Κλείνει ἡ τρύπα τοῦ ὄζοντος;

Ἴσως καὶ νὰ κλείνῃ…

Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε, ποτὲ δὲν εἴχαμε τρύπα. Εἴχαμε μείωσι τῆς «στιβᾶδος» τοῦ ὄζοντος, ἀλλὰ ὄχι τρύπα. 

Τὸ ὄζον ἦταν καὶ παραμένει ἡ ἀσπίδα τῆς Γῆς ἀπέναντι στὴν ἀκτινοβολία. Δίχως του τὰ πράγματα γιὰ ἐμᾶς τοὺς ἀνθρώπους δυσκολεύουν. Ὅμως κλείνει πράγματι ἡ τρύπα τοῦ ὄζοντος;

Ἀπὸ τὴν Καθημερινὴ διαβάζουμε:

Κλείνει η τρύπα του όζοντος

Του Γιαννη Eλαφρου

Υπάρχει και ένα φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται θετικά: πρόσφατη μελέτη 17 ερευνητικών ινστιτούτων από 10 χώρες καταδεικνύει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από την τρύπα του όζοντος. Συνέπεια; Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν ξεκινήσει η φθορά τους. Οπως είναι γνωστό, μια σειρά χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία (χλωροφθοράνθρακες) κατέστρεφαν τη στιβάδα του ατμοσφαιρικού όζοντος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σε επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που μπορούσε να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος, απαγορεύτηκαν οι χλωροφθοράνθρακες.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία αναμένεται να είναι μικρότερη στο τέλος του 21ου αιώνα σε σχέση με το 1980 κατά 12% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και κατά 3% στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Στην τροπική ζώνη θα είναι ελαφρά αυξημένη» λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η ακτινοβολία στην Ελλάδα υπολογίζεται να φτάσει στα επίπεδα του 1980 το 2023 και του 1965 το 2033 αντίστοιχα. Η επαναφορά στα επίπεδα 1965 έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε η φθορά του όζοντος», συμπληρώνει.

Παράλληλα ερευνήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της υπεριώδους ακτινοβολίας με εκείνες της κλιματικής αλλαγής και ειδικά με τις μεταβολές της νέφωσης, η οποία δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη (2 – 3% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη).

«Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας, καθώς οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών έχουν μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική να είναι σε πορεία αποκατάστασης», σημειώνει ο Ελληνας ερευνητής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν, καθώς οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 40 χρόνια μετά.

Να σημειωθεί η πρωταγωνιστική παρουσία δύο ελληνικών ιδρυμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πολύ σημαντική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία ιδρύματα από χώρες πρωτοπόρες στην έρευνα (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία κ. λπ.).

Βέβαια, τὰ τελευταῖα χρόνια, ὅλο καὶ περισσότερες φωνὲς ἀκούγονταν ἀναφορικῶς μὲ τὴν ἀμφισβήτησι τῆς κλιματικῆς ἀλλαγῆς ἢ ἀκόμη καὶ τὴν ὕπαρξι τῆς τρύπας τοῦ ὄζοντος. 

Διαβάζω διάφορα, προβληματίζομαι, ἀναρωτιέμαι… Ἀλλὰ ἀκόμη δὲν ἔχω καταλήξει γιὰ τὸ μέγεθος τοῦ προβλήματος, γιὰ τὴν ὕπαρξι τοῦ προβλήματος καὶ γιὰ τὴν τόση πληροφόρησι ποὺ ἔχουμε λάβει. 

Καὶ φυσικὰ ἀπορῶ… ὅπως πάντα! Ὅσο περισσότερη πληροφόρησι μοῦ δίδει κάποιος ἀπὸ τὴν κρατούσα τάξι, τόσο περισσότερο ἀμφισβητῶ τὴν πληροφορία. 

Ἴσως νὰ κάνω λᾶθος… Ἴσως καὶ ὄχι..

Φιλονόη.

φωτογραφία ἀπὸ ἐδῶ

(Visited 10 times, 1 visits today)
3 thoughts on “Κλείνει ἡ τρύπα τοῦ ὄζοντος;

      • ΜΑΣ ΕΠΡΗΞΑΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ. ὧρα διὰ νέο παραμῦθι.
        Ὄχι Φιλονόη μας, δὲν κάνεις λάθος. Ἁπλῶς εἶσαι ἀρκούντως σοβαρὴ ὥστε νὰ δίδης σημασία σὲ ἀρλοῦμπες!

Leave a Reply