Ὅταν ἡ ΕΛΑΣ κάνῃ τὴν δουλειά της, ἀποτρέπει ἀκόμη κι ἐθνικὲς τραγωδίες.

Σαφῶς καὶ ὀφείλουμε νὰ δόσουμε τὰ εὔσημα (δυστυχῶς γιὰ τὰ αὐτονόητα εὔσημα) στὴν ΕΛΑΣ. Ἐμπόδισα σπείρα νὰ πουλήσῃ προϊόντα ἀρχαιοκαπηλείας. Μέγιστον ἐπίτευγμα!

Εθνικής σημασίας η σύλληψη αρχαιοκαπήλων στη βόρεια Ελλάδα
Τα 70 αρχαία που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι θα ταξίδευαν για να «ανακαλυφθούν» στα Σκόπια
Εθνικής σημασίας η σύλληψη αρχαιοκαπήλων στη βόρεια Ελλάδα

 Μεγάλης εθνικής σημασίας εύρημα που μπορεί να καταρρίψει κάθε ισχυρισμό των Σκοπιανών επί του μακεδονικού ζητήματος θεωρούνται από αρχαιολόγους και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ τα 70 αρχαία αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. που εντοπίσθηκαν στα χέρια κυκλώματος αρχαιοκαπήλων στη βόρεια Ελλάδα. 

Στο κύκλωμα συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε «νονοί της νύχτας» που είχαν δραστηριοποιηθεί σε εκβιάσεις στη βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα – τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές – έναντι 10 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο μεγάλος φόβος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ήταν να μην πωληθούν τα αρχαία με τη συνεργασία μεσαζόντων σε Σκοπιανούς προκειμένου να εμφανιστούν ως ευρήματα που θα βοηθούσαν την προπαγάνδα τους και να υποστηρίξουν ότι τα ανακάλυψαν στο δικό τους έδαφος.
Η αξιολόγηση των αντικειμένων από αρχαιολόγους είναι ο λόγος που καθυστερεί η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης τόσο από την ΕΛ.ΑΣ όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ αλλά και από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού που συμμετείχαν στις έρευνες να τηρήσουν πλήρη μυστικότητα για τις κινήσεις τους και για την επιχείρηση σύλληψης των δραστών έως ότου εξαχθούν σαφή συμπεράσματα που θα συνδέουν τα ευρήματα με εκείνα στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας τον Νοέμβριο του 1977 από τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο, αλλά και με άλλα παρεμφερή ευρήματα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Επιπλέον συνεχίζονται οι έρευνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την ανεύρεση και άλλων αρχαίων αντικειμένων από τις ίδιες λαθρανασκαφές στη βόρεια Ελλάδα. (βῆμα
Μακάρι νὰ λειτουργοῦσαν πάντα ἔτσι.  Ποῦ θὰ τοὺς πάῃ ὅμως; Θὰ μάθουν κι αὐτοί, ὅπως ὅλοι μας, πὼς ἐὰν δὲν λειτουργοῦμε πάντα ἔτσι, προκοπὴ δὲν βλέπουμε.
Φιλονόη.
(Visited 12 times, 1 visits today)
One thought on “Ὅταν ἡ ΕΛΑΣ κάνῃ τὴν δουλειά της, ἀποτρέπει ἀκόμη κι ἐθνικὲς τραγωδίες.

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Σῶστε τὰ ..σωσμένα ἀπὸ τὸν GAP καὶ τὴν παρέα του. « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply