Συνεχίζουν τίς προκλήσεις οἱ Σκοπιανοί

Ὁ κάθε ἕνας μέ τόν πόνο του. Ἐμεῖς μέ τά χρέη καί τίς πολλῶν εἰδῶν κρίσεις πού μᾶς ἀπασχολοῦν, δέν ἔχουμε χρόνο νά ἀσχοληθοῦμε μέ τά καραγκιοζιλίκια τῶν Σκοπιανῶν.

Μινώταυρος

Καλά που η Χάγη τους καταδίκασε για τον Ήλιο της Βεργίνας…

Αναμνηστικά με τον 16άκτινο Ήλιο της Βεργίνας, μοιράζουν  διπλωμάτες των Σκοπίων, παρά την  πρόσφατη κατηγορηματική τοποθέτηση του  Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πως πρόκειται για ένα σύμβολο που ανήκει στην Ελλάδα. Τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν στην προσπάθεια τους να οικειοποιηθούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας, εκμεταλλευόμενα την κρίση στην Ελλάδα και της προτεραιότητες της Αθήνας.Όπως  είναι γνωστό, με  βάση την Ενδιάμεση  Συμφωνία του 1995 ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και  στην Ελλάδα, τα Σκόπια απέσυραν την  κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και δεσμεύτηκαν να μη ξαναχρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο σύμβολο με οιανδήποτε μορφή. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν προκλητικά, είτε αυτούσιο είτε με μικρές παραλλαγές (με 12 ή  10 ακτίνες), όχι μόνο ακραίοι εθνικιστές αλλά και επίσημοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νίκολα Πόποφσκι ζητούσε από την Ελλάδα να σεβαστεί την ετυμηγορία της Χάγης και να μην σταθεί εκ νέου εμπόδιο στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του,  ο Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο του Καναδά, κ.Ντράγκαν Τσιουρκιέβσκι, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες, με χαραγμένο τον Ήλιο της Βεργίνας, πιστό αντίγραφο του συμβόλου, στη χρυσή λάρνακα του βασιλιά Φιλίππου.

Ο κ. Τσιουρκιέβσκι  δεν είναι ένας τυχαίος διπλωμάτης, αλλά ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ.Νίκολα Γκρούεφσκι, που σε ηλικία μόλις 32 ετών βρέθηκε από προπονητής κολύμβησης … πρόξενος στο μακρινό Τορόντο, όπου ζουν αρκετές χιλιάδες Σκοπιανοί της διασποράς, που θεωρούνται οι πλέον σκληροπυρηνικοί στη διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.Δεν είναι  μόνο οι πλακέτες. Τον περασμένο Ιούλιο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Χάγη η εκδίκαση της προσφυγής της ΠΓΔΜ, ο κ.Τσιουρκιέβσκι, όχι μόνο εμφανιζόταν σε εκδήλωση των συμπατριωτών του,  όπου κυριαρχούσε η κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά δήλωνε και δημόσια προς τους συμπατριώτες του πως ο ήλιος των Μακεδόνων Βασιλέων είναι «εθνικοϊστορικό» σύμβολο των Σκοπιανών, που θα πρέπει να υπερασπιστούν και να είναι περήφανοι για αυτό.

Αν τα παραπάνω υποστήριζε κάποιος γραφικός εθνικιστής των Σκοπίων, που απεγνωσμένα αναζητάει ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα, δεν θα αποτελούσε είδηση. Το θέμα είναι, πως πρόκειται για ενέργειες και δηλώσεις ενός επίσημου αξιωματούχου, που παραβιάζει επίσημες συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας που εκπροσωπεί.

Να σημειωθεί πως στην ίδια εκδήλωση, παραβρέθηκε και ο Πρέσβης της ΠΓΔΜ στον Καναδά κ.Λιούμεπν Τεβντόβσκι.  

«Στην καρδιά του η Μεγάλη Μακεδονία»

Λάτρης  των νέων τεχνολογιών και των  σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο  νεαρός διπλωμάτης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με μία απλή αναζήτηση στο προσωπικό προφίλ στο facebook, που δεν είναι απόρρητο, πως τα όσα δημόσια έχει αναρτήσει σε αυτό, σαφώς και δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας που υποτίθεται επιδιώκει ο ίδιος η κυβέρνηση που εκπροσωπεί με την Ελλάδα. Εκτός από φωτογραφίες που τον εμφανίζουν, είτε να φοράει μπλουζάκια και κασκόλ με την Ήλιο της Βεργίνας,   είτε στο γραφείο με τους τοίχους  διακοσμημένους με πίνακες και γλυπτά του αρχαιομακεδονικού συμβόλου, αίσθηση προκαλεί  μια υποτιθέμενη  ακτινογραφία του θώρακα του, που στη θέση της καρδιάς εμφανίζεται προκλητικά ο χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας».Απαντώντας  πρόσφατα σε επιστολή του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στο Τορόντο, κ.Δημήτρη. Αζιμόπουλου, στην εφημερίδα «National Post» ο κ.Τσιουρκιέβσκι, επιχείρησε να αποβάλλει το εθνικιστικό του προσωπείο, υποστηρίζοντας : «η χώρα μου έχει ακολουθήσει ενεργά μια πολιτική καλής γειτονίας με το νότιο γείτονά της, και επιβεβαίωσε ότι η πολιτική σε πράξεις, μεταξύ άλλων, μέσω τροποποιήσεων του συντάγματος, ώστε να προσεγγίσει ελληνικές διεκδικήσεις».

Ο νεαρός διπλωμάτης αποφοίτησε το 2002 από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αγίων Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων και αρχικά εργάστηκε ως προπονητής κολύμβησης. Μέλος του κόμματος VMRO γρήγορα αξιοποιήθηκε στον κρατικό μηχανισμό μετά το 2004 και την ανάληψη της εξουσίας από τον κ.Νίκολα Γκρούεφσκι.

 «Οι ενέργειες του Σκοπιανού διπλωμάτη στον Καναδά όχι μόνο προκαλούν, αλλά και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Φανταστείτε τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν εάν ένας Έλληνας διπλωμάτης στο εξωτερικό αναρτούσε στο facebook  χάρτη της «Μεγάλης Ελλάδας» με την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Θα επέστρεφε άμεσα στην Αθήνα και θα τον καλούσαν για απολογία» δήλωσε στο ΘΕΜΑ η Συντονίστρια Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, σχολιάζοντας καυστικά και τη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ένα βασικό ερώτημα το οποίο έχουν θέσει οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου. για τις χώρες που έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική του ονομασία.

«Τον  περασμένο Σεπτέμβριο, στη Γ.Σ  του ΟΗΕ ο κ.Γκρούεφσκι υποστήριξε πως 131 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ελλείψει επίσημων στοιχείων από  το ΥΠΕΞ του γειτονικού κράτους, για  επιβεβαίωση του ισχυρισμού αυτού  τον οποίον και αμφισβητούμε,  οι ζητήσαμε από το ελληνικό ΥΠΕΞ τον κατάλογο με αυτές τις χώρες, καθώς και εξηγήσεις για την πολιτική αποδοχής σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Απάντηση βέβαια δεν λάβαμε μέχρι σήμερα» κατέληξε με νόημα η κυρία Γκατζούλη. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply