Δραματικές ἐξελίξεις…

Τό συγκρότημα Λαμπράκη ἐξακολουθεῖ νά βάλῃ ἐναντίον τοῦ Παπανδρέου. Θίγονται τά συμφέροντα του, βλέπετε, ἐκτός τῆς Εὐρωζώνης. Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ὅλοι πιστεύουν – ὄχι ἀδίκως – πώς ἄν τελικῶς γίνῃ δημοψήφισμα ὁ Ἐλληνικός λαός θά φηφίσῃ ΟΧΙ. Αὐτό θἐλῃ καί ὁ Παπανδρέου! Παίρνοντας τήν Ἑλλάδα ἀπό τήν Ε.Ε. νά διαλύσῃ καί τήν ἴδια τἠν Ε.Ε.

Ἔχει πιάσῃ πανικός ὅλο τό πολιτικό σύστημα. Τόσοι κόποι καί τόσες θυσίες γιά νά γίνουμε προτεκτορᾶτο ἐκτός τῶν Ἀμερικανῶν καί τῆς Εὐρώπης νά πᾶνε χαμένα;Τώρα ὁ ἰός τῆς Μαργαρίτας τούς χαλάει τά σχέδια.

Καϊλή – Παναρίτη – Μερεντίτη: Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Υπουργικό Συμβούλιο στις 12:00 – Αμέσως μετά συνεδριάζει η ΚΟ του ΠαΣοΚ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις Κάννες και την απόφαση για δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου.  Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Στις 12:00 το μεσημέρι συγκαλείται Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά  θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή αναστάτωση και αναβρασμός επικρατεί στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.

«Δεν πρόκειται να παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που προωθεί δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κυμαίνεται και επιστολή της κυρίας Εύας Καϊλή προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

Η κ. Καϊλή με δήλωσή της προς «Το Βήμα» είπε ότι: «Δεν πρόκειται να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί. Δεν παραιτούμαι από βουλευτής, παραμένω  ΠαΣοΚ, αν θέλουν ας με διαγράψουν».

Αναλυτικότερα, η επιστολή της κυρίας Καϊλή έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψιν σας τα εξής.

Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.

Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρίνεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεωκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.

Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.

Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας».

Ο κ. Δημήτης Λιτζέρης, βουλευτής Πειραιά, δήλωσε ότι «ο κ. Γ. Παπανδρέου αποτελεί πλέον παρελθόν» και ζητά «τη δρομολόγηση εξελίξεων για να υπάρξει ομαλότητα στη χώρα».

Επίσης η κ. Μερεντίτη δήλωσε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης ζητά έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο. διότι διαφορετικά η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει κανένα νόημα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής: «Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης. Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν από την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι  της χώρας στην ευρωζώνη,  η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ΄εξαίρεση και η κρίση είναι εκτός ορίων», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

«Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου», απάντησε σε σχετική ερώτηση, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό  και για τη θέση του περί του δημοψηφίσματος δήλωσε πως «ισχύει ό,τι έχω πει στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας», το υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.

Απευθύνθηκε, επίσης, στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ «που είναι ο βασικός κορμός» της, ζητώντας της «να συμβάλει στην ενότητα», ώστε να δοθεί βάρος στην ασφάλεια της χώρας, καθώς «δεν μπορεί να δώσουμε εδώ και τώρα λύση». 

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος και Κώστας Καρτάλης λένε «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «πολιτική επιπολαιότητα».

«Να τελειώσει σήμερα το θέμα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος» δήλωσε η Σ.Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρωζώνη».

Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη φτάσει η χώρα μέχρι το δημοψήφισμα. Η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί – δηλαδή να ψηφιστεί – η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμουαντιτάχθηκε στο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, τώρα, και δήλωσε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.

«Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης συμπληρώνοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κώστας Γείτονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα ενώ κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης. (βῆμα) 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply