Ἡ γενοκτονία τῶν Ποντίων καὶ ἡ ΑΟΖ.

Μεγάλη κουβέντα ἔπιασε ὁ Νίκος Λυγερός!

Πολὺ μεγάλη!

Ἐὰν ἡ Τουρκία σήμερα ἀρνεῖται τὴν ὁριοθέτησι τῆς ΑΟΖ τὸ στηρίζει μόνον στὴν λογικὴ τοῦ «ἀδικημένου».

Ποιοῦ ἀδικημένου ὅμως; 

Αὐτοῦ ποὺ γενοκτόνησε ὅλες τίς φυλές πού διαβιοῦσαν στήν Μικρά Ἀσία καί δέν δήλωναν τουρκόσποροι;

 Γιά τόν ἴδιο παράγοντα δέν συζητᾶμε;

Φιλονόη.

ΑΟΖ και Γενοκτονία των Ποντίων

Ν. Λυγερός

                                                                                                                     Στους Τάσσο Τ. και Χρήστο Ι. 

Για όσους πιστεύουν ότι το Αιγαίο πρέπει να χωριστεί στα δύο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διότι αλλιώς θα ήταν άδικο για την Τουρκία, θα θέλαμε να τους δώσουμε ένα ποντιακό μάθημα μέσω της γενοκτονίας.

Αν η Τουρκία είναι τώρα σε θέση να διεκδικήσει οποιαδήποτε ΑΟΖ είναι απλώς και μόνο για ένα λόγο. Διέπραξε μία γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρο- Χαλδαίων, των Εβραίων και των Ποντίων. Δίχως αυτή τη γενοκτονία η Τουρκία δεν θα είχε πρόσβαση στην ακτή που επιτρέπει να αποκτήσει ΑΟΖ.

Βέβαια την ενοχλούν τα νησιά μας, διότι είναι πολύ κοντά της. Αλλά αφού δεν συνέχισε τη γενοκτονία στα νησιά μας, είναι πλέον δικό της πρόβλημα. Βέβαια αυτή η προσέγγιση είναι μάλλον αφαιρετική σε πολλούς και ειδικά στους ραγιάδες.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να παράγουμε για πρώτη φορά την ΑΟΖ του Πόντου στη Μαύρη Θάλασσα. Η ιδέα μας δεν αποτελεί κάποια ακραία μορφή διεκδίκησης, δεν είναι το θέμα μας.

Αυτός ο χάρτης έχει ένα μοναδικό σκοπό. Να δείξει ότι στη Μαύρη Θάλασσα η ΑΟΖ του Πόντου είναι τεράστια. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για μία λεπτομέρεια της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε όλοι, ακόμα κι αν δεν το είχαμε επινοήσει, την αξία του Πόντου, ως περιοχή που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα.

Αυτός ο χάρτης δείχνει άμεσα την τοποστρατηγική αξία του. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δούμε τι μας πήρε η Τουρκία μέσω της Γενοκτονίας των Ποντίων. Διότι δεν έχει σημασία μόνο η ξηρά, αλλά και η θάλασσα.

Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούμε εύκολα και τις φοβίες της σε σχέση με το ποντιακό. Η ποντιακή ΑΟΖ είναι μία πραγματικότητα, η οποία άλλαξε επειδή υπήρχαν όχι μόνο γενοκτόνοι, αλλά και οι ραγιάδες τους που σώπασαν μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τώρα όσο αφορά στους σημερινούς θα ήταν ευγενικό εκ μέρους τους, αφού δεν έχουν στοιχεία ευγενών, να θυμηθούν τι υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός και ποιες είναι οι σημερινές επιπτώσεις ακόμα και σε ένα θέμα φαινομενικά τόσο απομακρυσμένο από τη γενοκτονία.

Φανταζόμαστε να μιλούν και για δικαιοσύνη στη Μαύρη Θάλασσα.

Όχι μόνο έχουν ξεχάσει ή θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν, αλλά θέλουν να μας παρουσιάσουν το παρόν με έναν τρόπο που καταδικάζει ακόμα και το μέλλον του ελληνισμού.

Διότι η ΑΟΖ ανήκει αναπόφευκτα σε αυτό το μέλλον.

Θέλουμε λοιπόν να τους επισημάνουμε ότι όχι μόνο θα συνεχίσουμε όλοι μας με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της αναγνώρισης, αλλά και της ποινικοποίησης όσο αφορά στο θέμα της γενοκτονίας, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε την Τουρκία ούτε τους ραγιάδες της να μας αφαιρέσουν κομμάτια της ΑΟΖ μας.

Ξέρουμε ακριβώς την αξία της και μπορούμε πλέον να δούμε και το μέγεθος που θα είχε με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα και θα παλέψουμε για την μνήμη του μέλλοντος ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου που αποτελεί μία προσφορά όχι μόνο για τον ελληνισμό σε τοπικό επίπεδο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το ποντιακό μάθημα για την ΑΟΖ.  (Λυγερός)


(Visited 14 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Ἡ γενοκτονία τῶν Ποντίων καὶ ἡ ΑΟΖ.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἡ γενοκτονία τῶν Ποντίων καὶ ἡ ΑΟΖ. « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Πολὺ ὡραῖα τὰ ἔγραψες φίλε Λυγερέ. Πολὺ ὡραῖα. Καὶ συνεκινήθην διότι εἰς αὐτὴν τὴν πατρίδα τοῦ Πόντου, τὴν πατρίδα τοῦ Διογένους καὶ τοῦ Μιθριδάτου, τὴν πατρίδα τοῦ παποῦ μου Παναγιώτη, ἔχω καὶ ἐγὼ δικαιώματα. Καὶ ἐξοργίζομαι ὅταν τὸ ἁρπακτικὸν ἐκμεταλλεύεται αὐτὴν τὴν Πατρίδα ΜΟΥ πρὸς ἴδιον ὄφελος, ἀφοῦ πρῶτα ἐξόντωσε τὴν οἰκογένειαν τοῦ παποῦ μου καὶ πολλῶν ἄλλων παπούδων.

Leave a Reply