Τρία νέα χημικὰ στοιχεῖα.

Βαφτίστηκαν τρία νέα χημικά στοιχείαὙπῆρχαν ἀλλὰ ὀνομάσθηκαν. Ἐξαιρετικὰ ἀσταθῆ καὶ συγκαταλέγονται στὰ βαρύτερα ἄτομα. 

Ἐντοπίζονται ἰδίως στὰ ἐργαστήρια, σὲ «μεταβατικά» μὲ ἐξαιρετικὰ μικροὺς χρόνους ἡμιζωῆς. Δῆλα δὴ χρόνο ὑποδιπλασιασμοῦ. 

Πρὸς ὥρας ἡ IUPAC ἁπλῶς τὰ ὀνόμασε. Συντόμως θὰ μάθουμε περισσότερα. 

Φιλονόη. 

Υ.Γ. Ἀλήθεια, γιατί τό εἶπαν κοπερνίκιο κι ὄχι ἀριστάρχιο; Δέν ξέρουν ἢ κάνουν πώς δέν ξέρουν;

Βαφτίστηκαν τρία νέα χημικά στοιχεία

Κοπερνίκιο, ρεντγκένιο και νταρμστάντιο τα ονόματά τους
Δόθηκαν ονόματα σε τρια νέα στοιχεία του περιοδικού πίνακα

Λονδίνο 
Τρία νέα ονόματα θα πρέπει να γνωρίζουν από εδώ και πέρα οι μαθητές όταν θα κληθούν να μάθουν τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων. Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) κατέληξε στα ονόματα που θα λάβουν τρία χημικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν εργαστηριακά πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν μέχρι σήμερα με τον ατομικό αριθμό τους. Κοπερνίκιο, ρεντγκένιο και νταρμστάντιο είναι τα τρία νέα στοιχεία. 

Υπέρβαρα και ασταθή

Τα τρία νέα στοιχεία με ατομικούς αριθμούς 110, 111 και 112 έχουν πλέον την δική τους θέση, σύμβολο και όνομα στον περιοδικό πίνακα. 

Το νταρμστάντιο (Ds) είναι ένα συνθετικό χημικό στοιχείο στον περιοδικό πίνακα με ατομικό αριθμό 110 και ατομικό βάρος (281) g/mol. Δημιουργήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Το νταρμστάντιο δεν υπάρχει καθόλου στο περιβάλλον και η σύντομη ζωή του δε διαρκεί περισσότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αφού τα άτομα του στοιχείου διασπώνται αμέσως με εκπομπή ακτινοβολίας άλφα. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, αν απομονωθεί, θα είναι στερεό με μεταλλική λάμψη ίσως γκρίζα ή ασημένια. 

Το ρεντγκένιο (Rg) έχει ατομικό αριθμό 111. Είναι συνθετικό στοιχείο και το πιο σταθερό ισότοπό του έχει διάρκεια ημιζωής 3,6 δευτερόλεπτα. Ημιζωή ονομάζεται η περίοδος της αντίδρασης της μισής ποσότητας των ενεργών αντιδρώντων, όπου η αντίδραση μπορεί να είναι χημική ή πυρηνική. Το όνομα του στοιχείου τιμά τον γερμανό φυσικό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, «πατέρα» των ακτίνων Χ.

Το τρίτο στοιχείο ονομάστηκε κοπερνίκιο (Cp) προς τιμήν του μεγάλου αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου. Διαθέτει 112 πρωτόνια στον πυρήνα του και είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά στοιχεία, πολύ βαρύτερο από τον μόλυβδο ή το ουράνιο. Είναι εξαιρετικά ασταθές και δεν μπορεί να υπάρξει στη φύση για περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. (βῆμα)

(Visited 13 times, 1 visits today)
One thought on “Τρία νέα χημικὰ στοιχεῖα.

  1. O AΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΙΓΟ ΒΑΡΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Leave a Reply