Τὸ Ὀξυγόνον προϋπῆρχε στοὺς Ὠκεανούς!

Τριακόσια εκατομμύρια χρόνια προτού κάνει την εμφάνισή του στην ατμόσφαιρα το οξυγόνο προϋπήρχε σε υποθαλάσσιες «οάσεις»

Μᾶς λὲν οἱ τελευταῖες μελέτες. 

Τὸ θεωρῶ φυσικότατον. 

Δίχως Ὀξυγόνον καύσις δὲν ὑπάρχει. Συνεπῶς γιὰ νὰ ὑπάρξῃ ζωὴ ἀπαιτεῖται ἡ ὕπαρξις τοῦ Ὀξυγόνου.

Μπορεί σήμερα να καταλαμβάνει το 21% του αέρα που αναπνέουμε, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο, προτού περάσει στην ατμόσφαιρα το οξυγόνο υπήρχε στους ωκεανούς.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται από τους ειδικούς του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι οποίοι μιλούν για «υποβρύχιες οάσεις οξυγόνου».

Όπως εξηγούν, μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings ofthe National Academy of Sciences», εντόπισαν ενδείξεις ύπαρξης μικροσκοπικών αερόβιων οργανισμών, που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στις εν λόγω υποθαλάσσιες οάσεις οξυγόνου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολύ πιθανόν το οξυγόνο να υπήρχε στον πλανήτη μας υποθαλάσσια, ήδη 300 εκατ. χρόνια προτού εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα και μάλιστα σε επίπεδα τόσο χαμηλά που δεν επέτρεπαν την «καταγραφή» του μέσω των πετρωμάτων.

Όσο χαμηλά και αν ήταν τα επίπεδα αυτά, ωστόσο, αρκούσαν για να θρέψουν τους μικροσκοπικούς αερόβιους οργανισμούς.

Δόσεις οξυγόνου

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε μύκητες – οργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν με ή χωρίς οξυγόνο – στο εργαστήριο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ήταν ικανοί να παράξουν οξυγονούχες ουσίες, με μηδαμινές μόνο δόσεις του αερίου.

Βάσει των ευρημάτων αυτών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόγονοι των θαλάσσιων μυκήτων ενδεχομένως να ήταν το ίδιο παραγωγικοί με τους σημερινούς «συγγενείς» τους.

«Η στιγμή που το οξυγόνο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του κυτταρικού μεταβολισμού, ήταν καίριας σημασίας για την ιστορία της Γης» αναφέρει ο καθηγητής Γεωφυσικής και επιβλέπων της μελέτης δρ Ρότζερ Σάμονς

«Γνωρίζουμε ότι πολλές διεργασίες στη βιολογία δεν απαιτούν την ύπαρξη του οξυγόνου»συνεχίζει ο ειδικός. «Είναι όμως πολύ πιθανό να υπήρχε κάπου μια αλυσίδα οξυγόνου και σε κάποια άλλα μέρη κάτι τέτοιο να ήταν παντελώς απών».(τὸ βῆμα)

Συνεπῶς, ἀπορῶ κάπως γιὰ τὴν …ἑτεροχρονισμένη τους διαπίστωσι. 

Ἀπὸ τὸν πιὸ ἁπλὸ ὀργανισμό, ἔως τὸν πολυπλοκότερον, ἡ ἀνάγκη σὲ ὀξυγόνο εἶναι πασιφανής. Πῶς θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι διαφορετικά λοιπόν;

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply