Καλήν μας ὄρεξι!

Νὰ αἰσθανθῶ ἀηδία; Γιατί; Θά τήν λάβῃ κάποιος ὐπ’ ὄψιν του;

Μέχρι το 2020, στην Ευρώπη θα τρώμε έντομα

Κινούμενη στα χνάρια του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την εντομοφαγία με ερευνητικά κονδύλια ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Καλήν μας ὄρεξι!

Μυρμήγκια τηγανητά, σκορπιό-σουπες, ακριδο-σαλάτες και τριζονο-μακαρονάδες. Σιχαμερά και αδιανόητα για έναν Ευρωπαίο, όλα τα παραπάνω πιάτα γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν στη διατροφή της Γηραιάς Ηπείρου ως εναλλακτικά του κρέατος.

Κινούμενη στα χνάρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει 3 εκατ. ευρώ με στόχο την προώθηση της εντομοφαγίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν επιστημονικές έρευνες με θέμα “τα έντομα ως νέες πηγές πρωτεϊνών” ενώ έχουν ήδη έρθει σε επαφή για το θέμα με κάποιες εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες (όπως η βρετανική).

“Μέχρι το 2020, θα αγοράζουμε έντομα στα σούπερ μάρκετ… Πιστεύω πως η αρχή θα γίνει με έντομα σε σάλτσες και σε μπέργκερ. Όντας αλεσμένα αυτά θα φαντάζουν περισσότερο εύγευστα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Ντίκε, βραβευμένος καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν της Ολλανδίας. Άλλωστε, για το Ντίκε, τα έντομα δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν αναγούλα καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά “οι γαρίδες της στεριάς”.

Πράγματι, εάν καταφέρει κανείς να ξεπεράσει το όποιο οπτικό κώλυμα, τα έντομα φέρονται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μιας υγιεινής και οικολογικής διατροφής καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνες, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα) ενώ συγκρινόμενα με το κρέας, αυτά είναι λιγότερο ενεργοβόρα και ρυπογόνα.

Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ό,τι έγινε στο παρελθόν με το σούσι (το οποίο από εκεί που κάποτε δεν το έτρωγαν στην Ευρώπη, πλέον το θεωρούν εκλεκτό μεζέ), θα γίνει στο μέλλον και με τις… ακρίδες και τους σκορπιούς. Άλλωστε, τα έντομα βρίσκονται ήδη, με τη μία ή την άλλη μορφή, στα μενού του 80% της υφηλίου. (ἔθνος)

Μᾶς προετοιμάζουν ὅπως βλέπετε!

Κάθε ἀηδία ποὺ θὰ τοὺς κατεβαίνῃ στὴν κεφαλή, ἐμεῖς θὰ πρέπῃ ἢ νὰ τὴν λουζόμαστε ἢ νὰ τὴν γευόμαστε.

Ἀπό πότε βρέ παιδιά ὁ ἄνθρωπος τρώει ἔντομα καί σκουλήκια; Μήπως ἀπό τότε πού ξέχασε τήν ἀνθρώπινόν του φύσι;

Ἄει στό καλό τους πρωϊνιάτικα. Πᾶνε νὰ μοῦ χαλάσουν τὴν ἡμέρα. 

Οἱ ἀνεγκέφαλοι!

Φιλονόη.

 

Υ.Γ.1. Προσωπικῶς δὲν ἔχω διόλου καλὲς σχέσεις μὲ τὰ κρέατα. Οὔτε καὶ μὲ τὸ σούσι. Ἀπὸ τὴν μία ὄμως θεωρῶ τὸ κρέας συμπληρωματικὴ διατροφή, ὄχι κύρια, κι ἀπὸ τὴν ἄλλην, μπορῶ νὰ φάω σούσι. Εἶναι ψάρι. Ἀφῆστε ποὺ οἱ  Ἰάπωνες δὲν εἶναι ἠλίθιοι καὶ ξέρουν πάρα πολὺ καλὰ αὐτὰ ποὺ πρέπει νὰ φᾶνε. Τά ἔντομα ὅμως; Θὰ μᾶς τρελλάνουν;

 

Υ.Γ.2. Ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα τὰ παιδιὰ δὲν θὰ φωνάζουν: «μαμά, σῶσε με ἀπὸ μίαν κατσαρίδα!»  άλλά, «μαμά, πεινάω, θέλω μίαν κατσαρίδα»!

 

 

Ἀπὸ τὸν φίλο Γιάννη.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Leave a Reply