Ἄγαλμα τοῦ Σπύρου Λούη στὴν …Αὐστραλία!

Ἀκόμη κι αὐτὸ τὸ μάθαμε.. Στὴν Αὐστραλία παρακαλῶ.. Καὶ θὰ εἶναι τὸ δεύτερο στὴν σειρὰ ἄγαλμα τοῦ Λούη!

Ἐδῶ ὅμως δὲν ἔχουμε χῶρο! Ἐδῶ κατεβάζουμε «ἐνοχλητικοὺς πίνακες» γιὰ τοὺς γείτονες (ποὺ ἀπεικονίζουν τὴν σφαγὴ τῆς Χίου), κατεβάζουμε κάτι ἀπεικονίσεις τῆς «Ἑλλάδος εὐγνωμονούσης» διότι εἴμαστε τοὐλάχιστον ἀγνώμονες καὶ στήνουμε ἀγάλματα γιὰ θεατρῖνες…

ΣΤΗΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΛΟΥΗ

Αυστραλία: Ο Σπύρος Λούης θα “τρέχει” δίπλα στον Έντγουϊν Φλακ

Άγαλμα του Σπύρου Λούη, του θρυλικού χρυσού μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896, θα στηθεί στο Μπέργουϊκ της Μελβούρνης, δίπλα από το άγαλμα ενός άλλου θρύλου, εκείνης της εποχής, του Έντγουϊν Φλακ, που μάλιστα έτρεξε μαζί με τον Λούη στον μαραθώνιο.

Αυστραλία: Ο Σπύρος Λούης θα  τρέχει  δίπλα στον Έντγουϊν Φλακ


Το άγαλμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από την πολιτειακή κυβέρνηση, θα συμβολίζει την φιλία Αυστραλίας-Ελλάδας και η πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Ιδέας, του οποίου ηγείται ο ομογενής Αριστείδης Παναγάκης, ο οποίος είπε ότι ο Λούης θα παρουσιάζεται με την κλασική φουστανέλα του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1896 η Αυστραλία είχε ένα και μόνο εκπρόσωπο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλο συναθλητή του. Κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά ένα χάλκινο, άσχετα εάν οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Στον στίβο και στο τένις. Αυτός ήταν ο Εντγουϊν Φλακ.

Στην Αυστραλία ελάχιστοι έμαθαν για τις επιτυχίες του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουν ότι ένας συμπατριώτης τους είχε καταφέρει τόσα πολλά στην Αθήνα!

Όταν έγινε γνωστό ότι θα γίνουν στην Ελλάδα Ολυμπιακοί Αγώνες ο Φλακ, που τότε σπούδαζε στo Λονδίνο, δεν έχασε την ευκαιρία. Γοητευμένος για την Ελλάδα, είχε άλλωστε σπουδάσει ελληνική ιστορία στην Αυστραλία, αποφάσισε να πάει στην Αθήνα. Έξι μέρες ταξίδευε με πλοία, τρένα και… κάρα για να φθάσει στο προορισμό του.

Στα προκριματικά των 800μ τερμάτισε πρώτος παίρνοντας θριαμβευτικά το εισιτήριο για τον τελικό. Την επόμενη αγωνίστηκε στα 1.500 μέτρα. Λίγο πριν τον τερματισμό έτρεχε δίπλα-δίπλα με τον Αμερικανό Άρθουρ Μπλέικ που ήταν φαβορί για το χρυσό. Το δυνατό φίνις του Φλακ τον βοήθησε να κερδίσει αφήνοντας πέντε, τουλάχιστον, μέτρα πίσω τον αντίπαλό του.

Επόμενο τεστ ο Μαραθώνιος. Αν και δεν είχε τρέξει ποτέ του περισσότερο από 10 χιλιόμετρα μπήκε στον επίπονο αυτό αγώνισμα και “κοντραρίστηκε” σκληρά με τον Λούη.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής ο Φλακ, που ποτέ δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνα μεγαλύτερο των 10 μιλίων, ζοριζόταν, με τον Λούη στο κατόπι του.

Στα 34 χιλιόμετρα, ο “νερουλάς από το Μαρούσι” έφτασε τον Αυστραλό λογιστή. Για λίγο έτρεξαν δίπλα δίπλα, αλλά γρήγορα ο Φλακ άρχισε να παραπαίει. “Βοηθήστε τον, θα πέσει”, ζήτησε από τους θεατές ένας φίλος του Φλακ, που ακολουθούσε τους δρομείς. Ο Φλακ, στα πρόθυρα του ντελίριο, νόμισε ότι δεχόταν επίθεση και χτύπησε έναν ανύποπτο Έλληνα με γροθιές. Λίγες στιγμές αργότερα, τον φόρτωσαν σ’ ένα κάρο και τον μετέφεραν στο Στάδιο, όπου δέχθηκε τις περιποιήσεις του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου.

Με λίγο μπράντι κι έναν κρόκο αβγού, ο Φλακ συνήλθε. Στα αυτιά του ηχούσαν ήδη οι ζητωκραυγές του πλήθους που παραληρούσε για τη νίκη του Λούη.

Οι Βρετανοί αθλητές που ήταν και φίλοι του Φλακ τον ονόμασαν “λιοντάρι της Αθήνας”

Στην Αυστραλία επέστρεψε το 1898 κι ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Αργότερα αγόρασε μια φάρμα στο Μπέργουϊκ κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Ενδιάμεσα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εκπροσώπησε σε συνέδρια την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας.

Εκεί στήθηκε ανδριάντας του, το 1996, έναν αιώνα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών και τώρα θα έρθει να τον συντροφεύσει ο ανδριάντας του Λούη.

“Είναι ξέχωρη τιμή μας αλλά και σωστό να έχουμε στο Μπέργουϊκ τους ανδριάντες δυο θρύλων των Ολυμπιακών Αγώνων”, είπε ο Φιλελεύθερος βουλευτής του Γκέμπρουκ, Μπραντ Μπάτιν.

Αξίζει να αναφερθεί πως άγαλμα του Σπύρου Λούη έχει στηθεί και σε δήμο του Σίδνεϊ. (ἔθνος)

Ἡ χώρα ποὺ γέννησε τὸν πολιτισμό, τὸν ἀθλητισμό καὶ κάθε ἐπιστήμη… Ἑλλαδοξεφτιλιστὰν τὸ λένε πλέον… Καὶ μᾶς κούρασε… Καὶ πρέπει νὰ τελειώνῃ… Ἀρκετὰ κράτησε…

Φιλονόη

(Visited 7 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ἄγαλμα τοῦ Σπύρου Λούη στὴν …Αὐστραλία!

  1. Όταν επιτέλους οι Έλληνες κυβερνήσουν την Ελλάδα θα στηθούν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Οι πανεθνικοί και οι τοπικοί ήρωες θα δικαιωθούν και τιμηθούν, και οι Ελληνικοί Ναοί θα αναστηλωθούν ένας-ένας. Το δε θρησκευτικό μίσος των φανατικών θα ατροφήσει και θα μαραζώσει.

Leave a Reply