Σχολεῖο, κυλικεῖο καὶ διατροφή.

Τὰ σχολεῖα ξεκινοῦν. Ἡ διατροφή  τῶν παιδιῶν ὅμως κατὰ την ὥρα τῆς σχολικῆς ἀπασχολήσεως παραμένει ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα προβλήματα τῶν γονέων. 

Ἄλλοτε λόγῳ ἐλλείψεως χρόνου, ἄλλοτε λόγῳ ἀγνοίας κι ἄλλοτε λόγῳ …ἀδιαφορίας, τὰ παιδιὰ καταλήγουν νὰ τρῶν ὅλες τὶς ..διατροφικὲς σαβοῦρες. 

Μία καλὴ παρουσίασις γιὰ τὰ εἴδη ποὺ πρέπει νὰ διακινοῦνται στὰ κυλικεία, γίνεται ἀπὸ τὸ infokinds:

Σχολικά Κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να πωλούν στους μαθητέςΗ αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου έχει αρχίσει. Τα κυλικεία των σχολείων εφοδιάζονται τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές. Οι γονείς και αυτή τη σχολική χρονιά θα πρέπει να εφιστήσουν την προσοχή τους στα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία ούτως ώστε να προστατευτούν τα παιδιά απόανεπιθύμητα διατροφικά ατοπήματα.

Ειδικότερα, βάσει της Υγειονομική Διάταξη, 93828/31.07.2006, για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, όπως αυτή δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006, τα σχολικά κυλικεία των σχολείων της χώρας πρέπει να πωλούν τα ακόλουθα:

Σχολικά Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων

* Σάντουιτς – τόστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλόν είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
* Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
* Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
Τυρόπιτα – σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
* Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
* Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
* Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
* Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο).
* Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
* Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
* Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.

Κυλικεία Γυμνασίων – Λυκείων – Νυχτερινών Σχολείων

* Όλα τα παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται, σε συσκευασία έως 500ml.
* Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
* Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
* Χαλβάς – παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
* Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Από όλα τα κυλικεία, διατίθεται καφές, και αφεψήματα, μόνο για το προσωπικό.

Παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου και επειδή, κάθε χρόνο, πολλά κυλικεία διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά καταστήματα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) ζητά άμεσους και αυστηρούς ελέγχους, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ.

Οι γονείς, οφείλουν:

Να διεκδικήσουν, μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, την ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης σχολικής επιτροπής, και σ’ αυτόν τον τομέα. Οι σχολικές επιτροπές, σύμφωνα με το Ν.1894/90 (ΦΕΚ110/27.08.90 Α’), είναι υπεύθυνες, για την ανάθεση της λειτουργίας των κυλικείων των δημόσιων σχολείων και την εκμετάλλευσή τους. Οι επιτροπές, λοιπόν, πρέπει να ασκούν εποπτεία, στα κυλικεία και να καταγγέλλουν, στους αρμόδιους φορείς, τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Να απαιτήσουν και να επιβάλλουν την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης, από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
Να ζητήσουν, οι ίδιοι, ενημέρωση και επιμόρφωση, σε θέματα υγιεινής διατροφής.
Να προσέξουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς, ώστε να μην οδηγούν τα παιδιά, στην απροβλημάτιστη κατανάλωση βλαβερών προϊόντων.

Οι μαθητές πρέπει να επιμορφώνονται, για τη σωστή διατροφή, μέσα από ειδικά προγράμματα αγωγής καταναλωτή, στα σχολεία. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να ενταθούν, σε αριθμό και περιεχόμενο.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τηλέφωνο 2310-233333, (ώρες 09:00 – 14:30). (infokinds)

Προσωπική μου ἄποψις; Ὅσο κοπιαστικὸ ἢ ἐπίπονο κι ἐὰν ἀκούγεται, εἶναι κάτι ποὺ ὀφείλουμε, ἐφ’ ὅσον ἀποφασίσαμε νὰ γίνουμε γονεῖς, νὰ πράξουμε. Δῆλα δή, ΜΟΝΕΣ μας νὰ ἑτοιμάζουμε τὸ κολατσιὸ τῶν παιδιῶν μας. 

Ἁπλᾶ πράγματα, ποὺ ὅμως θὰ δώσουν πράγματι πολὺ περισσότερα στὸν ὀργανισμὸ τῶν παιδιῶν μας, ἀπὸ τὸν κάθε ἕτοιμο σκεύασμα. Ἕνα ἢ δύο φροῦτα, λίγο ψωμάκι, λίγο τυράκι, ἕνα κομμάτι πίττα… Πολυτιμότερα καὶ χρησιμότερα..

Ξέρω, ξέρω… Δὲν προλαβαίνουμε… Σίγουρα δὲν προλαβαίνουμε… Ἀλλὰ μία καὶ τὰ κάναμε τὰ παιδιά, ἂς φροντίσουμε νὰ τρῶνε σωστὰ στὰ χέρια μας.

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply