8 Ρίχτερ καί τσουνάμι στήν Κρήτη!

8 Ρίχτερ καί τσουνάμι στήν Κρήτη!Σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ στην Κρήτη! Σημαίνει συναγερμός στο νησί, το οποίο χτυπάει ένα καταστροφικό τσουνάμι. Οι αρχές φτάνουν στα όριά τους, καθώς έχουν να φροντίσουν χιλιάδες ξεσπιτωμένους ανθρώπους που περιφέρονται σε πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά, ενώ αεροδρόμια και οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα.

Μην ανησυχείτε, αυτό είναι το σενάριο της μεγάλης πανευρωπαϊκής άσκησης που θα γίνει σε πρακτικό επίπεδο τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου σε Ηράκλειο και Χανιά, και το κέντρο διαχείρισης κρίσης θα είναι στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων από την αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και άλλους φορείς.

Η άσκηση βασίζεται στις επιπτώσεις που θα έχει στη σημερινή Κρήτη ένας σεισμός αντίστοιχος με εκείνον που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 365 π.Χ.! Τότε ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους άνω των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και προκάλεσε όχι μόνο τεράστιες γεωλογικές αλλαγές στο νησί, αλλά και τρομερές καταστροφές, που επιδεινώθηκαν από ένα τσουνάμι που είχε ως συνέπεια να σβηστούν από τον χάρτη δεκάδες πόλεις της Κρήτης και να υπάρξουν χιλιάδες νεκροί.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση με την επωνυμία «Ποσειδών» πραγματοποιήθηκε επί χάρτου στα τέλη του περασμένου Μαΐου και συνεχίζεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου σε πρακτικό επίπεδο. Οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Αμυνα), Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών, Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία), Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία), Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, Ελληνική Αστυνομία, Ενοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης.

Σημειώνεται ότι στη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του σεισμού και του τσουνάμι, η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχουν παρατηρητές από τριάντα και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. (πηγή)

  Ἡ ἄσκησις ἦταν προγραμματισμένη. Πάντως, μόλις δεῖ κάποιος τόν τίτλο, ε, μία ἀνησυχία τόν καταλαμβάνει. Θυμᾶμαι τό 1999, μετά τήν τουρκία ὁ Ἐγκέλαδος ἐπεσκέφθη καί τήν Ἑλλάδα……

Μινώταυρος

 

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)
9 thoughts on “8 Ρίχτερ καί τσουνάμι στήν Κρήτη!

  1. Βάρδα νά μή γροικάς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ…………….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ…………………
    Φωθιάαα στά μπατζάκια μας,

  2. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….όπου θἐλουνε μπορεῖ νά είναι……………

Leave a Reply