Σχολικὴ ἐορτὴ Δ’ Δημοτικοῦ γιὰ τὸ Πολυτεχνεῖο.

Η αγαπημένη μου φίλη/συναγωνίστρια Μάρω είναι η δασκάλα και η υπεύθυνη της παράστασης. Αυτόν τον τρόπο διάλεξε για να “γιορτάσει” την πτώση της χούντας.
Δεν έχω λόγια, μ’ έκανε κι έκλαψα..
Σ.Λ. 

(Δεν μου έφτασε ο χρόνος, του κλεισίματος παραθέτω τα λόγια) 

Ε, άρχοντα όμορφα τώρα κάθεσαι στον θρόνο σου απάνω. Πιο φυλακισμένος από ποτέ. Μα σα θα γκρεμιστείς από τα ύψη κι όταν στα χαμηλά και σκοτεινά θα τσακιστείς τότε θα καταλάβεις πόσο λίγο απέχει η εξουσία από τη σκλαβιά.  
Πώς το τολμήσατε, θρασύδειλοι τύραννοι, σάπια ανδρείκελα.

Συνωμότες τιτλούχοι, παρασημοφορημένοι από ξένα, ένοχα χέρια.

Εντολοδόχοι του Ξέρξη!

Μην αγγίζετε το σεπτό σώμα της μητέρας πατρίδας.

(Στεφανώνουν την Ελλάδα. Βγάζουν τα μαύρα μαντήλια.)

Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, δύσκολος δρόμος, τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος, τον κρατάς όπως κρατάς το χέρι του φίλου σου και μετράς τον σφυγμό του. Κανονικός σφυγμός. Σίγουρο χέρι. Κανονικός σφυγμός. Σίγουρος δρόμος.

Όταν οι καρδίες σπάνε φρόντισε να είσαι εκεί. Κάτι μεγάλο κινδυνεύει. Κάτι σημαντικό πρόκειται να χαθεί. Μην τους αφήσεις να το πάρουν. Μην σκεφτείς να κάνεις πίσω. Είσαι σημαντικός, είσαι μοναδικός, είσαι ελεύθερος.

“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος” του Τ. Λειβαδίτη
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι. Για την ειρήνη και για το δίκαιο. Θα βγεις στους δρόμους θα φωνάξεις. Τα χείλη σου θα ματώσουν από τις φωνές. Το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες, μα δεν θα κάνεις ούτε βήμα πίσω. Κάθε κραυγή σου θα είναι μία πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων. Κάθε χειρονομία σου θα ‘ναι για να γκρεμίζει την αδικία. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις, ούτε στιγμή να ξεχαστείς. Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε. Μια στιγμή αν ξεχαστείς, αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στη δύνη του πολέμου. Έτσι και σταματήσεις για μια στιγμή να ονειρευτείς, εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη από τις φωτιές. Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις για να ζήσουν οι άλλοι, θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι ένα οποιοδήποτε πρωινό. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι μπρος στα ντουφέκια!

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ, ΟΡΓΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

ΣΦΑΙΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΣΩΤΗΡΑΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ!

ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΛΑΟ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ!

ΟΡΘΟΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΩΝ!

Ἂν καὶ δὲν συμφωνῶ μὲ πολλὰ ἀπὸ αὐτὰ ποὺ διδάσκονται τὰ παιδιά μας, θεωρῶ τὴν ἐορτὴ αὐτή πραγματική! Κι ὄχι ἀερολογίες σὰν ὅλες τὶς ἄλλες ποὺ «θαυμάσαμε», τὶς πνιγμένες στὸ ψεῦδος. 

Ἡ δασκάλα εἶναι καί δική μου φίλη. Ἐκτιμῶ βαθύτατα αὐτὸ ποὺ ἔγινε. 

Φιλονόη.

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Σχολικὴ ἐορτὴ Δ’ Δημοτικοῦ γιὰ τὸ Πολυτεχνεῖο.

Leave a Reply