Ἀστυνομικοί ἀκατάλληλοι κι ἐπικίνδυνοι;

Τὸ ἄρθρον ποὺ ἀκολουθεῖ εἶναι μᾶλλον …εὐγενές!

Κρίνοντας ἀπὸ τὶς ἀστυνομικὲς παρεμβάσεις καὶ μόνον, ἀντιλαμβάνομαι πὼς στὸν παραπάνω τίτλο (καὶ στὸν παρακάτω) ὀφείλουμε νὰ ἀφαιρέσουμε τὸ ἐρωτηματικό. 

Τὰ ὄντα αὐτὰ εἶναι σίγουρα σὲ διαταραχή. 

Δὲν γίνεται νὰ κτυποῦν γέρους, νὰ πετοῦν δακρυγόνα σὲ σταθμοὺς πρώτων βοηθειῶν καὶ νὰ σπᾶνε κεφάλια μὲ τὸ καλημέρα. 

Τέσσερις στοὺς πέντε, ἰσχυρίζεται τὸ ἄρθρον, ἴσως νὰ εἶναι ἀκατάλληλοι. Ἐγὼ θὰ ἀφαιροῦσα τὸ «ἴσως» καὶ πάλι θὰ εἶχα ἀμφιβολίες. 

Σίγουρα δὲν εἶναι ὅλοι ἔτσι. Ἀλλὰ εἶναι ἔτσι πάρα πολλοί!

Φιλονόη.

Υ.Γ. 42 ψυχολόγοι καὶ 6 ψυχίατροι ἐξετάζουν μόνον 30 ἀστυνομικοὺς τὴν ἡμέρα, σὲ σύνολον  55.000! Πᾶμε καλά! Σὲ 100 χρονάκια θὰ ἔχουν τελειώσει! 

Ακατάλληλοι να οπλοφορούν 4 στους 5 αστυνομικούς;

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την καταλληλότητα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας να φέρει και να χρησιμοποιεί όπλα.

Σύμφωνα τα στοιχεία, μόνο 10.111 ένστολοι από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο για την καταλληλότητά τους να οπλοφορούν. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με νόμο από το 2003, ωστόσο η εφαρμογή του δεν έχει προχωρήσει.

Ολοι οι υπόλοιποι αυτή τη στιγμή οπλοφορούν παρατύπως και ενδεχομένως παρανόμως καθώς οι διατάξεις του νόμου είναι ρητές και προστάζουν ότι όλοι οι αστυνομικοί μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας πρέπει να … ξαπλώνουν στον καναπέ του ψυχιάτρου. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές της Αστυνομίας περίπου 11.500 αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έχουν ξαναεξεταστεί από ψυχολόγους, καθώς δεν έφτασε η… σειρά τους!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 10.111 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, οι 296 κρίθηκαν ακατάλληλοι να οπλοφορούν. Όσο και αν γένεται απίστευτο, με απλά μαθηματικά και με βάση τη στατιστική αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 2.000 ένστολοί (από το σύνολο των αστυνομικών) οπλοφορούν ενώ, αν περνούσαν από την ειδική επιτροπή θα είχαν κριθεί ακατάλληλοι…

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα, για το πόσο κατάλληλοι είναι οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν όπλο και αυτό συνήθως γίνεται μετά από τραγικά συμβάντα.

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν 42 ψυχολόγοι, 6 ψυχίατροι ενώ έχουν συσταθεί δύο ειδικές επιτροπές, μια στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη από όπου αναμένεται να περάσει για εξέταση το σύνολο των Ελλήνων αστυνομικών. Κάθε επιτροπή αποτελείται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξετάζονται καθημερινά 30 αστυνομικοί, κάθε βαθμού από διάφορες υπηρεσίες της χώρας.

Τον Ιούνιο συγκροτήθηκε και μια τρίτη επιτροπή η οποία ονομάζεται «επιτροπή προσφυγών» στην οποία απευθύνονται όσοι αστυνομικοί κρίνονται ακατάλληλοι προκειμένου να ασκήσουν ένσταση κατά της κρίσης της πρωτοβάθμιας επιτροπής. Από το Αρχηγείο έχει δοθεί σαφέστατη εντολή να δίνεται προτεραιότητα στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες αιχμής ενώ κατ ΄εξαίρεση «περνούν» περιπτώσεις αστυνομικών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης όπλων, αστυνομικοί που αποσπώνται σε υπηρεσίες ή οργανισμούς στο εξωτερικό και όσοι υπηρετούν στο κοινοβούλιο και την υπηρεσία Προστασίας Υψηλών Προσώπων. Έτσι, αν και στη συγκεκριμένες υπηρεσίες υπάρχουν ψυχολόγοι ελάχιστοι αστυνομικοί έχουν εξεταστεί καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Κάτι που σημαίνει πως τόσο ο 46χρονος αρχιφύλακας της Αντιτρομοκρατικής, όσο και ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος της Βουλής θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί και φυσικά να εντοπιστούν τα προβλήματα τους.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως οι επιτροπές από τις οποίες καλούνται να περάσουν οι ένστολοι δεν εξετάζουν αν είναι ψυχικά υγιείς, πάρα μόνο αν είναι κατάλληλοι να χρησιμοποιήσουν όπλο. Έτσι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ψυχική κατάσταση του κάθε αστυνομικού…(iefimerida) (φωτογραφία)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply