Ἑβδομηντατρία νομίσματα, πηγαίνουν …Μουσεῖο!

Ἀπὸ τὴν ἰδιωτικὴ συλλογὴ τοῦ Ἀδώνιδος Κύρου, τὰ νομίσματα αὐτὰ ἀναζητοῦν τὸν δρόμο τῆς δημοσίου ἐκθέσεως. 

Εβδομήντα τρία νομίσματα και μια αρχαία κεφαλή χάρισε στο ελληνικό
Δημόσιο o εκδότης και ερασιτέχνης αρχαιολόγος ‘Αδωνις Κύρου. Τα αντικείμενα προορίζονται για τον εμπλουτισμό των συλλογών του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και των Αρχαιολογικών Μουσείων Ιωαννίνων, Αίγινας, Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και Θάσου.

Η αρχαία κεφαλή, που πιθανόν πρόκειται για έργο του Σκόπα, του έλληνα γλύπτη από την Πάρο που έζησε τον 4ο αιώνα π. Χ., προορίζεται για το Μουσείο της Θάσου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε ο συλλέκτης όταν το απέκτησε, προέρχεται από το αέτωμα του Ναού Ηρακλέους στη Θάσο.
Κάτοχος άδειας κατάρτισης ιδιωτικής συλλογής από το 1971, ο  έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές δωρεές σε μουσεία της χώρας, ενώ μόλις χτες εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η δωρεά των νομισμάτων και της κεφαλής στο ελληνικό Δημόσιο.
Ο Άδωνις Κύρου από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έρευνα του αρχαίου κόσμου. Η πρώτη του ανακάλυψη ήταν το σπήλαιο Φράχθι στην Αργολίδα, μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Έκτοτε, με την ακούραστη ματιά του, έστρεψε το ενδιαφέρον πολλών αρχαιολόγων σε μέρη ανεξερεύνητα, που οδήγησαν σε σπουδαία ευρήματα, όπως στη βραχονησίδα Μόδι και απέναντι στον Πόρο, όπου βρέθηκαν προϊστορικές τοποθεσίες. Ή στην τοποθεσία Αγίου Γεωργίου Βουνού στα Κύθηρα, όπου ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλαράκης εντόπισε το μοναδικό μινωικό ιερό κορυφής εκτός Κρήτης.
Ο Άδωνις Κύρου έχει γράψει βιβλία ιστορικού περιεχομένου, μελέτες και άρθρα πολιτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Το δίτομο έργο του για τον Αργολικό Κόλπο με τίτλο «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» (έκδοση 1990), όπου μελετά σπιθαμή προς σπιθαμή μια εκτεταμένη χερσαία και θαλάσσια περιοχή, που ορίζεται από τις νότιες ακτές της βορειοανατολικής πλευράς της Πελοποννήσου, τις ανατολικές της χερσονήσου του Μαλέα και το Μυρτώο Πέλαγος, μαζί με τα νησιά και ερημονήσια της, παραμένει αξεπέραστο. Δυστυχώς σήμερα έχει εξαντληθεί. 
Η προσφορά του στην έρευνα του παρελθόντος τιμήθηκε το 2002 με ένα συνέδριο, που οργάνωσαν οι αρχαιολόγοι στον Πόρο. Με την αρχαιολογία ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημοσιογραφία, τη διεύθυνση και την έκδοση της «Εστίας», της εφημερίδας που ανήκε στην οικογένειά του από το 1900.
Καλὲς οἱ ἰδιωτικὲς συλλογές, ἀλλὰ ἀκόμη καλλιτέρα ἡ πρόσβασις ὅλων μας στὰ κληροδοτήματα τῶν προγόνων μας. (Μεταξύ μας, αὐτὴν τὴν ἀνάγκη γιὰ ἰδιωτικὲς συλλογὲς οὐδέποτε τὴν κατενόησα… Εἶναι σὰν νὰ θέλῃ κάποιος νὰ περιορίσῃ τὴν γνώσι μόνον στὸν …ἑαυτόν του… Κι, ἀπὸ τὴν ἄλλην…
…μέ ποιό δικαίωμα καί ποίαν λογική καί ποίαν …ἠθική ἐπιτρέπονται ἰδιωτικές συλλογές ἀρχαιολογικῶν κληροδοτημάτων; Καί τί ῥόλο παίζουν σέ ὅλο αὐτό οἱ ἀρχαιοκάπηλοι;;; Ἔ;)
Χαίρομαι μὲ τὴν πληροφορία λοιπόν…
Εἶναι ἀπὸ τὰ λιγοστὰ εὐχάριστα τῶν ἡμερῶν! (Μὲ πολλὰ ἐρωτηματικὰ φυσικὰ γιὰ τὸν τρόπο ἀποκτήσεως αὐτῶν τῶν νομισμάτων…. Κι ὄχι μόνον…!!!)
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Ἑβδομηντατρία νομίσματα, πηγαίνουν …Μουσεῖο!

  1. καποιος να πει στον κυριο Κυρο, να τα βαλει σε καποιο κουτι, και να τα θαψει στην γη.
    Φοβουμαι οτι θα πουληθουνε παραυτα για να “συνεισφερουν” σε -αν οχι ιδιωτικες- τραπεζιτικες τσεπες !!

    … την περιωνυμη “μαυρη τρυπα”..

  2. Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που συμβαίνουν αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν αναλογηθεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( επιτρέψτε μου τον όρο ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. 1 δολάριο σε ευρώ ) θα συμπεράνει ότι το τέλος είναι πάνω – κάτω προβλέψιμο.

Leave a Reply