Ἡ ζωὴ χωρὶς ῥεῦμα (1) (συμπληρωματικά)

Η ζωή χωρίς ρεύμα (1)

Μέχρι πρόσφατα, το θέμα μου (το ατελέσφορο των ΑΠΕ) ήταν ακαδημαϊκό:  Σε μία σχετικά ομαλή οικονομία, με σχετικά άνετο βιωτικό επίπεδο, εάν έλεγες πολύ κλαψερό παραμύθι περί καταστροφής του κλίματος, καρκίνους, πολικά αρκουδάκια και δεν ξέρω τι άλλο, θα έπειθες το πόπολο να δεχτεί ένα καπέλο 15%-30% στο κόστος του ρεύματος, ιδίως όταν αυτό το πόπολο είχε μέχρι τώρα από τα πιο φτηνά ηλεκτρικά ρεύματα στην Ευρώπη. Και επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπορείς να έχεις μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης από ΑΠΕ (της κατανάλωσης, όχι της εγκατεστημένης ισχύος), ακόμα κι αν το ρεύμα από αυτές οι ΑΠΕ κόστιζε 3, 5 ή 10 φορές όσο το συμβατικό ρεύμα, ο κόσμος θα τα ανεχόταν (εγώ θα έσκουζα, αλλά θα μου λέγατε πόσο καλό κάνει στον Πλανήτη).

Μόνο που τώρα ούτε η οικονομία είναι ομαλή, ούτε υπάρχουν ανοχές για πολύ περισσότερες απάτες μέσω λογαριασμών ΔΕΗ.  Άσε την ΕΡΤ… Αυξήσεις (να’ ναι καλά όσοι θέλουν αέριο), δημοτικά τέλη, ΑΠΕ, και τώρα κεφαλικοί φόροι.  Και το πρόβλημα τώρα αρχίζει. Σε έξη μήνες θα από σήμερα θα το ζούμε στο πετσί μας.

Το Energy Press έχει εξαιρετική ενημέρωση στο τι γίνεται, και εδώ και καιρό λέει πολύ πιο τεκμηριωμένα αυτό που ψελλίζω εγώ:  1) Οι ΑΠΕ είναι ακριβές. 2) Η Οριακή Τιμή του Συστήματος ως δια μαγείας έχει ανέβει τα τελευταία 2 χρόνια. 3) Το τέλος υπέρ ΑΠΕ που έχουμε μέχρι τώρα δεν λέει όλη την ιστορία αφού ο ΔΕΣΜΗΕ ήδη έχει μαύρη τρύπα με κρυφές ζημιές. 4) Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του.  5) Άλλα 3 δις, ή το 1% του ΑΕΠ λείπουν για να καλυφθούν το 2013 και 2014 οι εγγυημένες τιμές των “επιχειρηματιών” που απεικονίζω ως μασκοφόρους λωποδύτες, που θα παράγουν δήθεν ενέργεια από αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα.  Τα 3 δις είναι η επιδότησή τους.  Πληρωμένη από εσάς, από εμένα και από την Φιλονόη του Πόντου (που ήταν η αφορμή για αυτή την ανάρτηση που με επανέφερε στο μη προσφιλές μου θέμα, μέσω Ολυμπίας).

Να το ξαναπώ λιανά;  3 δις, επιπλέον του τι πληρώνουμε τώρα στον λογαριασμό με τα σημερινά τέλη. Πάνω από τις ήδη σωρευμένες ζημιές. Και αυτό είναι προϋπολογιστικό και στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου ότι θα είναι x 2.  Για αιολικά, φωτοβολταϊκά, και εισαγόμενες μπρικέτες βιομάζας.

Βρείτε μου έναν “βουλευτή” (με μικρό το “β”) που να συγκινείται.  Πείτε μου τι δουλειά κάνει η ΡΑΕ, κομματικά, ίσως διακομματικά, υπαλληλάκια, χαϊδεμένα 2-3 επιχειρηματιών, που ζητούν εξαίρεση από την εφεδρεία-απόλυση, και κανένα έλεγχο από κανέναν.  Μιλάμε αυτές τις μέρες για απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων…  Ένας σκοτεινός υπαλληλίσκος της ΡΑΕ κοστίζει στον Ελληνικό Λαό όσο 100.000 φυσιολογικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μπορεί να μην τα βάζει στην τσέπη, αλλά βάζει την υπογραφή του και παριστάνει τον μορφωμένο και τον αμερόληπτο, την στιγμή που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτό το Δημόσιο θέλει ξήλωμα. Όχι οι φουκαράδες και οι λειτουργοί.

Για το πως θα ζούμε χωρίς ρεύμα θα σας γράψω αύριο, να κάνουμε και μία ανασκόπηση… (ἀρχαιοπτέρυξ)

Τὸ παραπάνω μοῦ ἔστειλε ὁ Νετάκιας. Εἶναι μία τοποθέτησις, ὅπως ἤδη ἀντιληφθήκατε, στὴν προηγουμένη μου ἀνάρτησι Πῶς ζῶ δίχως …ῥεῦμα!

Τὴν διάβασα μὲ μεγάλο ἐνδιαφέρον καὶ ἀναμένω μὲ μεγαλύτερο τὴν συνέχεια.
Φιλονόη.
(Visited 25 times, 1 visits today)
One thought on “Ἡ ζωὴ χωρὶς ῥεῦμα (1) (συμπληρωματικά)

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ὁδηγὸς ἐπιβιώσεως. | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Leave a Reply