Ἀκατάλληλα ἀγγούρια Βουλγαρίας!

Ἀκατάλληλα; Μὰ γιατί;

Αγγούρια Βουλγαρίας (!!) στην Ελλάδα, με υπολείμματα φυτοφάρμακου

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους, ανίχνευσαν σε δείγμα αγγουριών, προέλευσης Βουλγαρίας (!!!), υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος procymidone, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ορίζουν οι κανονισμοί της Ε.Ε.

Από την εκτίμηση βαθμού διατροφικής επικινδυνότητας στα επίπεδα υπολειμμάτων procymidone που ανιχνεύτηκαν στο δείγμα, προέκυψε ότι δεν υπερβαίνουν το σχετικό δείκτη οξείας τοξικότητας, όσον αφορά την κατανάλωση προϊόντος.

To δείγμα αγγουριών προέλευσης Βουλγαρίας ελήφθη από εταιρεία εμπορίας οπωρολαχανικών που δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα.

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, το ΥΠΑΑΤ έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

– να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και στη δέσμευση τυχόν αδιάθετων ποσοτήτων αγγουριών ίδιας προέλευσης με το δείγμα που εξετάσθηκε,

– να μην επιτραπεί η εισαγωγή αγγουριών προέλευσης Βουλγαρίας, εάν δεν προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων,

– να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον εισαγωγέα των αγγουριών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η προστασία της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών». (flashnews.gr)

Ἔχω ἕναν πολυαγαπημένο θεῖο ποὺ ἐδῶ καὶ χρόνια προμηθεύεται τὰ ἤδη διατροφῆς του ἀπὸ τὴν Βουλγαρία. Κατανοῶ τὸ οἰκονομικό του ἀδιέξοδο. Ὅμως κατανοῶ καὶ τὸν ὑπέροχο καρκίνο ποὺ «πῆρε» ταχύτατα τὴν θεία (σύζυγό του) πρὸ τριετίας, ὄπως καὶ τὸν θαυμασιότατο καρκίνο τοῦ θείου ποὺ ἐδῶ κι ἕναν χρόνο τὸν καταρρακώνει. 
Δὲν μπορῶ νὰ σχολιάσω περισσότερο. 
Ἡ Βόρειος Ἑλλάδα, ποὺ βρῆκε λύσεις οἰκονομικὲς στὶς γειτονικὲς χῶρες, θὰ πρέπῃ νὰ ἐπανεξετάσῃ τὸ θέμα τῆς διατροφῆς της. Καλὴ ἡ φθήνια. Ἀλλὰ καλλίτερη ἡ ἐπιβίωσίς τους. 
Φιλονόη
(Visited 20 times, 1 visits today)
Leave a Reply