Καταιγιστικές οἱ ἐξελίξεις γιά τό σκάνδαλο στήν ΕΛΣΤΑΤ

Καταιγιστικές οἱ ἐξελίξεις γιά τό σκάνδαλο στήν ΕΛΣΤΑΤΣύμφωνα μέ τήν «Ἐλευθεροτυπία», δύο μῆνες μόνο μετά τήν ἐπίσημη ἔναρξι τῆς ΕΛΣΤΑΤ, ὁ πρόεδρός της, ἐνῶ ἦταν ἀκόμη ὑπάλληλος τοῦ ΔΝΤ, φαίνεται νά ἔστειλε e-mail στόν τότε πρόεδρο Πώλ Τόμσεν ἐνημερώνοντάς τον γιά τήν ἄμεση ἀνάγκη τροποποιήσεως τοῦ ἱδρυτικοῦ νόμου τῆς ΕΛΣΤΑΤ. Αὐτό ἔγινε τρεῖς μέρες μετά τίς πρῶτες ἀποκαλύψεις τῆς «Ἐλευθεροτυπίας» γιά σκόπιμη διόγκωσι τοῦ ἐλλείμματος από τήν ὑπηρεσία!

Πάντως, ἡ ὑπόθεσις ἐξελίσσεται σέ μέγα σκάνδαλο. Ἄν ἀποδειχθοῦν ὅλα αὐτά πού ὑποψιαζόμαστε ὅλοι, οἱ ἐξελίξεις θά εἶναι ῥαγδαῖες. Διαβάζω στό «κουρδιστό πορτοκάλι» ὅτι ἡ ΝΔ, μετά τίς ἀποκαλύψεις γιά τόν σκοτεινό ῥόλο τοῦ σημερινοῦ προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Στατιστικῆς Ὑπηρεσίας Ἀνδρέα Γεωργίου θά ζητήσῃ ἔκτακτη συνέντευξι τύπου, ἐπέμβασι τῆς δικαιοσύνης καί παραίτησι τῆς κυβερνήσεως, ἀφοῦ τήν κατηγορήσει γιά ἐθνική προδοσία. Μήπως βιάζονται λίγο, ἐκεῖ; 

Ἐδῶ καί τό ἄρθρο τῆς «Ε»:

Ἐν ἀρχῇ ἦν τό ΔΝΤ γιά τόν πρόεδρο τῆς ΕΛΣΤΑΤ

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ.Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Η σημερινή αποκάλυψη της «Ε» έρχεται τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής, περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4 προς τη Eurostat με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του ’10 μέχρι τον Ιανουάριο του ’11 Σουηδό Snorrason. Σ’ αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

Καθήκοντα

Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου». Η ανάγκη αυτή αναφορικά με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου τονίζεται ήδη από την πρώτη παράγραφο. Ο πρόεδρος της Αρχής φέρεται -από το περιεχόμενο του e-mail- να έχει ενημερώσει για τις προτάσεις τροποποίησης τόσο τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και το γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Και μάλιστα, αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

«Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011», λένε τώρα κάποια από τα μέλη του Δ.Σ., που καταγγέλλουν ευθέως ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση επ’ αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ’ αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ηταν γνωστό ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με προτροπή του ίδιου τού τότε υπουργού Οικονομικών θα απασχολούνταν στο πεδίο της «Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας», κάτι που έκανε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ερευνα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις φορητούς υπολογιστές. Ερευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία, καθώς ισχυρίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί. ([email protected]) (εἰκόνα) 

(Visited 17 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Καταιγιστικές οἱ ἐξελίξεις γιά τό σκάνδαλο στήν ΕΛΣΤΑΤ

  1. Καὶ ὕστερα πταίουν ἡ Τρόϊκα, οἱ Γερμανοί, οἱ Τοῦρκοι, οἱ Ἑβραῖοι, οἱ Μασῶνοι, οἱ Πεφωτισμένοι (Ἰλουμινάτοι), οἱ Νεφελήμ, οἱ Σεληνάνθρωποι, οἱ Βρίλ, οἱ Ἀρειανοί, οἱ Σαϊεντολογοι καὶ δὲν συμμαζεύεται…..
    Ὄχι, ὄχι, ἐμεῖς εἰς οὐδὲν πταίομεν!!!

Leave a Reply