Ἄλλο ἕνα δίς σέ τρεῖς μῆνες (νέα μέτρα)

Αυτό συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, για να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότησης ενόψει της επιστροφής της τρόικας. 

Μέτρα που θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες λόγω της αποτυχίας επίτευξης του στόχου για το έλλειμα, ως το κλείσιμο του έτους αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση, που θα μας δοθεί μόνο μετά από απτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η τρόικα θα εγκρίνει την έκτη δόση μόνο αν υπάρξει εφαρμογή ή διακομματική δέσμευση για απολύσεις και δραστική περικοπή των αποδοχών στον δημόσιο τομέα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο Μαξίμου και στο Οικονομικών επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς είναι φανερό ότι για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, χρειάζονται αιματηρές περικοπές, όπως επίσης να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει.

Ασφαλείς πηγές του Βήματος αναφέρουν ότι η τρόικα εκτιμά πως ακόμη και αν η έκτη δόση καθυστερήσει – μέχρι η Ελλάδα να δείξει έργο – δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός καθως δεν υπάρχει ως τον Δεκέμβριο ληξιπρόθεσμο δάνειο που πρέπει να καλυφθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα παντα με το Βήμα, η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει λύσεις όπως προσωρινή αναστολή καταβολής μισθών και συντάξεων, παρέχοντας έγγραφες βεβαιώσεις ότι τα οφειλόμενα θα καταβληθούν άμεσα. 

Πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2011 διαμορφώνεται κοντά στο 10% του ΑΕΠ με στόχο τη μείωσή του ως 6% ως το τέλος του 2012 – αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα σχεδόν 10 δισ. ευρώ ως τότε. Στην παρούσα φάση κανείς δεν διανοείται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί. 

Ενόψει της επιστροφής της τρόικας στη χώρα, έχει αποφασιστεί σύμφωνα με το Βήμα, επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, για να αναπληρωθεί η απόκκλιση στο έλλειμα και ως εχέγγυο για να εξασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης. 

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει ότι για να εξοικονομηθεί το ένα δισ. η κυβέρνηση εξετάζει έκτακτο φόρο στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα και φορολόγηση των καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Κοινός παρανομομαστής: Πρέπει να βρούμε ένα δισ. σε τρεις μήνες….(newsit)   (εἰκόνα)  

(Visited 8 times, 1 visits today)
Leave a Reply