Στὸ φῶς Ἑλληνιστικὸ συγκρότημα λουτρῶν.

Εἴπαμε, αὐτὸς ὁ τόπος εἶναι μαγικός! Κάθε του σπιθαμὴ κι ἕνα μυστικό! Κάθε του βρᾶχος κι ἕνας ψίθυρος. Κάθε του ἀρχαιολογικὴ ἀνακάλυψις καὶ ἕνα λιθαράκι στὴν γνώσι…

Θὰ μοῦ πεῖτε, ἴσως δικαιολογημένα, πῶς γίνεται κάποιος νὰ πάρῃ γνώσι ἀπὸ τὰ ῥημάδια… Ἐδῶ μᾶς θέλω… Πῶς γίνεται; 

Φιλονόη.

Ανακαλύφθηκε συγκρότημα λουτρών, που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο (3ο αιώνα π.Χ.) και όπως φαίνεται η χρήση του συνεχίστηκε έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ο αιώνα μ.Χ.), στο Αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου, μεταξύ Λευκωσίας-Λάρνακας.

Στο φως ελληνιστικό συγκρότημα λουτρών

Ανακαλύφθηκε συγκρότημα λουτρών, που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο (3ο αιώνα π.Χ.) και όπως φαίνεται η χρήση του συνεχίστηκε έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ο αιώνα μ.Χ.), στο Αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου, μεταξύ Λευκωσίας-Λάρνακας. Το ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών ήρθε στο φως έπειτα από αρχαιολογική σκαπάνη του Κολεγίου του Λαϊκόμινγκ, υπό τη διεύθυνση της δρος Πάμελα Γκάμπερ. Ανασκάφηκε λαξευμένο κανάλι που περιείχε μεγάλο αριθμό πήλινων αγωγών, ενώ βρέθηκαν και πολυάριθμα θραύσματα από ασβεστολιθικά αγάλματα και πήλινα ειδώλια.

Η ίδια ομάδα αρχαιολόγων διερεύνησε και τον γνωστό “Ναό των Δύο Θεοτήτων” και εντόπισε μέσα σε αυτόν βωμούς και λάκκους ιεροτελεστιών που περιείχαν στάχτη. Κάτω από το κτίριο του ναού, αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά λαξευτά κανάλια. Αυτά είχαν διανοιχτεί για να μεταφέρουν νερό μέσα σε ένα είδος σπηλαίου λαξευμένου στον φυσικό βράχο. Η ίδια αποστολή συμπέρανε πως τα κτίρια που ανασκάφηκαν τις προηγούμενες περιόδους, στο Τέμενος του Aδωνη, στην Ανατολική Ακρόπολη, στη θέση Μούττη του Αρβίλη ανάγονται στην Κυπρογεωμετρική περίοδο, πιθανόν στον 9ο αι. π.Χ. Κι αυτό σημαίνει πως δύο από τους έξι ναούς στο Αρχαίο Ιδάλιο χρησιμοποιούνταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια. (ἔθνος)

(Visited 20 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Στὸ φῶς Ἑλληνιστικὸ συγκρότημα λουτρῶν.

  1. Βλέπετε, παλαιόθεν εἴχαμε (καὶ ἐξακολουθοῦμε νὰ ἔχουμε) κάποιες κακὲς (διὰ τοὺς φίλους μας, συμμάχους, προστάτας, ἑταίρους κλπ.,κλπ.,κλπ.) συνήθειες, ὅπως αὐτὴ νὰ πλενώμαστε. Τὶ νὰ κάνουμε; Ξῦδι!!!

Leave a Reply