Αὐξάνεται ἡ ἀνεργία, ἄδεια τὰ ταμεῖα!

Λογικότατον! 

Κι ὄχι μόνον αὐτό. Τώρα τραβοῦν νὰ μᾶς πείσουν πὼς ἡ δόσις τοῦ δανείου ποὺ ἐκκρεμεῖ θὰ πάῃ σὲ συντάξεις καὶ σὲ μισθούς! Τρομολαγνεία τοὺς ἔχει πιάσει ὅλους. (Τρομολαγνεία= ἡ ἀνάγκη τους -λαγνεία- νὰ μᾶς κρατοῦν σὲ κατάστασι καταστολῆς μέσῳ ἐνδυναμώσεως τοῦ τρόμου! Νέα συστήματα! Νές πολιτικές!)

Παλληκάρια καὶ κοπελιές, τὸ δούλεμα τέλος! Δὲν πείθετε. Τὸ χρῆμα ποὺ ἀπαιτεῖται γιὰ νὰ ἐξυπηρετηθοῦν οἱ ἀνάγκες μας, ὑπάρχει. Τὸ παραπάνω οὐδόλως πάει σὲ δική μας ἐξυπηρέτησι. Μόνον τοὺς κουμπάρους σας ἐξυπηρετεῖ. 

Φιλονόη.

Παραθέτω τὸ παρακάτω γιὰ νὰ μάθουμε τὰ ὕψη τῆς ἀνεργίας. Διαφωνῶ σὲ πολλὰ ἀλλὰ δὲν εἶναι τῆς παρούσης. Ἐπίσης, ἀντιλαμβάνομαι πλέον ξεκάθαρα πὼς ὁ δανεισμὸς πραγματοποιεῖται μόνον γιὰ νὰ περνοῦν καλλίτερα τὰ κουδουνισμένα.

Η υψηλή ανεργία συνταράσσει την κοινωνία και καταβαραθρώνει τα Ταμεία

Της Ρούλας Σαλούρου

Σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ η ανεργία στη χώρα. Μετά το σοκ από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανεβάζουν το ποσοστό ανεργίας στο 18,4%, για τον Αύγουστο, με τους άνεργους να ξεπερνούν τις 900.000, ήρθαν χθες, τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, που δείχνουν επίσης, δραματική αύξηση. Συγκεκριμένα, βάσει των στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, αναζητούντες ή μη, εργασία, τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 813.442 άτομα. Από αυτούς, οι 693.417 δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία, ενώ άλλοι 120.025, πιθανότατα απογοητευμένοι από το τα αδιέξοδα που δημιουργεί το νούμερο ένα πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, δηλώνουν ότι δεν ψάχνουν για δουλειά. 

Στον ΟΑΕΔ, υποστηρίζουν πως ένα σημαντικό ποσοστό από τους συγκεκριμένους ανέργους έχουν εγγραφεί στον Οργανισμό για να κάνουν χρήση της κάρτας ανεργίας και όχι γιατί πραγματικά αναζητούν εργασία. Κάτι, που μπορεί στο παρελθόν να ήταν πιθανό, αφού η κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ έδινε μόρια στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο. Όμως, με τις προσλήψεις στο δημόσιο να έχουν υποκατασταθεί από τις… εφεδρείες, οι απογοητευμένοι άνεργοι πρέπει να θεωρούνται περισσότεροι από αυτούς που απλά δεν ψάχνουν για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα… 

Η ανησυχητική πορεία του δείκτη της ανεργίας φαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι διοικήσεις των ταμείων και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητούν, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την Τρόικα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, εκτός από τα δάνεια και τα δανεικά, τα ταμεία, κυρίως η διοίκηση του ΙΚΑ, είχε στηρίξει τις ελπίδες της στα επιπλέον κεφάλαια που ήδη έχει εγκρίνει η Τρόικα. Υπολογίζεται, ότι από το 1,1 δισ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί,  περίπου τα μισά πρέπει να εξευρεθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών.  

Στη συνεχώς αυξανόμενη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, έχει διαδραματίσει δραματικό ρόλο, η ανεργία. Βάσει των στοιχείων του ΟΑΕΔ,  μόνο μέσα σε ένα μήνα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40.000 άτομα (813.442 τον Οκτώβριο, από 774.059 άτομα τον Σεπτέμβριο). Σε ένα χρόνο, οι άνεργοι του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 96.060 άτομα (717.382 άτομα αναζητούντες και μη εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, τον Οκτώβριο του 2010).  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Οκτώβριο, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 188.092 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά –25.243 άτομα, ποσοστό –11,83% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, που παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 85,91% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 4,46% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 3,98% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 3,10% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, και το 2,07% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι. 

Άκρως ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη μείωση της απασχόλησης. Κατά τον προηγούμενο μήνα η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 55.360 θέσεις, συνεχίζοντας τη μείωση κατά 11.375 θέσεις του Σεπτεμβρίου.  

Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για το μήνα Οκτώβριο ανήλθαν σε 75.633, μειωμένες κατά  9,72% από τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο (83.778) και μειωμένες κατά 17,43% σχετικά με τον Οκτώβριο του 2010 (91.594).

Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον προηγούμενο μήνα, ανήλθαν σε 33.606, καταγράφοντας μια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους κατά 6.709 άτομα.  

Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον  μήνα Οκτώβριο έφτασαν σε 73.681, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 35.105 άτομα.   

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου  υπολογίζεται σε 107.287, το 68,68% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 63,86% από τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο (65.474)  και  μειωμένο κατά 1,65% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (109.091). Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για το  μήνα  Οκτώβριο  ανήλθαν σε 23.706 μειωμένες κατά  11,56% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (26.805) και  μειωμένες  κατά  20,13% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (29.679). 

Συνεπώς, οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα -δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις- ήταν  –55.360 έναντι –11.375 τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο και –44.302 τον Οκτώβριο του 2010.(capital)

 

(φωτογραφία)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply