Ποιός φταίει;

Τὸ παρακάτω ἔλαβα ἀπὸ τὸν Στέργιο. 

Τὸ ταινιάκι τὸ γνώριζα καὶ τὸ ἔχω ξαναπαρουσιάσει. Τὸ ἐρώτημα ξεκινᾶ ἀπὸ τὸ κείμενον ποὺ τὸ συνοδεύει.

Κύριες και κύριοι,

Έλαβα το παρακάτω μήνυμα από μία Ελληνίδα Πατριώτισσα, η οποία αφού περιγράφει το θυμό της για το χάλι που άφησε στην Ελλάδα, ταυτόχρονα περιγράφει αυτό που συνάντησε στη μακρινή Αυστραλία και ερωτά όλους εμάς, «υπάρχει θεραπεία? Ποια? Πως? Πότε?

 Τι θα λέγατε αν αύριο 23 Αυγούστου (γιατί ὄχι διὰ παντός;) στις 12.00 και στις 20.00 ,όλοι μας όπου βρισκόμαστε να κλίναμε την τηλεόραση και κάναμε αυτό που θα ιδείτε στο βίντεο?

Στέργιος 

ΑΠΟ: Φίλη 

Είμαι οργισμένη και δεν ξέρω πώς να εκφραστώ για να μη γίνω ασεβής. 

Γνωρίζεις πως βρίσκομαι μακριά.4 ημέρες στην Αυστραλία και κάθε μέρα θυμώνω και περισσότερο.΄Όλα λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Το κράτος λειτουργεί, οι κρατικοί λειτουργοί δουλεύουν για τους πολίτες , περπατάς στους δρόμους και δεν φοβάσαι, οι νόμοι υπάρχουν και κρατούνται, ο πολίτης σέβεται τον κρατικό λειτουργό και το αντίθετο, καθαριότητα παντού που σου τυφλώνει τα μάτια, ευνομία και ευταξία παντού και σε όλα, σεβασμός και πειθαρχία παντού, ξεκάθαρες κουβέντες και συναλλαγές.

Μίγμα ανθρώπων, ιδεών, νοοτροπιών, θρησκειών, πολιτισμών ζουν αρμονικά και ήρεμα.

Τι να πω? Πως θλίβομαι? Πως ντρέπομαι?  Δεν θα πω τίποτα. Θα κρατήσω την οργή μου, για όταν έλθει η ώρα. Εάν έλθει. 

Ερωτώ λοιπόν, τον Στέργιο, τον Δημήτρη, την Ελένη κτλ , όλους που μοιραζόμαστε, ως φαίνεται, απόψεις και ιδέες.

Ακόμα ψάχνουμε ποιος φταίει και γιατί φθάσαμε εδώ που είμαστε? Αλλοίμονο μας. Ακόμα εκεί είμαστε? Δεν βρισκόμαστε στα συμπτώματα της αρρώστιας, αυτά τα είχαμε χρόνια και όλοι κοιμόμασταν, μαζεύοντας τις δάφνες του ο κάθε ένας από μας, αφού ήμασταν μέσα στο σύστημα κοιμισμένοι και ευχαριστημένοι. Τα είχαμε τα συμπτώματα και τα αγνοήσαμε. Τώρα  έχουμε την διάγνωση της αρρώστιας .Ξέρουμε πως αργοπεθαίνουμε, μας το είπαν κιόλας κυρίες και κύριοι, είμαστε διασωληνωμένοι. Και εμείς τι κάνουμε? Ακόμα ψάχνουμε τον φταίχτη?

Ποίος πολιτικός πρόδωσε τον λαό περισσότερο από τον άλλον? από που άρχισε το κακό? Χούντα?  Παπανδρέου? Καραμανλή? Μητσοτάκη? Αριστερά ή Δεξιά? κτλ. Τον άμοιρο λαό? Αλήθεια, είναι ο λαός αθώος? Αυτός ο λαός , δεν είναι που λάτρευε να παίρνει σύνταξη  εφόρου ζωής, με 15 χρόνια εργασίας? Ο ίδιος ο πολίτης , δεν είναι αυτός που ψήφιζε με βάσει τα προσωπικά του συμφέροντα? Ρουσφέτι? Τεμπελιά, μαγκιά και καλοπέραση? Οι κάμποι πλέον οργώνονται από Αλβανούς, οι νέοι μας δεν καταδέχονται τη μάννα Γή. Είναι λέει μορφωμένοι και ας το λεξιλόγιό τους αποτελείται από 50-80 λέξεις. Περνάει μπροστά μας, η σημαία της Πατρίδας και εμείς πίνουμε φραπέ, αραχτοί στις καφετερίες. Μας λένε κάτι, όλα αυτά? 

Υπάρχει ένας, δύο, τρείς , δέκα, πενήντα ο κάθε ένας ειδικός στο είδος του, να μας πει το γιατρικό? Να προτείνουν θεραπεία/ες, να βγάλουμε τους σωλήνες , να ανασάνουμε αρχικά και μετά να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε?

Δεν έχουμε καιρό, ούτε για μιζέρια, ούτε για κλάψες, ούτε για διαπιστώσεις, ούτε για αργοπορίες και λόγια,

Εσείς που ξέρετε περισσότερα, υπάρχει θεραπεία? Ποια? Πως? Πότε?

 Μία φίλη

Ἔχω πάρα πολλὰ  νὰ  γράψω… Πάρα πολλά…. Ἀλλὰ τὸ ζητούμενον εἶναι γιὰ ποιόν καὶ  γιὰ ποιούς νὰ τὰ γράψω. 

Ὅταν τὸ μεγαλύτερον μέρος τῶν «ἐπαναστατῶν» «ἐπανεστάτησε» διότι τοῦ ἔκλεψαν ἕνα τμῆμα τῶν εἰσοδημάτων του, τότε γιὰ ποιούς νὰ συζητήσουμε; Δὲν ἔχουμε συνείδησι γιὰ τὰ ἀπαραίτητα, γιὰ τὰ στοιχειώδη, γιὰ τὰ σημαντικά! 

Ἡ παιδεία μας, αὐτὸς ὁ πυλώνας ποὺ ἔχει ἐπιφέρει ὅλην τὴν ἠθική μας κατάπτωσι, παραμένει στὸ ἀπυρόβλητο! Ἡ τηλεόρασις εἶναι ἁπλῶς μία «ἐνισχυτική» μορφὴ ἀ-παιδείας, στὴν ἤδη ὑπάρχουσα ἀ-παιδεία μας. Βλέπουμε λοιπὸν κι αὐτὸ τὸ τμῆμα ὡς αἰτιον; Κακῶς; Ἐὰν εἴχαμε ἰσχυρὲς πνευματικὲς καταβολές, τότε θὰ μποροῦσε ἡ τηλεόρασις νὰ μᾶς σύρῃ στὴν ἀποβλάκωσι;

Σβῆστε τὸ ῥημάδι οὔτως ἢ ἄλλως… Καλὸ θὰ κάνετε… Σὲ ὅλους μας… Ἀλλὰ πιᾶστε κι ἕνα βιβλίο… Πιᾶστε καὶ μίαν συζήτησι… Πιᾶστε τα ὅλα ἀπὸ τὴν ἀρχή… Γιὰ τὸ καλό μας εἶναι .

Φιλονόη.

(φωτογραφία)

(Visited 15 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ποιός φταίει;

  1. Πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση ασθενούς δεν έχω ξανακούσει.Ναι ολοι φταίμε αλλά ο καθένας με το μερίδιο που του αναλογεί.Σεμια οικογένεια σε μια κοινωνία σεμια χώρα ηευθύνη είναι ανάλογη,Ποιός δίνει το παράδειγμα;Ποια η σχεση κράτους και λαού;Υπάρχει εμπιστοσύνη;Υπάρχει σεβασμός;Τότε όλα πάνε κατά διαβόλου.

Leave a Reply