Ὁ λάθος δρόμος τοῦ CERN!

Ὁ λάθος δρόμος τοῦ CERN!

Ὁ λάθος δρόμος τοῦ CERN!

Γιὰ χρόνια διαβάζουμε γύρω ἀπὸ τὰ πειράματα, τὶς ἔρευνες, τοὺς στόχους αὐτοῦ τοῦ ὑπερ-ἐργαστηρίου. 

Γιὰ χρόνια μαθαίνουμε πὼς ἑκατομμύρια ἐπὶ ἑκατομμυρίων διοχετεύονται πρὸς τὴν κατεύθυνσι τῶν ἐρευνῶν τοῦ CERN.

Γιὰ χρόνια ἐπίσης νέοι ἐπιστήμονες ὀνειρεύονταν νὰ περάσουν, ἔς τῳ, ἀπὸ τὰ ἐργαστήριά του ὡς ἐπισκέπτες…..

Καὶ τώρα… 

Ὢωωωωωωωω,  ἀπογοήτευσις!!!!

Το τέλος της υπερσυμμετρίας;

Τα πειράματα στο CERN δεν έχουν βρει ως τώρα στοιχεία που την αποδεικνύουν προβληματίζοντας τους φυσικούς

Βομβάη 

Τα περιθώρια για τη θεωρία της υπερσυμμετρίας στενεύουν πλέον ασφυκτικά καθώς τα πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη δεν έχουν ανιχνεύει ως τώρα κανένα σημείο … ζωής της. 

Η μέχρι τώρα άκαρπη αναζήτηση δειγμάτων ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς και των άλλων υπερσυμμετρικών σωματιδίων ενδέχεται να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στη συγκεκριμένη θεωρία η οποία, αν και πειραματικά αναπόδεικτη, πρόσφερε ως τώρα την απάντηση σε θεμελιώδη κενά της Φυσικής.

Όταν τα πειράματα στον LHC ξεκινούσαν, η επιστημονική κοινότητα είχε δώσει στην πολυπόθητη απόδειξη προθεσμία ως το 2012. Ηδη ωστόσο κάποιοι σκεπτικιστές _ και όχι μόνο _ αρχίζουν να μιλούν για το τέλος μιας πραγματικά ωραίας θεωρίας.

Σε πολύ δύσκολη θέση

Τα δεδομένα του LHC Beauty (LHCb), ενός από τα τέσσερα βασικά πειράματα που διεξάγονται στον επιταχυντή, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Lepton Photon στη Βομβάη και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. «Φέρνουν πραγματικά την υπερσυμμετρία σε πολύ δύσκολη θέση» όπως παραδέχθηκε η εκπρόσωπος του πειράματος Τάρα Σιαρςτου Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Η απλούστερη εκδοχή της θεωρίας, η οποία διατυπώθηκε πριν από δυο δεκαετίες, προβλέπει ότι εκτός από τα γνωστά υποατομικά σωματίδια υπάρχουν παρόμοια «υπερσωματίδια» με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πείραμα Beauty είχε ως στόχο την έμμεση απόδειξή της μέσω της ανίχνευσης μεταβολών στην κατάρρευση των μεσονίων β οι οποίες θα μαρτυρούσαν τη ύπαρξη των υπερσυμμετρικών σωματιδίων.

Οι μεταβολές αυτές δεν ανιχνεύθηκαν και το γεγονός, σε συνδυασμό με την αποτυχία των δυο άλλων βασικών πειραμάτων του LHC να εντοπίσουν άμεσα τα υπερσωματίδια, δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πράγματα για την υπερσυμμετρία..

«Υπερθάνατος» ή κενά στην κατανόηση;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με μεγάλη απογοήτευση από την επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι μιλούν για το ολοκληρωτικό τέλος της θεωρίας άλλοι όμως αντιτάσσουν ότι ίσως δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη θεωρίαεπισημαίνοντας ότι οι πιο σύνθετες εκδοχές της δεν έχουν ακόμη εξεταστεί πειραματικά. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι, αν υπήρχε κάποιο στοιχείο υπέρ της, αυτό θα έπρεπε ως τώρα να έχει φανεί στα πειράματα.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ως τώρα κανένα στοιχείο μας λέει είτε ότι υπάρχουν κενά στην κατανόησή μας ή ότι η υπερσυμμετρία είναι λίγο διαφορετική από ό,τι νομίζαμε ή ενδεχομένως  και ότι δεν υπάρχει καθόλου» δήλωσε στο BBC ο Τζόρνταν Νας του Imperial College, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα πειράματα.

Από την πλευρά του ο Τζόζεφ Λύκεν του εργαστηρίου Fermilab του Σικάγου _ όπου κατά σύμπτωση αυτές τις ημέρες διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο των θεωρητικών της υπερσυμμετρίας _ δήλωσε απογοητευμένος. «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στις συζητήσεις μας» είπε. «Είναι μια όμορφη ιδέα. Εξηγεί τη σκοτεινή ύλη, εξηγεί το μποζόνιο Χιγκς, εξηγεί ορισμένες πλευρές της Κοσμολογίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι είναι σωστή. Ισως θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή και να βρούμε μια νέα κατεύθυνση». (τὸ βῆμα)

Βέβαια, θὰ μοῦ πεῖτε, ἔρευνα εἶναι αὐτή… Μϊα θὰ πάῃ πρὸς τὴν ὀρθὴ κατεύθυνσι, μία πρὸς τὴν λάθος… Ἔτσι ἔχουν τὰ πράγματα..

Ἀλλά, τί ἀκριβῶς ἀναζητοῦσαν τόσα χρόνια; Γιατί τόσο χρῆμα ἔχει διατεθεῖ πρὸς αὐτὴν τὴν κατεύθυνσι; Γιατί τόση ἀγωνία; Ποῦ πράγματι στόχευαν ὅλοι αὐτοί;

Δὲν ἔχω ἐμβαθύνει στὶς μελέτες καὶ στὶς ἔρευνες ποὺ ἐγίνοντο ἐκεῖ. Ἴσως γιατί κατὰ βᾶθος ποτὲ δὲν τὶς πίστεψα… Ὄχι, ὄχι, δὲν διαθέτω ἐκεῖνο τὸ ἐπιστημονικὸ ὑπόβαρθο ποὺ ἀπαιτεῖται πρὸ κειμένου νὰ κρίνω ἢ νὰ κατακρίνω…

Ἀλλὰ κάτι μέσα μου, μία τόση δὰ φωνούλα, φώναζε πὼς ἁπλῶς μᾶς τρῶνε τὸν κόπο μας… Κοινή λογική; Διαίσθησις; Ἀντίληψις; Ἴσως ἀπὸ ὅλα…

Καί τώρα τί θὰ κάνουν δίχως τὸ CERN; Πῶς θὰ πᾶνε παρὰ πέρα; Ἢ ἔως ἐδῶ μποροῦσαν;

Φιλονόη.

(Visited 20 times, 1 visits today)
One thought on “Ὁ λάθος δρόμος τοῦ CERN!

 1. Εχοντας την τυχη να μιλησω περι αυτου με εναν επιστημονα μελος της ομαδας, και εκφραζοντας του ακριβως οτι εκφραζει η Φιλονοη στο παρον, αποκομησα την εξης παραδοχη συμπερασματος :
  Απο καθε καθε τετοιου τυπου “μεγαλοπνοο εργο” μικρο ή κανενα οφελος δεν πρεπει να περιμενουμε -αν οχι ΠΟΤΕ σιγουρα οχι στο ορατο μας μελλον- οφελιμο για τον Ανθρωπο, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ.
  Το μονο ορατο οφελος ειναι ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ τα οποια εξελισσονται ή εφευρισκονται για την εξυπηρετηση του “στοχου”.
  Σε αυτα περιλαμβανονται δεινοσαυρικες κατασκευες ηλεκτρομαγνητων, ηλκεκτρονικες διαταξεις λειτουργικης διαχειρισης και ελεγχου, συστηματα ταχυτατης και ογκωδους παραγωγης και διακινησης ΕΙΚΟΝΩΝ, παγκοσμια δικτυα Η/Υ που εξυπηρετουν αυτην την διακινηση.
  Σε καθε περιπτωση ειμαι πια απαισιοδοξος οτι αυτες οι εξελιξεις και εφευρεσεις θα χρησιμοποιηθουν ΥΠΕΡ του Ανθρωπου.
  καλη δυναμη σε ολους

Leave a Reply