Τώρα λοιπὸν ποὺ ὁ λιγνίτης ἔγινε καλός…..

Τώρα λοιπὸν ποὺ ὁ λιγνίτης ἔγινε καλός.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οἱ ἐπιπτώσεις τοῦ λιγνίτου στὸ περιβᾶλλον εἶναι πολλές. Ἀλλὰ ποιές;  Ἀκοῦμε, διαβάζουμε, τρομοκρατούμαστε… Ἀσχολήθηκε κάποιος μὲ τὴν μείωσι τῶν ῥίπωνἀπὸ τὴν χρήσι τοῦ λιγνίτου; Ἐνδιαφέρθηκε; Ἢ παρέμεινε ἕνα θέμα ποὺ τὸ ἔριξε ἡ τύχη του στὰ ἀχόρταγα χέρια τῶν διαπλεκομένων;

Ἔχουμε νὰ πληρώσουμε πρόστιμα, διότι δὲν σεβαστήκαμε τὸ περιβᾶλον καὶ τοὺς ἀνθρώπους του… Ἀλλὰ οἱ νέοι ἰδιοκτῆτες θὰ εἶναι ἀθῶοι λόγῳ ἀγοραπωλησιακῆς καθάρσεως;

Τὸ θέμα τῆς ἐκπομπῆς τοῦ διοξειδίου  τοῦ ἄνθρακος εἶναι σοβαρότατον, ἰδίως ὅταν γίνεται ἀλόγιστα. Ἀλλὰ γιατί οἱ ἐκπομπὲς τῆς ΔΕΗ εἶναι ἐπιβλαβεῖς καὶ τοῦ κάθε ἀγοραστοῦ δὲν θὰ εἶναι;

ΜΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!

2-3 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΝ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ, ΒΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!

Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, αναμένεται να περιλαμβάνει η πρόταση που θα αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα:

Τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (όπως φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Αρχικά, η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ έκαστη), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης.

Και οι δύο μονάδες χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι ισχυρό (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής.

Η Κομισιόν έδωσε στην κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη λοιπόν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. (iskra)

Καταλάβατε κάτι; Ποῦ νὰ καταλάβετε… Οὐδεῖς καταλαβαίνει.. Ὅλοι παρακολουθοῦμε ἄφωνοι, ἄλαλοι, σαστισμένοι… Μετὰ τὴν ΔΕΗ τί; Ἡ τροφή; Τὸ νερό; Ὁ ἀέρας; Τὸ πόδι μας; Τὸ χέρι μας; Τὸ παιδί μας;

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἐπαναλαμβάνομαι, ἀλλὰ πρέπει. Οὐδεμία ὑπογραφὴ ἀναγνωρίζουμε. ΟΥΔΕΜΙΑ! Κι αὐτὸ θὰ σᾶς τὸ ἐξηγήσουμε στὴν ὥρα του!

(Visited 8 times, 1 visits today)
5 thoughts on “Τώρα λοιπὸν ποὺ ὁ λιγνίτης ἔγινε καλός…..

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τώρα ο Λιγνίτης έγινε καλός Frau Merkel; Που πήγε η Πράσινη Ανάπτυξη; « netakias

  2. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τώρα ο Λιγνίτης έγινε καλός Frau Merkel; Που πήγε η Πράσινη Ανάπτυξη; « www.olympia.gr

  3. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τώρα ο Λιγνίτης έγινε καλός Frau Merkel; Που πήγε η Πράσινη Ανάπτυξη; | αἰέν ἀριστεύειν

  4. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τώρα ο Λιγνίτης έγινε καλός Frau Merkel; Που πήγε η Πράσινη Ανάπτυξη; « Παρατηρητήριο των Οικολόγων Πράσινων

Leave a Reply