Ἀπίστευτο καί ὅμως ἀληθινό!

Ἀπίστευτο καί ὅμως ἀληθινό!Κάποτε γράφαμε στό Φιλονόη καί φίλοι ὅτι ἔχει μεγάλο ἔνδιαφέρον ἡ ὑπόθεσις μέ τόν ὀρυκτό πλοῦτο τοῦ Αἰγαίου καί τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου, γενικῶς. Ἐνδιαφέρον, ὄχι μόνον γιά τήν ἀντίδρασιν τῆς τουρκίας καί τά ἐπακόλουθα αὐτῆς ἀλλά πολύ περισσότερο γιά τήν  ἀντίδρασιν τῆς Ἑλληνικῆς πλευρᾶς. (Ἑλλάς – Κύπρος). Ἐπίσης, σημασία δέν ἔχει νά κατέχῃς κάτι πολύτιμο ἀλλά μεγαλυτέρα σημασία ἔχει νά μπορῇς νά τό διατηρήσῃς καί νά τό ἀξιοποιήσῃς. Οἱ μεγάλες ἑταιρεῖες πού ἐλέγχουν τήν οἰκονομία τοῦ πλανήτου στό χῶρο τῶν πετρελαίων καί τοῦ φυσικοῦ ἀερίου θά συμπορευθοῦν μέ ἐκείνους πού θεωροῦν πιό ἀξιόπιστους, δυνατότερους καί αὐτούς πού μποροῦν νά τούς «βοηθήσουν» νά  ἀποκομίσουν μεγάλα κέρδη καί ἀσφαλές περιβάλλον γιά τίς ἐπιχειρήσεις τους. Ἡ Ἑλληνική πλευρά (Ἑλλάς Κύπρος), μέχρι στιγμῆς εἶναι ὁ ἀδύναμος κρίκος στήν περιοχή. Ἡ Κύπρος τελευταίως, προσπαθεῖ. Βεβαίως, ἐάν ὑπῆρχαν στό τιμόνι τῆς ἐξουσίας, Ἑλλάδος καί Κύπρου, ἡγεσίες ἰσάξιες τῶν περιστάσεων θά μπορούσαμε νά ἐλπίζουμε σέ ἀναβάθμισι τοῦ Ἑλληνικοῦ ῥόλου στήν παγκόσμιο κοινωνία. Πρός τό παρόν, ὁ Ἑλληνισμός σύρεται πίσω ἀπό τά γεγονότα. 

Τό φυσικό ἀέριο τοῦ μέλλοντός μας.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι δυνατότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων.
Το γεωτρύπανο της εξέδρας « Όμηρος» κτύπησε ασκό φυσικού αερίου της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ποδών. Σε συνδυασμό με το κοίτασμα «Λεβιάθαν» ανατολικότερα και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ καθιστούν την περιοχή ένα νέο Ελντοράντο υδρογονανθράκων, του οποίου η εκμετάλλευση αλλάζει τον γεω-οικονομικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και θωρακίζει την Κύπρο, εμμέσως και την Ελλάδα από φιλόδοξα σχέδια ασπόνδων φίλων, εταίρων και εχθρών. 

Βρετανία και Γαλλία, καθώς και άλλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες σπεύδουν να λάβουν θέση εκκίνησης εν όψει της δημοπράτησης των νέων θαλασσίων οικοπέδων της Κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ. 

Ἀπίστευτο καί ὅμως ἀληθινό!2
(Η πρώτη φωτογραφία της ερευνητικής πλατφόρμας)

Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν ήδη «τοποθετηθεί» στην περιοχή από την πρώτη δημοπράτηση των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν». Αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ισχυρή ρωσική ναυτική μοίρα, ελληνικές φρεγάτες, ισραηλινός στόλος και τουρκικά πολεμικά συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η πλάστιγγα έχει ήδη γύρει προς την μία πλευρά. 

Τα ισχυρά πετρελαϊκά και ενεργειακά συμφέροντα καλύπτουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας επί χάρτου και επί των θαλασσίων οδών τα νέα δεδομένα ασφαλείας στην περιοχή.

To φρεάτιο της γεώτρησης «αχνίζει» φυσικό αέριο 

Ἀπίστευτο καί ὅμως ἀληθινό!3Σε πυρετό… φυσικού αερίου βρίσκεται η Κύπρος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πλατφόρμα «Όμηρος» στο τέλος της εβδομάδας, σε μια προφανώς επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου.

Δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου. Και αυτό, γιατί από τη Δευτέρα υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών. Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.

Εξάλλου, ενώ απομένουν 1.000 μέτρα γεώτρησης ακόμα -αν αποδειχθούν τα νέα δεδομένα- από χθες Δευτέρα στην πλατφόρμα έχουν στο μικροσκόπιο φυσαλίδες φυσικού αερίου που βγαίνουν στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα.

Οι αρχικές προβλέψεις, προτού τα δείγματα, φθάσουν την περασμένη Κυριακή έως την πλατφόρμα άντλησης ήταν ότι στο Οικόπεδο 12 βρίσκονταν θαμμένα στο βυθό της θάλασσας περί τα 8 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εν συνεχεία έγινε λόγος, κυρίως από τους επιστήμονες του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Beicip για 10 δισ. κυβικά πόδια και τώρα γίνεται λόγος για πάνω από 11 δισ. κυβικά πόδια. 

Ανησυχία της Noble Energy για την επόμενη μέρα

Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενηἈπίστευτο καί ὅμως ἀληθινό! μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα. (ζούγκλα) 

Περιμένει ὁ Καταστρόφιας καί οἱ σύν αὐτῷ, τίς «μεγάλες δυνάμεις» νά τόν καθοδηγήσουν; Τήν εὐθιξία νά παραιτηθῇ δέν εἶχε, γιά τήν γνωστή ὑπόθεσι τῆς ἐκρήξεως στό Μαρί. Ἡ εὐκαιρία τοῦ ἐδόθη.

Ὁ Ἑλληνισμός διανύει μία ἀπό τίς πιό δύσκολες καί συγχρόνως καθοριστικές γιά τήν πορεία τοῦ ἔθνους ἐποχή. Μήπως ἔχει κι αὐτός εἰλλημμένες ὑποχρεώσεις ὅπως ὁ δικός μας ὁ γιωργάκης ὁ μικρός; Δέν εἶναι, ἁπλῶς, μικροί. Εἶναι ἐλάχιστοι….γιά νά μήν ΄πῶ τίποτά ἄλλο….

Μινώταυρος

(Visited 13 times, 1 visits today)
Leave a Reply