Μέτρα σόκ γιά τούς Ἕλληνες

Μέτρα σόκ γιά τούς ἝλληνεςΤά καινούργια οἰκονομικά μέτρα πού ἀπεφάσισαν στήν κυβερνητική ἐπιτροπή θά ἀνακοινωθοῦν τήν Δευτέρα. Παρακάτω σᾶς παραθέτω μερικά ἀπό αὐτά πού θά ἀκούσουμε, τήν ἄλλη ἑβδομάδα:

Ἀπολύσεις καί περικοπή συντάξεων ἀπεφάσισε ἡ κυβερνητική ἐπιτροπή. -20% στίς συντάξεις πάνω ἀπό 1.200 εὐρώ. -40% στούς ἄνω τῶν 55 γιά ποσά ἄνω τῶν 1.000 εύρώ. Στίς 5.000 εὐρώ τό ἀφορολόγητο!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την κυβερνητική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά 30.000 εργαζόμενοι του στενού και ευρύτερου δημόσιο τομέα τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος του 2011.

Το 20-25% εξ αυτών, αναμένεται να απολυθούν υπό προϋποθέσεις. Πέραν αυτών, στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε περικοπή 20% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1200 ευρώ. Η περικοπή θα αφορά το ποσό πέραν των 1200 ευρώ. Για τους κάτω των 55 ετών, η περικοπή ανέρχεται σε ποσοστό 40% και για ποσό που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

Μείωση κατά 20-30% του εφάπαξ στο Δημόσιο ανάλογα με το ύψος του.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη που μίλησε στο Mega είναι υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας.

Μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Επιτροπή, εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

»Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

»Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

»Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

»Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

»Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.

»Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

»Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

»Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

»ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας». (βῆμα) (εἰκόνα) 

Ωχ. Αὐτό τό ἐθνικό φορολογικό σύστημα πού θά ψηφιστῇ μέχρι τό τέλος τοῦ ἑπομένου μηνός κρύβει ἤδη πολλά νέα μέτρα πού θά ληφθοῦν στό ἐγγύς μέλλον μέ τό πρόσχημα τῆς βελτιώσεως τοῦ φορολογικοῦ συστήματος! Ἄλλωστε, μέχρι τήν Δευτέρα πολλά μπορεῖ νά συμβοῦν. Θυμηθεῖτε ὅτι τό «χαράτσι» στήν ΔΕΗ, διπλασιάστηκε ἐν μία νυκτί! Οἱ ἐκπρόσωποι τοῦ ἔθνους δέν θά βάλουν τό χέρι στήν τσέπη, ὅπως βλέπετε. Ὅτι ἔδωσαν, ἔδωσαν. Ἀπό ‘δῶ καί πέρα μόνοι μας…
Ὁ κυβερνητικός ἐκπρόσωπος κ. Μόσιαλος, ἐρωτώμενος ἀπό τούς δημοσιογράφους ἀνέφερε ὅτι αὐτά τά μέτρα θά εἶναι τά τελευταῖα. Ἔντάξει. Τόν πιστέψαμε. 
Μινώταυρος
(Visited 9 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Μέτρα σόκ γιά τούς Ἕλληνες

  1. Λέγουν Μινώταυρε, ὅτι ὁ δρόμος πρὸς τὴν κόλασιν εἶναι σπαρμένος ροδοπέταλα, καὶ τοῦτο μᾶλλον ἀληθεύει ἄν κρίνωμεν ἀπὸ τὸν ἀνθοστόλιστον δρόμον εἰς τὸν ὁποῖον ἐβαδίζαμε τὰς τελευταίας 4 δεκαετίας. Ἀντιθέτως, ἡ ἄγουσα μακρὰν τῆς κολάσεως εἶναι σπαρμένη ἀκάνθας. Εὑρισκόμενοι ὅθεν ἐντὸς τῆς Κολάσεως ἔχομεν δύο ἐπιλογάς: Ἤ παραμένομεν ἐσαεὶ κολασμένοι ἤ λαμβάνομεν τὴν ὁδὸν τὴν ἀκανθώδη πρὸς τὴν σωτηρίαν. Τὶ θὰ ἐπιλέξωμεν ἐν τέλει; Κολασμένοι ἤ σεσωσμένοι;
    Ἰδοὺ ἡ ἀπορία!

  2. Μπά. Νομίζω ὅτι δέν ὑπάρχει εὔκολος δρόμος πλέον. Δέν ἔχουμε ἄλλην ἐπιλογήν. Οὔτε νά παραμείνωμεν κολασμένοι. Ὁπότε, λαμβάνομεν τήν ἀκανθώδη ὁδόν καί…..
    Ξέρεις κάτι; Θά ἔχῃ τέλος αὐτή ἡ ὁδός ἤ εἶναι σάν τό βαρέλι τοῦ Βενιζέλου; (ἄπατο)

Leave a Reply