Χρειάζονται χρήματα γιά νά χρεωκοπήσῃς!

Ἐκεῖνοι πού πλήττονται περισσότερο ἀπό τήν σημερινή οἰκονομική κρίσι εἶναι οἱ ἐλεύθεροι ἐπαγγελματίες. Πάντοτε εὑρίσκοντο σέ δεινή θέσι καί δύσκολα τά βγάζουν πέρα ἀλλά τώρα μέ τήν ἀναδουλειά, χρωστοῦν στό κράτος, χρωστοῦν στίς τράπεζες, χρωστοῦν στούς προμηθευτές τους, χρωστοῦν στούς ὑπαλλήλους τους καί πολλοί ἀπό αὐτούς – μή ἔχοντας νά πουλήσουν περιουσιακά στοιχεῖα γιά νά ξεχρεώσουν καί γιά νά μή καταλήξουν «πίσω ἀπό τά κάγκελλα» – ἐπιλέγουν τήν πτώχευσι.

Φυσική κατάληξις τῶν ὑπερχρεωμένων ἐπιχειρήσεων (καί κρατῶν, μή ‘πῶ). Ἀλλά ἀκόμη καί γιά νά χρεοκοπήσῃς χρειάζονται χρήματα. Ἐδῶ δέν θά μᾶς καλύπτουν τά ἀσφαλιστικά ταμεῖα, οὔτε γιά νά μᾶς θάψουν. Ἔτσι, γίνονται, ἄθελά τους, ἐξαναγκασμένοι ἀπό τό ἀνάλγητο ἑλληνικό κράτος, παράνομοι. 

Σε αδιέξοδο δεκάδες επιχειρηματίες. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το παράβολο της πτώχευσης…

Ακόμα και η πτώχευση έχει καταστεί απαγορευτική διαδικασία για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους του Ηρακλείου.

«Ούτε να πτωχεύσει κανείς δεν μπορεί σε αυτήν την χώρα» σχολίαζαν χθες στα δικαστήρια μεταξύ αστείου και σοβαρού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, προσέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου προκειμένου να ρωτήσουν πόσο θα τους κοστίσει η διαδικασία αίτησης πτώχευσης.
Μόλις όμως πληροφορούνται ότι με το «καλημέρα» θα πρέπει να πληρώσουν μόνο για το παράβολο 500 ευρώ, το ξανασκέφτονται καθώς, όπως λένε, δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και το συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον αν υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν την συνδρομή δικηγόρου αλλά και λογιστή, τότε εκτιμάται ότι συνολικά θα πρέπει να έχουν στην τσέπη τους περίπου 1500 με 2000 ευρώ για να ξεκινήσουν την διαδικασία.
Δικαστικοί κύκλοι παραδέχονται-με βάση τα όσα έχουν δει-ότι πράγματι το ποσό που απαιτείται, αποτρέπει πολλούς Ηρακλειώτες να κινήσουν τις διαδικασίες για πτώχευση, υπογραμμίζοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
«Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν θα έπρεπε. Σήμερα τα 500 ευρώ είναι ένας μισθός. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα έχουν αυτά τα χρήματα για να τα διαθέσουν με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχει πραγματική κρίση στην αγορά» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Σε ένα χρόνο πτώχευσαν 12 εταιρείες στο Ηράκλειο

Τον τελευταίο χρόνο σε κατάσταση πτώχευσης με δικαστική απόφαση έχουν κηρυχθεί δώδεκα επιχειρήσεις στην πόλη του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών, γραφεία γενικού τουρισμού, επιχειρήσεις αλουμινίου, εκμετάλλευσης ξενοδοχείων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.
Η σοβαρή κρίση στην αγορά του Ηρακλείου φέρεται να έχει «παγώσει»-τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος-και τις αιτήσεις εταιρειών για την υπαγωγή στο άρθρο 99, στο οποίο τον τελευταίο χρόνο είχαν προσφύγει πολλές εταιρείες, ακόμα και μεγάλες.
Όπως είναι γνωστό, η αίτηση πτωχεύσεως αφορά στην διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Αίτηση πτώχευσης μπορεί να καταθέσει είτε ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είτε τρίτος στον οποίο χρωστάει.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι ο αιτών «μόνιμα και ολοσχερώς» αδυνατεί να ικανοποιήσει είτε τους δανειστές ή άλλους οφειλέτες.
Κατά μέσο όρο ο χρόνος που απαιτείται για να εκδώσει το Δικαστήριο απόφαση για την κήρυξη ή όχι μιας εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης, είναι οι τέσσερις μήνες. (πηγή)  

Τό ἄρθρο ἀναφέρεται στούς ἐπαγγελματίες τοῦ Ἡρακλείου. Φανταστεῖτε τί γίνεται σέ ἄλλες μεγαλύτερες πόλεις τῆς Ἑλλάδος. Ἀναρωτιέμαι….αὐτοί οἱ ἄνθρωποι σέ λίγο καιρό θά καταγράφονται στά ἐπίσημα στοιχεῖα τῆς ἀνεργίας;

[email protected]

(Visited 34 times, 1 visits today)
Leave a Reply