Ταχύτερα τοῦ φωτός σωματίδια;

Δῆλα δή τὰ νετρίνα μᾶς βομβαρδίζουν πρὶν ἀπὸ τὸ φῶς; Δῆλα δή φθάνουν ἐνωρίτερον στὴν Γῆ; Δῆλα δή πρῶτα μᾶς συναντοῦν αὐτὰ καὶ μετὰ τὰ …βλέπουμε;

Σωματίδια κινούνται ταχύτερα από το φως!
Νετρίνα ταξιδεύουν στο CERN με ταχύτητες που ανατρέπουν τη Θεωρία της Σχετικότητας
Σωματίδια κινούνται ταχύτερα από το φως!
Νετρίνα ταξίδεψαν ταχύτερα από το φως στο CERN

Γενεύη 

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέγραψε υποατομικά σωματίδια τα οποία ταξίδευαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός! Εάν αυτό το πείραμα που διεξάγεται στο CERN επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να ταράξει συθέμελα μια από τις βασικές αρχές της φυσικής.

Ο Αντόνιο Ερεντιτάτο που εργάζεται στο CERN δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι μετρήσεις που διεξάγονται τα τελευταία τρία χρόνια αποκάλυψαν νετρίνα τα οποία κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (nanosecond) σε σύγκριση με εκείνη του φωτός καλύπτοντας μια απόσταση 730 χιλιομέτρων μεταξύ της Γενεύης και ενός εργαστηρίου στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.

Τα νετρίνα εμφανίζονται με διαφορετικούς τύπους («γεύσεις») και πρόσφατα αποδείχθηκε ότι μπορούν να αλλάξουν αυθόρμητα τύπο. Ο δρ Ερεντιτάτο και η ομάδα του δημιούργησαν μια δέσμη ενός τύπου νετρίνων – μιονικά νετρίνα- και τα έστειλαν από το CERN στο εργαστήριο στο Γκραν Σάσο. Στόχος τους ήταν να δουν πόσα από αυτά τα σωματίδια θα άλλαζαν τύπο (θα μετατρέπονταν συγκεκριμένα σε ταυ-νετρίνα). 

Απίστευτη παρατήρηση

Διεξάγοντας αυτά τα πειράματα όμως οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα σωματίδια κάλυπταν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων ταχύτερα από ό,τι το φως. Εμειναν τόσο έκπληκτοι από τα αποτελέσματά τους ώστε επανέλαβαν το πείραμα περί τις 15.000 φορές. Ετσι τα ευρήματά τους είναι στατιστικά σημαντικά, τόσο ώστε να ταράξουν για καλά τα νερά της φυσικής. 

«Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας. Ωστόσο χρειάζεται να διεξαγάγουν άλλοι συνάδελφοι αντίστοιχα πειράματα προκειμένου να τα επιβεβαιώσουν» ανέφερε ο δρ Ερεντιτάτο στο Reuters. Ο ερευνητής ζήτησε περαιτέρω ανάλυση των απίστευτων αυτών αποτελεσμάτων καθώς εάν επιβεβαιωθούν τότε θα ανατρέψουν μια βασική αρχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας που θεμελίωσε το 1905 ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Σύμφωνα με αυτήν τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως.

Ο δρ Ερεντιτάτο ανέφερε ότι τα ευρήματα θα εμφανιστούν σύντομα σε δικτυακή μορφή προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και από άλλες ομάδες. Παράλληλα η ερευνητική ομάδα οργάνωσε σήμερα Παρασκευή  συνάντηση ειδικών στο CERN ώστε να συζητηθούν τα… φωτεινά της αποτελέσματα.

Στη συνάντηση ο δρ Ερεντιτάτο ζήτησε για άλλη μια φορά νέες ανεξάρτητες μετρήσεις από άλλες ομάδες, καθώς όπως είπε, τα ευρήματα της ομάδας του, εάν ευσταθούν, θα αλλάξουν τη φυσική. «Δεν ισχυριζόμαστε τίποτα, θέλουμε απλώς να βοηθηθούμε από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να καταλάβουμε τα ”τρελά” μας αποτελέσματα, διότι πρόκειται πράγματι για ”τρελά” αποτελέσματα» κατέληξε ο επιστήμονας. (βῆμα)

Εἰλικρινῶς, ἐπὶ αὐτοῦ εἰδικὰ τοῦ πειράματος, περιμένω ἐναγωνίως τὰ ἀποτελέσματα! Θὰ ἢθελα νὰ «γνωριστῶ» μὲ αὐτὰ τὰ σωματίδια! Σὲ καμμίαν τῶν περιπτώσεων δὲν θέλω νὰ τὸ χάσω! 

Φιλονόη.

Υ.Γ. Μήπως ὅμως συμβαίνει κάτι ἄλλο; Κάτι σὲ κυματοδηγούς ἂς ποῦμε;

(Visited 5 times, 1 visits today)
4 thoughts on “Ταχύτερα τοῦ φωτός σωματίδια;

      • TO OΡΙΟ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
        ΤΟ 300000 KM/SEC ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ. ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΘ ΣΟΥ.

      • Ὕπὸ ἔρευνα κι ἀμφισβήτησι τὰ πάντα. Ὅσο γιὰ τοὺς κυματοδηγούς, εἶναι ἕνα μεγάλο ζήτημα ποὺ πράγματι δίδει δυνατότητες γιὰ μεγαλύτερες τοῦ φωτός ταχύτητες.

Leave a Reply