Πάπυρος μέ ποιήματα τοῦ Ἠσιόδου

Μοῦ ἀρέσουν αὐτά τά θέματα πού ἀναφέρονται στήν ἀρχαία Ἑλληνική Γραμματεία καί τόν ἀρχαῖο πολιτισμό, γενικῶς. Σήμερα ὁ Ἑλληνισμός ἔχει βληθεῖ ἀνεπανόρθωτα ἀπό τόν Ἰουδαιοχριστιανισμό. Ἑλληνορθόδοξοι εἴμαστε πλέον. (Καταντήσαμε, μᾶλλον!)
Μινώταυρος
Αρχαίος πάπυρος που περιέχει το έργο του Ησιόδου «Έργα και Ημέραι»  και βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία.
Ο πάπυρος αυτός χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., αποτελείται από δύο τμήματα και είναι γραμμένος με ελληνικά μεγάλα γράμματα, όπως συνηθιζότανε στη γραφή των παπύρων.
Το κείμενο είναι γραμμένο σε μία στήλη που αποτελείται από 13 γραμμές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να είναι αντίγραφο του έργου του Ησιόδου που βρισκόταν στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Πρόκειται για μοναδικό εύρημα και από τα ελάχιστα τόσης παλαιότητας με ποιήματα του Ησιόδου.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο κείμενο,  στην γραμμή 363 του παρόντος χειρογράφου, υπάρχει μια παραλλαγή του κειμένου, η οποία δεν καταγράφεται αλλού.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν μας έδωσαν  την εικόνα αυτής της παραλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ησίοδος είναι ο δεύτερος ποιητής μετά τον Όμηρο και χαρακτηρίζεται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ως ο ποιο δημοφιλής επικός ποιητής της Ελλάδας.
Στην Αίγυπτο, όπου έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός, έχουν βρεθεί και άλλοι πάπυροι οι οποίοι περιείχαν ποιήματα του Ησιόδου αλλά είναι νεωτέρας περιόδου (από το 2οπ.Χ. αιώνα μέχρι τον 1ο  μ.Χ. αιώνα). (Γιῶργος Ἐχέδωρος) 

(Visited 36 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Πάπυρος μέ ποιήματα τοῦ Ἠσιόδου

  1. Ὄχι φίλε Μινώταυρε. Τὰ περὶ Ἰουδαιοχριστιανισμοῦ δὲν εἶναι παρὰ ἀνοησίαι καὶ φληναφήματα. Μὴ γινόμεθα καὶ ἐμεῖς κοινωνοὶ ἀνοήτων χαλασοπάτριδων, ἀκολούθων μὲ τὴν σειράν των τῶν…… ἀλλὰ μέχρις ἐδῶ.
    Βρὲ ἀδελφέ, ΕΛΛΗΝΕΣ ἄνθρωποι ἤμεθα, νοῦν ἔχοντες!

Leave a Reply