Ὑπερμικρόβια μᾶς ἀπειλοῦν!

Αὐτονόητον εἶναι! 

Ἐὰν ἀναλογισθοῦμε πὼς ἡ χρήσις ἀντιβιοτικῶν ἔχει καταντήσει ὑπερβολική. 

Ἐὰν ἐπίσης ἀναλογιστοῦμε τὰ μικρόβια ποὺ «παίζουν» στὰ ἐργαστήρια καὶ μπαίνουν μικρόβια ἀλλὰ βγαίνουν …ἰοί!

Κι ἐὰν ἀναρωτηθοῦμε γιὰ τὴν μεγάλη μας ἐξάρτησι ἀπὸ τὴν τεχνολογία (ὄχι πολιτισμό), τότε θὰ ἀντιληφθοῦμε ἴσως πὼς μόνοι μας συνυπογράφουμε σὲ σενάρια παρανοϊκῶν.

Ἀλλὰ καὶ διαφορετικῶς νὰ τὸ δοῦμε. 

Τὰ κονδύλια γιὰ τὴν ὑγεία μειώνονται παγκοσμίως. 

Ἡ ἔρευνα ἐπικεντρώνεται στὸ διάστημα καὶ σὲ ἄσχετα ζητήματα. 

Οἱ πολῖτες πτωχοποιῶνται διαρκῶς…

Συνεπῶς ποῦ καταλήγουμε;

Στὸ  αὐτονόητον καταλήγουμε… Ἀλλὰ μᾶλλον δὲν θέλουμε νὰ τὸ ἀντιμετωπίσουμε.

Φιλονόη. 

Yπερμικρόβια απειλούν την υγεία στην Ευρώπη

Υπερμικρόβια που είναι ικανά να διαφεύγουν ακόμη και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά αυξάνονται στην Ευρώπη, με το ποσοστό ανθεκτικότητας στα φάρμακα ενός τύπου βακτηρίου να φθάνει το 50% στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Σε έκθεσή τους για τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, τα αποκαλούμενα υπερμικρόβια, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), το οποίο παρακολουθεί τις ασθένειες σε όλη την ΕΕ, αναφέρει πως η ανάγκη να καταπολεμηθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων έχει αποκτήσει “κρίσιμη σημασία”. 

“Είναι ανάγκη να κηρύξουμε ένα πόλεμο, έναν πόλεμο εναντίον αυτών των βακτηρίων”, δήλωσε προς το Ρόιτερς ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης.

“Αν δεν το κάνουμε … θα έχουμε πολλές λοιμώξεις και πολλούς ευάλωτους ασθενείς που θα αρρωστήσουν σοβαρά και δεν θα έχουμε τα αντιβιοτικά για να τους θεραπεύσουμε”, πρόσθεσε.

Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως σε όλη την περιφέρεια τα ποσοστά ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ενός βακτηρίου ονόματι Klebsiella pneumoniae υπερδιπλασιάστηκαν στο 15% το 2010, από περίπου 7% πριν από πέντε χρόνια.

“Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη — και σε μερικές χώρες η ανθεκτικότητα φθάνει σχεδόν το 50%”, τόνισε.

Το K. pneumoniae είναι μια συνηθισμένη αιτία πνευμονίας, καθώς και λοιμώξεων του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος σε ασθενείς νοσοκομείων. Η μορφή του ως υπερμικροβίου είναι ανθεκτική ακόμη και σε μια τάξη φαρμάκων που αποκαλούνται carbapenems, τα πιο ισχυρά γνωστά αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γιατρούς ως τελευταία γραμμή άμυνας. 

Το ECDC κάνει γνωστό πως αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ αναφέρουν τώρα ότι από 15% ως 50% των K.pneumoniae στο κυκλοφορικό σύστημα είναι ανθεκτικά στα carbapenems.

Σε μεγάλο βαθμό, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά οφείλεται στην κακή και την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να αναπτύξουν νέους τρόπους για να τα ξεπεράσουν. 

Οι ειδικοί λένε πως ευθύνονται εν μέρει οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επειδή συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ασθενείς που τα ζητούν χωρίς να τα χρειάζονται ενώ τα νοσοκομεία ευθύνονται επίσης για καταχρήσεις.

“Το 50% όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία μπορεί να μην χρειάζεται”, αναφέρει η ECDC, η οποία ζητεί να γίνεται πιο συνετή χρήση.  (ἀθηναϊκὸν-μακεδονικὸν πρακτορεῖον εἰδήσεων)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply