Σῶστε τὰ ..σωσμένα ἀπὸ τὸν GAP καὶ τὴν παρέα του.

Πρὸ ἡμερῶν ἔγραφα γιὰ τὴν μεγάλη ἐπιτυχία τῆς ΕΛΑΣ καὶ τὴν σύλληψι τῶν ἀρχαικαπήλων ποὺ πουλοῦσαν προϊόντα καπηλείας γιὰ 10 ἑκατομμύρια.  (Ὅταν ἡ ΕΛΑΣ κάνῃ τὴν δουλειά της, ἀποφεύγονται ἀκόμη κι ἐθνικὲς τραγωδίες!)

Σήμερα μαθαίνω πὼς τὸ τρίο GAP-Γερουλάνου-Παπουτσῆ πῆγαν νὰ τὰ …θαυμάσουν! 

Τρόμαξα! 

Ἐὰν τὰ μικρὰ λαμόγια πάσχιζαν νὰ τὰ πουλήσουν γιὰ 10 μύρια.. Τὰ μεγάλα τί θὰ κάνουν;

Στα χέρια αρχαιοκαπήλων χρυσός από τη Μακεδονία

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν περίπου 100 ταφικά ευρήματα αντί 10 εκατ. ευρώ.

Oι αρχαιολόγοι έδειξαν τα ευρήματα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη Παύλο Γερουλάνο και Χρήστο Παπουτσή.

Του Κώστα Καντούρη
[email protected]

Χρυσά ευρήματα και άλλα αντικείμενα από τάφους της Μακεδονίας κατηγορούνται ότι πουλούσαν έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ δύο άτομα που συνελήφθησαν έξω από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης, ύστερα από κοινή επιχείρηση της δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Αττικής και του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού. Τα ευρήματα που μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, έδειξαν χθες το βράδυ οι αρχαιολόγοι στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στους υπουργούς Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη Παύλο Γερουλάνο και Χρήστο Παπουτσή.

Περικεφαλαίες με φύλλα χρυσού, κτερίσματα τάφων, λήκυθοι που δεν είχαν αλλοιώσεις, χρυσά νομίσματα και κοσμήματα είναι μεταξύ των δεκάδων ευρημάτων που έχουν από χθες το μεσημέρι στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι και χρονολογούνται στην περίοδο του 6ου και του 5ου π.Χ. αιώνων. Η κοινή επιχείρηση των δύο τμημάτων πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη και είναι ενδεικτικό ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ηγεσία της αστυνομίας στην πόλη. Το μεσημέρι αστυνομικοί της δίωξης Αρχαιοκαπηλίας οδήγησαν στα κρατητήρια της ασφάλειας έναν 50χρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, και έναν 45χρονο. Σύμφωνα με την αστυνομία και οι δύο δραστηριοποιούνται στη νύχτα, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες βρίσκονταν σε επαφή με αστυνομικούς για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και τότε άρχισε η διαπραγμάτευση των αρχαίων αντικειμένων, που θεωρείται ότι είναι μεγάλης αξίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην αρχή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από ποσό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι αστυνομικοί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που εμφανίστηκαν σαν αγοραστές μείωσαν την τιμή στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε χθες λίγο πριν από το μεσημέρι στην περιοχή της Γερακαρούς Θεσσαλονίκης, όπου οι δύο συλληφθέντες παρέδωσαν τα ευρήματα για να εισπράξουν το ποσό, αλλά συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων του μουσείου Αθηνών, που έκαναν και τη σχετική παρουσίαση στον πρωθυπουργό, τα αντικείμενα προέρχονται από τάφους που έχουν συληθεί στην περιοχή της Σίνδου και στο Αρχοντικό Πέλλας. Το γεγονός ότι τα κράνη και άλλα αντικείμενα του εξοπλισμού πολεμιστών που βρέθηκαν είχαν φύλλα χρυσού, παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι οι τάφοι ανήκαν σε σημαντικά πρόσωπα της Μακεδονίας και γι’ αυτό η έρευνα από αρχαιολογικής άποψης συνεχίζεται.

Για μεγάλη επιτυχία που στόχο έχει την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μίλησαν χθες με δηλώσεις τους οι υπουργοί Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη. “Νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα του πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει αυτό το κλίμα συνεργασίας. Θέλω και από τη δική μου τη μεριά να ευχαριστήσω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και βέβαια όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι άλλοι εμφανώς και άλλοι μέσα στο σκοτάδι που πρέπει να λειτουργήσουν έχουν καταφέρει να έχουν τόσο μεγάλες επιτυχίες και να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά”, επισήμανε ο κ. Γερουλάνος.

“Έχουμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας των δύο υπουργείων που με συντονισμένες προσπάθειες, εδώ και πολύ καιρό, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως για να ανακτήσουμε τους χαμένους, με τον όποιο τρόπο, θησαυρούς. Θέλω, λοιπόν, όχι μόνο να συγχαρώ αλλά και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους, οι οποίοι βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια”, είπε από την πλευρά του ο κ. Παπουτσής. (Μακεδονία)

Προσέξτε τὸ ὗφος. Τὸ βλέμμα τους! Τὴν στάσι τοῦ σώματος. 

Κι ἀπὸ ἐκεῖ θὰ καταλάβετε…

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply