Ἡ ἀφρικανικὴ ἐκστρατεία τοῦ Ἐρντογᾶν.

Ἐδῶ κι ἀρκετὸν καιρὸ «θαυμάζουμε» τὸ «ἀνθρωπιστικὸ» ἄνοιγμα τῆς γείτονος πρὸς πᾶσα κατεύθυνσι.  Ἀνθρωπιστικὴ στάσις στὴν Συρία, στὴν Λιβύη, στὴν Σομαλία…  Γενικῶς τοὺς ἔχουν πιάσει τὰ «ἀνθρωπιστικά» τους καὶ αὐτὸ οὐδόλως ἀδιάφορον δὲν εἶναι. (Βέβαια, τὰ «ἀνθρωπιστικά» παραμένουν πάντα ἐντὸς εἰσαγωγικῶν, διότι ἀφοροῦν μόνον στὰ ἐκτὸς τουρκικῆς ἐπικρατείας. Ἐντὸς αὐτῆς διατηροῦν τὴν κλασσική τους στάσι τοῦ γνωστοῦ ὑπανθρώπου!)

Η αφρικανική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν

Του Κώστα Ράπτη

Άσκηση ευσέβειας, επίδειξη ανθρωπιστικών και πολιτικών αντανακλαστικών, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία προβολής της soft power μιας αναδυόμενης δύναμης, τέτοιας που η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Αυτό αποτελεί η ενασχόληση με τη δοκιμαζόμενη Σομαλία για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απόψε μεταβαίνει στο Μογκαντίσου, συνοδευόμενος από τη σύζυγο, την κόρη του και στελέχη του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την οικογένειά του.

Η πρωτεύουσα της Σομαλίας δεν συνηθίζεται να δέχεται τις επισκέψεις ξένων επισήμων, καθώς το κατεξοχήν «αποτυχημένο κράτος» της Μαύρης Ηπείρου σπαράσσεται από συγκρούσεις με πρωταγωνιστές τις ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες, ενώ η εξουσία του προέδρου Σεϊχ Σερίφ Αχμέτ δύσκολα εκτείνεται πέραν των προαστίων του Μογκαντίσου.

Όμως ο Ερντογάν το αποτόλμησε, καθώς σκοπός του ταξιδιού του είναι να μεταφέρει αυτοπροσώπως 20 τόνους υγιειονομικού υλικού, 10 τόνους τροφίμων και ένα κινητό νοσοκομείο, από τα έξι που σκοπεύει να εγκαταστήσει η Τουρκία σε τοποθεσίες που θα της υποδείξει η σομαλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πιο θεαματική μέχρι τώρα ανταπόκριση στις δραματικές εκκλήσεις των διεθνών οργανώσεων αρωγής σχετικά με την κρίση στο Κέρας της Αφρικής, όπου η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών απειλεί με λιμοκτονία 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους – ήτοι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σομαλίας.

Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία μόλις επέστρεψε στην έδρα της από την πληττόμενη περιοχή, προειδοποιεί ότι το ποσό των 1,3 εκατ. δολαρίων που έχει συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρητές (εκ των οποίων 580 εκατ. από τις ΗΠΑ) θα πρέπει να διπλασιασθεί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην Τουρκία, η επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στο Κέρας της Αφρικής έχει μεταβληθεί, μεσούντος του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, σε υπόθεση που κινητοποιεί το ευρύτερο κοινό – με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να πραγματοποιούν συχνά σχετικούς τηλεμαραθωνίους, από τους οποίους, έχουν συγκεντρωθεί ιδιωτικές δωρεές ύψους 110 εκατ. δολαρίων ενώ έχουν ήδη αποσταλεί στη Σομαλία τρία αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη σύνοδος του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (μέχρι πρότινος: Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης) με θέμα την κρίση της Σομαλίας, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων (τα 150 εκατ. από την Τουρκία), αν και ο Τούρκος Γ.Γ. του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το τελικό ποσό θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια. Αποφασίσθηκε επίσης η συγκρότηση μιας «Ομάδας Κρούσης για τη Σομαλία» με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Καζαχστάν, της Σαουδικής Αραβίας και της Σενεγάλης.

Για τον ίδιο τον Ερντογάν η Σύνοδος προσέφερε την δυνατότητα όχι μόνο διμερών επαφών με άλλους ηγέτες ισλαμικών κρατών αλλά και μιας «πύρινης» ομιλίας από του βήματος, στην οποία, επικαλούμενος συχνά τις αξίες της θρησκευτικής του πίστης, επέκρινε την καπιταλιστική Δύση για την αδιαφορία της. «Αν οδηγείς ένα πολυτελές αμάξι πρέπει να είσαι αρκετά γενναιόδωρος απέναντι στους ανθρώπους που παλεύουν με την πείνα» τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως ανακάλυψε στο Κέρας της Αφρικής μια νέα ευκαιρία καλλιέργειας του προφίλ ενός περιφερειακού ηγέτη με ευαισθησίες και ενδιαφέροντα πέρα από τα τρέχοντα.

Άλλωστε, επί των ημερών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης η Μαύρη Ήπειρος συγκεντρώνει όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον της Τουρκίας (π.χ. με άνοιγμα νέων πρεσβειών), καθώς η 17η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υπολείπεται των άλλων αναδυόμενων οικονομιών σε πρόσβαση στις αγορές και τις πρώτες ύλες της Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη Σομαλία ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συνεχίσει την αφρικανική περιοδεία του στην Νότιο Αφρική και τη Σομαλία. (capital)

Ἐπίσης ἄξιον λόγου παραμένει ἡ περίοδος ποὺ ἐπέλεξαν γιὰ νὰ ἐμφανίσουν αὐτὸ τὸ πρόσωπο. Τώρα ποὺ ὁ Καντάφι βάλλεται ἀπὸ πάσῃς φύσεως κοσμο-ἐξουσιαστές, καιρὸς νὰ ἀναλάβῃ κάποιος ἄλλος τὸν ῥόλο του. Μὲ τὴν σοβαροτάτη διαφορὰ ποὺ παραμένει φυσικά: ὁ Καντάφι ἦταν πάντα αὐτόχθων. Ὁ Τοῦρκος ἦταν πάντα καταπατητής!

Θὰ μπορέσῃ λοιπὸν κάποιος ποὺ θρασύτατα ἔχει κατακλέψει τὴν Εὐρώπη καὶ τὴν Ἀσία νὰ ὑποκλέψῃ ἐκ νέου κληρονομιὲς καὶ ἡγεσίες ποὺ δὲν τοῦ ἀνήκαν ποτέ; Ἢ ὄχι; Θὰ ἔχει σίγουρα μεγάλο ἐνδιαφέρον ἡ συνέχεια.

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἡ ἀφρικανικὴ ἐκστρατεία τοῦ Ἐρντογᾶν.

  1. Ὁ Καπαδόκης ἠμπορεῖ νὰ κάμῃ ὅ,τι θέλει Φιλονόη, ἀλλὰ ἔχει πρωτίστως νὰ ἀντιμετωπίσῃ τὸ μῖσος τῶν Ἀράβων πρὸς τοὺς Τούρκους. Ἐνθυμοῦ μάλιστα ὅτι πρὸ ὀλίγων ἐτῶν ὁ Μουμπάρακ τοὺς ἐπέταξε κατάμουτρα ὅτι “ἐπῆγαν πίσω 500 χρόνια τὸν Ἀραβικὸν πολιτισμὸν”.
    Ἐπιτέλους, δὲν μποροῦμε νὰ πάυσουμε νὰ ἀσχολούμεθα μὲ άσημαντότητες ὅπως οἱ Τοῦρκοι; Κύριον χαρακτηριστικὸν τῶν τενεκέδων εἶναι ὅτι γυαλίζουν πολὺ καὶ ὅτι κάμουν πολὺν κρότον.ι

Leave a Reply