Οἱ κουδουνίστρες τῶν πρὸ-παππούδων μας!

Τί νομίζατε; Δὲν εἶχαν κουδουνίστρες κάποτε; 

Καὶ μὲ ποιόν τρόπο ἀπασχολοῦσαν τὰ μωρά τους;

Ἡ κουδουνίστρα γιὰ ἕνα μωρὸ εἶναι πάρα πολὺ μεγάλη συντροφιά. Ἰδίως ἐὰν εἶναι πολύχρωμη καὶ θορυβώδης.

Λέτε νὰ μὴν τὸ ἤξεραν;

Ἤξεραν ὅμως καὶ τὸν πηλό. Σαφῶς ἀσφαλέστερον ἀπὸ τὸ πλαστικὸ σὰν ὑλικό.

Φιλονόη.

 

Παιδική κουδουνίστρα

Υλικό: Πηλός
Προέλευση: Κύπρος
Χρονολόγηση: Υστεροκυπριακή Ι (1600-1450 π.Χ.)
Διαστάσεις: [11956] Ύψος: 14,2 εκ., [11957] Ύψος: 8,9 εκ., [11958] Ύψος: 9.4 εκ. 
Χώρος έκθεσης: Αίθουσα 64, αρ. ευρ. 11956, 11957, 11958.

 

Οι κουδουνίστρες σε σχήμα κουκουβάγιας ή γάταςαποτυπώνουν μία τρυφερή νότα από την καθημερινή ζωή της Προϊστορικής Κύπρου. Το σώμα είναι ωοειδές, με υπερυψωμένη λαβή από την κορυφή έως τη βάση. Τα μάτια υποδηλώνονται με δύο οπές. Στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά εξαρτήματα (σφαιρίδια;), ώστε να παράγεται ήχος με την κίνηση του αντικειμένου.

 

Οι κουδουνίστρες είναι διακοσμημένες κατά τη Λευκή Γραπτή VI Κεραμική, χαρακτηριστική της Ύστερης Κυπριακής περιόδου, με καστανέρυθρες, καστανές ή μαύρες γραμμές, με στιλπνή ή θαμπή βαφή, επάνω σε λευκό επίχρισμα.

 

Ζωόμορφες κουδουνίστρες είναι γνωστές κυρίως από την Κύπρο αλλά και από άλλες θέσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Κάποια από τα γνωστά παραδείγματα έχουν βρεθεί σε τάφους και πιθανότατα είχαν την ίδια χρήση με τις σημερινές κουδουνίστρες.

 

ΒιβλιογραφίαΚαραγιώργης, Β.Αρχαία Κυπριακή Τέχνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Εκδόσεις Καπόν 2003, 49-50. Karageorghis, V., Olenik, Y.The Potter’s Art of Ancient Cyprus in the Collection of the Eretz Israel Museum, Tel Aviv 1997 (Ἐθνικὸ ἀρχαιολογικὸν Μουσεῖον)


(Visited 13 times, 1 visits today)
Leave a Reply