Casus Belli: Ἔρευνες στήν Ἑλληνική ὑφαλοκρηπίδα ἀπό τήν τουρκία

Πολύ ἐνδιαφέρουσα ἐξέλιξις στό θέμα τῶν ἀπειλῶν τῆς Τουρκίας πρός τήν Κύπρο. 

Αυτόν που θεωρεί «αδύναμο κρίκο» της τριμερούς σύμπραξης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποφάσισε να προκαλέσει η Άγκυρα ανοιχτά για να αλλάξει τα σε βάρος της στρατηγικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή στην στιγμή στην Α.Μεσόγειο: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

στην περιοχή ανατολικά  της Κρήτης, νότια και νοτιοανατολικά της Μεγίστης (Καστελόριζο) πρόκειται να ξεκινήσει η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2012 μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού της Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr.

Η θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες (τριών διαστάσεων) είναι 1100 χλμ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου … διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι πρόκειται να γίνουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να είναι παράνομες 100% επιλέχθηκε μια τουρκική εταιρεία και όχι εταιρεία ή κοινοπραξία ξένων εταιρειών οι οποίες θα ήταν νομικά ευάλωτες  στην ελληνική αντίδραση.

Έτσι επιλέχθηκε η τουρκική εταιρία Petrolleri Anonim Ortakligi. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις έρευνες είχε δημοσιευθεί στο υπ’ αριθμόν 27.639  Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως από την ΤΡΑΟ.

Πέρσι το Πίρι Ρέϊς ανεμπόδιστο προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας εκτός από τετελεσμένα και βάση δεδομένων για τον τουρκικό διαγωνισμό.

Εφέτος η κίνηση «αναχαίτισης» του ιταλικού ωκεανογραφικού σκάφους Εxplora, νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης είχε ακριβώς αυτό το στόχο: Να δείξει ότι είναι περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Ούτε και τότε απάντησε η ελληνική πλευρά, η τελευταία αντίδραση της οποίας καταγράφεται στην αποστολή πολεμικών σκαφών για την παύση διενέργειας ερευνών στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος τον Οκτώβριο του 2008.

Όπως προείπαμε, η Τουρκία κτυπά στον «αδύναμο κρίκο» ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει «αδύναμο κρίκο», στην τριμερή σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την Ελλάδα. Γνωρίζει ότι στα βάθη της Α.Μεσογείου τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα έξω από τις ακτές του Ισραήλ, και επιλέγει αλλαγή στρατηγικών δεδομένων μεταφέροντας το παιχνίδι στο γήπεδο του αντιπάλου.

Μια κίνηση που θα βοηθήσει την Άγκυρα να βγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα, αφού τις επόμενες είκοσι ημέρες ή ένα μήνα ή θα πρέπει να κτυπήσει ή να βάλει «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και να περιμένει πιο πρόσφορη στιγμή για να ανταποδώσει…

Το ότι η περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν χωρά καμια αμφιβολία: Ο ίδιος ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος το είχε τονίζει, αλλά ξεκάθαρη θέση είχε πάρει και του υπουργείο Εξωτερικών. Άρα η κίνηση αυτή της Άγκυρας μπορεί να δώσει λαβή για ελληνική απάντηση πέρα από εκείνη που φαντάζεται…(Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr)  (εἰκόνα)  

Ἀκόμη καί στό Σαρωνικό νά ἔκανε ἔρευνες ἡ τουρκία, ποιός θά τήν ἐμπόδιζε; Ὁ Γιωργάάάάάάάκης; Ξέρουν τί κάνουν οἱ τουρκαλάδες. Ἐπειδή δέν μποροῦν νά πραγματοποιήσουν τίς ἀπειλές τους, “πετοῦν τό μπαλάκι” στήν Ἑλληνική κυβέρνησι. Περιμένουμε νά δοῦμε τί θά γίνῃ. Θά τό θεωρήσῃ casus belli ἡ Ἑλλάς;

Μινώταυρος

(Visited 8 times, 1 visits today)
7 thoughts on “Casus Belli: Ἔρευνες στήν Ἑλληνική ὑφαλοκρηπίδα ἀπό τήν τουρκία

    • Νιόλαε, ἔχει ἐνδιαφέρον τό θέμα. Προσωπικῶς, τό θεωρῶ πολύ ἐνδιαφέρον. Εἶναι μία “εὐκαιρία” γιά τήν σημερινή κυβέρνησι (καί τήν ἀντιπολίτευσιν) νά γίνουν γιά ἄλλη μία φορά, “ξεφτίλα”.
      Ἐπίτρεψε μου τήν ἔκφρασιν. Θά χεστοῦνε ἥ θά δώσουν γῆν καί ὕδωρ γιά νά μή “κακοκαρδίσουν” τούς ἐντολεῖς τους

      • Ναὶ, ἔχει ἐνδιαφέρον τὸ θέμα Μινώταυρε.Τὰ τσιτάτα αὐτὰ τῶν Τούρκων βγάζουν γέλιο. Πολὺ γέλιο. Διότι καὶ νὰ θέλουν (ποὺ τὸ θέλουν) οἱ ἐδῶ ξεφτίλες νὰ τοὺς χαρίσουν κάτι ἀπὸ Ἑλλάδα ὅπως τοὺς ἐχάρισαν τὴν μισὴ Κύπρον διὰ τὶς καρέκλες των, πάλι δὲν εἶναι ἱκανοὶ, τὰ Μεμέτια, νὰ τὸ πάρουν Οἱ τενεκέδες κάνουν κρότον. Πολὺν κρότον! .

Leave a Reply