Ζεόλιθος: ὁ χρυσὸς τῆς Θράκης;

Χρυσός; Καιρὸς γιὰ ἐπιθέσεις ἀπὸ τοὺς γείτονες; Μᾶλλον…

Ἀλλὰ τὸ θέμα ὑπάρχει. Ὁ ζεόλιθος εἶναι ἕνα ὀρυκτὸ ὑπερχρήσιμο γιὰ τὸν ἄνθρωπο. Ἀρκεῖ φυσικὰ νὰ τὸ κάνῃ σωστὰ καὶ μὲ σεβασμὸ πρὸς τὴν φύσι. 

Ζεόλιθος: Ο “χρυσός” της Θράκης

Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κοιτάσματα ζεόλιθου στον κόσμο κρύβει η γη της βορειοδυτικής Θράκης. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις διαπιστωμένες χρήσεις του μοναδικού αυτού ορυκτού, οι αρχές δεν έχουν δώσει από το 2004 έως σήμερα άδεια σε ελληνική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή του!

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
[email protected]

Πολύχρονες έρευνες του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστη Φιλιππίδη έφεραν στο φως έναν ανεκτίμητο θησαυρό που μέχρι τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτος. “Τα κοιτάσματα ζεόλιθου που υπάρχουν στη βορειοδυτική Θράκη φθάνουν για δύο γενιές. Οι χρήσεις του πολύτιμου ορυκτού είναι πάρα πολλές και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο. Φαίνεται ότι ως χώρα δεν πιστεύουμε στην ανάπτυξη”, εξηγεί. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Ν. Αλεξανδρίδης”, η οποία από το 2004 κατέθεσε τα χαρτιά της για να λάβει άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην περιοχή των Πετρωτών, δηλώνει ότι θεωρεί ανεξήγητο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η καθ’ όλα νόμιμη ελληνική εταιρεία δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί.

Τι είναι ο ζεόλιθος
“Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές” εξηγεί στη “Μ” ο κ. Φιλιππίδης με αφορμή την εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Η κατεργασία αστικών λυμάτων καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών και αέριων φάσεων, τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας των νερών πριν αυτά εισρεύσουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ο ζεόλιθος έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει το νερό συγκρατώντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις, γι’ αυτό και τοποθετείται σε φίλτρα νερού.
“Ο ελληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του ζεόλιθου στα νερά της λίμνης θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του νερού σε οξυγόνο, τη μείωση της αφθονίας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο” εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.

Αύξηση της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής
Από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι ο ζεόλιθος, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο ζωοτροφών και υλικό δαπέδου κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνει κατά 17% τη γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων, ενώ στα κοτόπουλα αυξάνει κατά 7% το βάρος τους.
Όπως εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης, “η χρήση του ελληνικού φυσικού ζεόλιθου σε υδατικά συστήματα και γεωργικές καλλιέργειες απομακρύνει κυανοβακτήρια κατά 51%-92%, απομακρύνει αέριες, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις κατά 20%-99%, αυξάνει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων κατά 17%-66% και βελτιώνει την ποιότητά τους κατά 4%-46%, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100%. (Μακεδονία)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply