Δίκη σεισμολόγων γιὰ τὴν σιωπή τους!

Μεγάλο ζήτημα ἄνοιξε ἡ ἰταλικὴ δικαιοσύνη. Πολὺ μεγάλο. Δικάζει ἕξη σεισμολόγους γιὰ τὴν σιωπή τους. Δῆλα δή, γιὰ τὴν μὴ ἔγκαιρη προειδοποίησι τῶν κατοίκων τῆς Ἄκουϊλα, μὲ συνέπεια τὸν θάνατο περισσοτέρω τῶν 300 κατοίκων. 

Έξι σεισμολόγοι και ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος κάθονται από σήμερα στο εδώλιο, στην Ιταλία, κατηγορούμενοι ότι δεν προειδοποίησαν επαρκώς για το σεισμό που έπληξε την πόλη Aκουιλα, το 2009, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Στην υπόθεση, που παρακολουθούν στενά σεισμολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο, η υπεράσπιση προβάλλει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης σεισμών, ακόμη και σε περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα. Οι εισαγγελικές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες, στον απόηχο πάνω από 400 ασθενών δονήσεων, θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει με πιο ξεκάθαρο τρόπο τους κατοίκους της ορεινής πόλης και των γύρω περιοχών, ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού.
Να σημειωθεί ότι, έξι ημέρες πριν από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο την Aκουιλα, ο οποίος ισοπέδωσε και αρκετά χωριά της περιφέρειας του Αμπρούτσο, οι κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους κάποιοι από τους γνωστότερους Ιταλούς γεωφυσικούς και σεισμολόγους- είχαν μετάσχει σε συνεδρίαση επιστημονικής επιτροπής, που είχε τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν επίκειτο ισχυρή δόνηση.
Οι επιστήμονες και ο Μπερνάρντο ντε Μπερναρντίνις, τότε υπαρχηγός της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, κατηγορούνται για «αμέλεια και απερισκεψία» και επίσης ότι προχώρησαν σε «αόριστη και αναποτελεσματική αξιολόγηση των κινδύνων από τη σεισμική δραστηριότητα, παρέχοντας ελλιπείς, ασαφείς και αντιφατικές πληροφορίες».
Η απάντηση των κατηγορουμένων είναι ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό δίλημμα: εάν προειδοποιούσαν τους κατοίκους της ’κουιλα για επικείμενο μεγάλο σεισμό, θα πυροδοτήσουν την εκκένωση μιας μεγάλης πόλης. Από την άλλη, εάν ήταν πολύ προσεκτικοί στη διατύπωση των προειδοποιήσεών τους, θα έθεταν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες αν όχι χρόνια. Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών.
Έντονα αντιδρά η επιστημονική κοινότητα
Η επιστημονική κοινότητα στην Ιταλία έσπευσε να υπερασπιστεί τους σεισμολόγους, λέγοντας ότι η σημερινή τεχνολογία δεν επιτρέπει την πρόβλεψη σεισμών. Χαρακτηρίζουν τους συναδέλφους τους «αποδιοπομπαίους τράγους», ενώ σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, 5.000 επιστήμονες επικρίνουν τη Ρώμη για την απόφασή της να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.
«Πρόκειται για μια δίκη που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Δεν μπορείς να δικάσεις την επιστήμη», λέει ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων. Η Αμερικανική Ένωση για την Προαγωγή της Επιστήμης χαρακτηρίζει «άδικη και αφελή» την απόφαση των δικαστών να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον των επιστημόνων.
«Κανείς δεν περίμενε να μας πουν την ακριβή ώρα του σεισμού. Θέλαμε μόνο να μας προειδοποιήσουν ότι καθόμασταν πάνω σε μία βόμβα», αντιτείνει εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ένας γιατρός από την ’κουιλα, ο οποίος έχασε τη σύζυγο και την κόρη του στο σεισμό της 6ης Απριλίου 2009. (πρῶτο θέμα)
Τώρα βέβαια τίθεται μέγα θέμα… Ποιός γνωρίζει κάτι γιὰ τοὺς σεισμούς; 
Πέραν τῆς καταγραφῆς τους, δύναται κάποιος νὰ προβλέψῃ ἢ ὄχι; 
Ἐκ τῶν ἀποτελεσμάτων κρίνω πὼς ὄχι. (Συνεπῶς οἱ σεισμολόγοι θὰ ἔπρεπε νὰ ὀνομάζονται «σεισμογρᾶφοι»!!) 
Ἐπὶ αὐτῆς τῆς βάσεως ἡ καταγγελία δὲν ὑφίσταται. 
Ἐὰν λάβουμε ὑπ’ ὄψιν μας τὴν σεισμικὴ δραστηριότητα, τῆς δικῆς μας χώρας γιὰ παράδειγμα, κι ἐὰν παρατηρήσουμε προσεκτικῶς τὸ ποῦ καὶ τὸ πότε ἐμφανίζονται σεισμικὲς δονήσεις, δὲν νομίζω πὼς θὰ μπορούσαμε νὰ ἐξαγάγουμε σοβαρὰ συμπεράσματα γιὰ τὸ ποῦ, πότε καὶ σὲ ποιὰν κλίμακα θὰ γίνῃ κάποιος σεισμός. 
Ἀδυνατῶ λοιπὸν νὰ κατανοήσω τὸ σκεπτικό. Ἔτσι κι ἀλλοιῶς ἀπὸ παντοῦ ἡ παραλογία  μᾶς τσακίζει τὸ νευρικὸ σύστημα. Ἐδῶ θὰ κολλήσουμε; 
Φιλονόη.
Υ.Γ. Κατανοῶ ἀπόλυτα τὰ συναισθήματα ὅλων αὐτῶν ποὺ ἀπώλεσαν προσφιλή τους πρόσωπα. Κατανοῶ ἐπίσης καὶ τὸν θυμό. Κατανοῶ καὶ κάθε ἀντίδρασι κατὰ οἰουδήποτε ἔχει ἄμεσο ἢ ἔμμεσο σχέσι μὲ τὴν κατάρρευσι τῶν κτιρίων. Ἀλλὰ κατὰ τῶν «σεισμογράφων»; Αὐτὸ δὲν τὸ κατανοῶ. Διότι εἴπαμε… Δὲν γνωρίζουν…
(Visited 10 times, 1 visits today)
Leave a Reply