμε γονίδια για περαιτέρω διερεύνηση», αναφέρουν.

Οπως εξηγεί στον «Α» ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Φίλιππος Γραμματικός, «η συγκεκριμένη έρευνα μελετά τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς και των φύλλων της. Είναι σημαντικό ότι καταλήγει -βάσει της ανάλυσης του γονιδιώματος- ότι η ελιά δεν αποτελεί μόνο εξαιρετικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν ακριβώς πού βρίσκονται οι ουσίες αυτές στην ελιά. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί φάρμακο, ίσως σε μορφή χαπιού, δηλαδή να απομονώσουν την ουσία και να τη χρησιμοποιήσουν για θεραπευτικό σκοπό».

Στην εργασία τους, οι ερευνητικές ομάδας υπογραμμίζουν ότι τα 100 γραμ. καρπών ελιάς έχουν 0,5- 2 γραμμάρια περιεκτικότητα σε φαινόλες. Ωστόσο, οι καρποί είναι πλούσιοι και σε ελαιοευρωπαΐνη, «πρόδρομο» της υδροξυτυροσόλης. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί εύκολα να απομονωθεί από τους καρπούς ελιάς με τη χρήση οργανικών διαλυτών. (ἀγγελιοφόρος)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

6 thoughts on “Τὸ θαῦμα τῆς ….ἐλιᾶς!

  1. Πολύ ωραίο θέμα..!
    κι άλλα μυστικά της ελιάς έχω γράψει στο παρελθόν εδώ..
    http://otrelostouxwriou.blogspot.com/2010/01/blog-post_20.html

    αν ενδιαφέρεται κανείς, ας ψάξει τα όσα οι επιστήμονες σήμερα βρήκαν και τα όσα θα βρούν στο μέλλον..

    καλημέρα σας ..

  2. ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΠΩΦΘΑΛΜΙΟΥΝ ΟΙ ”ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ” ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΟΥΜΕ. ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ. ΝΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΥΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ.
    ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

  3. ΜΑΛΛΟΝ περί ιατρικῆς πλάνης πρόκειται.
    ΜΑΛΛΟΝ η ελαιοσυλλογή ωφελεί την καρδία και ουχί η κατανάλωση ελαίου.

Leave a Reply