Τώρα εἶναι ἕτοιμοι νὰ πᾶνε στὸν Ἄρη.

Αὐτοὶ ἐδῶ εἶναι! Δὲν ξέρουν πὼς θὰ τοὺς ἀφήσουνε ἐδῶ… Χί χί χί..

Ἢ ἀκόμη χειρότερα, πὼς θὰ τοὺς ἀφήσουν ἐκεῖ μόνους τους…


Ολοκληρώθηκε η εικονική αποστολή στον Άρη

Ἔτσι δὲν λένε;

Μόλις τελείωσε τὸ «πείραμα»-προετοιμασία πρὸ κειμένου νὰ δοκιμαστοῦν οἱ ἀντοχὲς τῶν θεωρητικῶν ἐπισκεπτῶν τοῦ Ἄρεως. Ὅλα πῆγαν καλῶς. Ἔως καὶ καραντίνα ἔστησαν ἐκεῖ γύρω πρὸ κειμένου νὰ φαίνονται ὅλα ὅπως πρέπει.

Τὸ ἐρώτημα ὅμως ποὺ γεννᾶται εἶναι: μποροῦν νὰ πᾶνε ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα στὸν Ἄρη; Εἶναι βέβαιον; Ξεκινοῦν ἐντὸς ὁλίγου;

Διότι κακὰ τὰ ψέμματα. Πῶς ἀλλοιῶς θὰ γλυτώσουν οἱ «ἐκλεκτοὶ» ἀπὸ ὅλο αὐτό τὸ θέατρον τοῦ παραλόγου πού ἑτοίμασαν γιά ἐμᾶς; Μὲ ἔναν καὶ μόνον τρόπο. Μὲ τὸ νὰ ἐξαφανισθοῦν. 

Συνεπῶς; Μόνον γιὰ Ἄρη τὸ βλέπουν. Τόσα δισεκατομμύρια ἔχουν ἐπενδύσει ἐκεῖ. Τόσες ἐλπίδες. Τόσα ὄνειρα. 

Πρέπει νὰ πετύχῃ τὸ σχέδιό τους λοιπόν! Μὲ κάθε δυνατὸν τρόπο. 

Ἀλλά, ἐάν δέν πετύχῃ; Ἐάν δέν καταφέρουν νά προετοιμαστοῦν καταλλήλως ὡςτε νὰ προλάβουν; Ἐάν δέν…. κάτι, ὁτιδήποτε; Τί θά κάνουν; Ἀλλάζουν τό ἐδῶ πρόγραμμα; Ἀλλάζει αὐτό ἔτσι ὅπως τά ἔχουν καταφέρει ἔως τώρα; Ἤ ὄχι;

Φιλονόη.

Ολοκληρώθηκε η εικονική αποστολή στον Άρη

Οι έξι «αστροναύτες» βγαίνουν από την κάψουλα προσομοίωσης μετά από 17 μήνες παραμονής
«Επέστρεψε» στην Γη το πλήρωμα του Mars500. Δείτε ένα βίντεο για το πείραμα
 

Λονδίνο 

Ολοκληρώθηκε το πείραμα Mars500 στο οποίο έξι άνδρες εισήλθαν σε ένα ομοίωμα διαστημικού σκάφους και παρέμειναν σε αυτό για 17 μήνες προσομοιώνοντας ένα ταξίδι στον Άρη. Το πείραμα έλαβε χώρα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανθρώπινες αντοχές και οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ένα μακροχρόνιο ταξίδι στο Διάστημα στον οργανισμό αλλά και την ψυχική και πνευματική υγεία των αστροναυτών. 

Το πείραμα 

Οι έξι άνδρες (τρεις Ρώσοι, δύο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος) εισήλθαν στις 3 Ιουνίου στο ομοίωμα που δεν είχε παράθυρα ώστε να είναι απόλυτα απομονωμένοι από το εξωτερικό περιβάλλον. Το «σκάφος» ήταν χωρισμένο σε τέσσερις επιμέρους χώρους, με συνολικό εμβαδόν λιγότερο από 80 τετραγωνικά μέτρα. 

Οι έξι άνδρες είχαν περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο, ανάλογη με εκείνη που θα έχει και το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής στον κόκκινο πλανήτη. Eπικοινωνούσαν μέσω ραδιοζεύξης, η οποία καθυστερούσε έως και 20 λεπτά – χρόνος που χρειάζεται το σήμα για να διανύσει την απόσταση από τη Γη στον Άρη. 

Έκαναν ντους μόνο μια φορά την εβδομάδα, και τρέφονταν αποκλειστικά με ειδικά συσκευασμένα τρόφιμα. Σε όλη την διάρκεια του πειράματος οι έξι άνδρες εκετλούσαν όλες τις εργασίες και δραστηριότητες πουθα εκετλούν και οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη. 

Φυσικά υπήρχε μόνιμη παρακολούθηση του πληρώματος. Η ορμονική λειτουργία, τα επίπεδα του στρες, τα μοτίβα του ύπνου και η ψυχική κατάσταση των εθελοντών βρίσκονταν συνεχώς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που μετείχαν στο πείραμα. 

Η «επιστροφή» 

Ο χρόνος της εικονικής αποστολής ολοκληρώθηκε και τα έξι μέλη του «πληρώματος» βγαίνουν σήμερα το μεσημέρι από την κάψουλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα παραμείνουν σε καραντίνα για τρεις μέρες, κατά τις οποίες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. 

Οι έξι άνδρες θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους στο πείραμα με περίπου 100 χιλιάδες δολάρια έκαστος. «Θέλω να συναντήσω την οικογένεια μου, να μιλήσω με τους φίλους μου, να κυκλοφορήσω μέσα στον κόσμο και να πάω στη θάλασσα» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Ντιέγκο Ουρμπίνα, ένας εκ των έξι εθελοντών.(βῆμα)

 

(Visited 7 times, 1 visits today)
Leave a Reply