Οἱ σωματοφύλακες τοῦ ἐντέρου!

Αὐτά, τὰ περὶ δημητριακῶν καὶ μαύρου ἄρτου, τὰ γνωρίζουμε. 

Καλὸ ὅμως εἶναι νὰ τὰ ἐπαναλαμβάνουμε συχνά. 

Ἔτσι κι ἀλλοιῶς, δὲν ἔχουν ὅλοι ἀποφασίσει τὴν στροφὴ στὴν ὑγιεινὴ διατροφή. 

Ἰδίως λοιπὸν γιὰ τὰ παιδιά, κάτι τέτοιο εἶναι ἰδιαιτέρως σημαντικό. 

Καλλίτερα λίγο μαῦρο ψωμὶ παρὰ κάθε τί ἄλλο ποὺ μόνον λάσπη προσφέρει στὸ ἔντερο.

Λάσπη καὶ κόπωσι.

Φιλονόη.

Μαύρο ψωμί και δημητριακά «σωματοφύλακες» του εντέρου

Η κατανάλωση μαύρου ψωμιού ή δημητριακών ολικής αλέσεως τρεις φορές την ημέρα, μειώνει κατά το ένα πέμπτο τον κίνδυνο … αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». 

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ολλανδία διαπίστωσαν πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα πλούσια σε μαύρο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως διαιτολόγια και την προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την ακρίβεια για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών από αυτές τις πηγές που κατανάλωναν οι εθελοντές, ο κίνδυνος καρκίνου στο έντερο μειωνόταν κατά 10%.

Στα ολικής αλέσεως δημητριακά συμπεριλαμβάνονται τα ψωμιά με ολόκληρους κόκκους, το μαύρο ή ολικής αλέσεως ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καφέ ρύζι και το αλεύρι βρώμης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου «θερίζει» καθώς είναι ο τρίτος πιο συχνός παγκοσμίως, προσβάλλοντας ετησίως περισσότερους από 940.000 ανθρώπους. Είναι επίσης η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς κοστίζει τη ζωή 610.000 ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος συχνότερος, καθώς ανιχνεύεται ετησίως σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους, ενώ κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς. (medicalnews)

(Visited 28 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Οἱ σωματοφύλακες τοῦ ἐντέρου!

  1. Αὐταὶ εἶναι πολὺ χρήσιμοι ἀναρτήσεις. Πρέπει ἐπιτέλους νὰ μάθῃ ὁ κόσμος νὰ διατρέφεται σωστά. Τὸ φάρμακόσου ἡ τροφή σου καὶ ἡ τροφή σου φάρμακό σου ἔλεγε ὁ μέγιστος τῶν ἰατρῶν τῆς ἀνθρωπότητος, ὁ Ἱπποκράτης. Καὶ θὰ πρέπῃ κάποτε νὰ συνειδητοποιήσωμεν ὅτι ἄλλο “τρώγω” καὶ ἄλλο “σαβουρώνω”. Ὑπάρχει διαφορά.

Leave a Reply