Ἐπιστρέφονται ἐπὶ τέλους οἱ περουσίες τῶν Ἑλλήνων στὴν Πόλι;

Δὲν μοῦ ἀρέσει ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖον  γίνονται οἱ ἐπιστροφές. Ἔχω τὴν ἐντύπωσι πὼς γίνεται μόνον σὲ ἐπίπεδον κοινότητος κι ὄχι (τοὐλάχιστον ὄχι ἀκόμη) σὲ ἀτομικό. 

“O Eρντογάν επιστρέφει όλα τα ακίνητα των μειονοτικών ιδρυμάτων”,γράφει η Sabah..

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 

    “Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah που με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν  αποφάσισε να επιστρέψει και να τα καταγράψει στο κτηματολόγιο στο ΄νομα των ιδρυμάτων , τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936. Αυτή η απόφαση αν εφαρμοστεί σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα, τα νεκροταφεία,  τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος. Θα είναι μια μεγάλη δικαίωση των αγώνων του Οικουμενικού πατριαρχείου και των ιδρυμάτων που είχαν απωλέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μετά το 1936.

 Επίσης για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί, θα καταβληθεί η νόμιμη αξία τους στα ιδρύματα από το ίδιο το τουρκικό κράτος.

   Την απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινώσει ο Ερντογάν στο δείπνο «ιφτάρ» που θα παραθέσει σε 162 εκπροσώπους μειονοτικών ιδρυμάτων

   Η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κεζμπάν Χατεμί τόνισε πως « η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώνατα τους που είχαν χάσει». 

Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων, όπως προέκυψε μετά  το 1936 όπου η τουρκική κυβέρνηση , είχε ζητήσει από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αναλυτικές δηλώσεις με τα ακίνητα που κατείχαν. Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν , μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης, μετά το 1936!

   Για την επιστροφή των ακινήτων θα πρέπει τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλλουν αιτήσεις εντός 12 μηνών. (onalert)

Η σχολή του Γαλατά και τα νεκροταφεία μεταξύ των ακινήτων που θα επιστραφούν στους Έλληνες.

Με δάκρυα στα μάτια οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποδέχτηκαν την απόφαση Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών στις μειονοτητες.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων και μέλος της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης,  Λάκης Βίγκας “η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική. Η αποφασιστικότητα του κυρίου Ερντογάν είναι ηγετική καθώς το θέμα το έλυσε με μια κυβερνητική απόφαση και δεν το πέρασε απο την εθνοσυνέλευση. Αυτό δείχνει τη συνέπεια του κυρίου Ερντογάν στην πρόοδο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μειονότητες εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι η επιστροφή του δικαίου. Δεν πήραμε κανένα δώρο και κανένα αντάλλαγμα, απλώς πήραμε πίσω αυτά που μας ανήκουν. Είναι το τρίτο πακέτο επιστροφής μειονοτικών περιουσιών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και πλέον πρέπει να προβληματιζόμαστε όχι μόνο για την επιστροφή των ακινήτων αλλά και για την σωστή διαχείρηση και την μελλοντική πορεία όλης αυτής της περιουσίας. Για εμάς για παράδειγμα ειναι πολυ σημαντική η επιστροφή της σχολής του Γαλατά. Επίσης ένα μεγάλο οικόπεδο που έχουμε στην κοινότητα Καντυλί, κάποιες Μονές και κάποια άλλα ακίνητα και φυσικά τα νεκροταφεία”.

Ο κύριος Λάκης Βίγκας αντιπροσωπεύει το συμβούλιο που εκπροσωπεί τα αρμενικά, συροχαλδαίικα και ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι μειονότητες κατά το παρελθόν φοβόντουσαν ακόμη και να διαβούν το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης αλλά τώρα χάρη στην προσπάθεια εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα πράγματα αλλάζουν. Προσέθεσε τέλος, ότι πρέπει να δοθεί σημασία στο μέλλον των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία. (newsit)

Ἀναρωτιέμαι, οἱ περιουσίες τῶν Ἑλλήνων, ὡς ἰδιωτῶν, πότε θὰ ἐπιστραφοῦν; Ἢ δὲν τίθεται τέτοιο ζήτημα; Μήπως τὸ μόνον θέμα ποὺ ἀπασχολεῖ τοὺς κρατοῦντες (ἔνθεν κι ἔνθεν) παραμένει ἡ περιουσία τῶν ἱδρυμάτων; Διότι, πῶς νὰ τὸ κάνουμε, ἕνα πλούσιο ἵδρυμα ἀσκεῖ ἐξουσίες… Ἕνα ὄχι καὶ τόσο πλούσιο, δὲν ἀσκεῖ. Ὅσο γιὰ τοὺς ἰδιῶτες, τὶς σφαγές, τὶς κλοπές… Τώρα τί; Μὲ ἀδιάφορα ἀντικείμενα θὰ ἀσχολοῦνται οἱ «μεγάλοι»;

Φιλονόη. 

(Visited 27 times, 1 visits today)
6 thoughts on “Ἐπιστρέφονται ἐπὶ τέλους οἱ περουσίες τῶν Ἑλλήνων στὴν Πόλι;

  1. Αυτη η ξαφνικη και γενναιοδωρη χειρονομια .. ειναι αγνη και αθωα ;;
    Αν οχι… φανταζομαστε σε τι προσβλεπει ;;
    Καποιος σχετικος ας μας προιδεασει..

    • Αὐτὸ δὲν λέμε Μιχάλη; Κάποιοι βολεύονται καὶ κάποιοι πληρώνουν ὅπως πάντα τὸ βόλεμα…
      Ἀλήθεια, τί θὰ δόσουμε;

Leave a Reply