Πορεία μνήμης!

Αὐτὸς ὁ Κοῦρος εἶναι πράγματι ….κοῦρος τῆς Ἑλλάδος!

Εἶναι σύμβολο καὶ ὁδηγός!

Πορεία μνήμης για τον “Τουρκοφάγο” Νικηταρά από τον δρομέα Γ. Κούρο.

Στα βήματα του Νικηταρά, στους τόπους δηλαδή όπου ο αγωνιστής του 1821 έδωσε ή προετοίμασε τις μεγάλες μάχες κατά των Τούρκων, τρέχει αυτές τις ημέρες ο μεγάλος Έλληνας δρομέας και πολυνίκης υπεμαραθωνίων Γιάννης Κούρος.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έφθασε στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των νεκρών της κωμόπολης που σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.

«Είμαι στο πλευρό σας, στη δικαστική μάχη που δίνει το Δίστομο διεθνώς, για τις αποζημιώσεις και την ηθική δικαίωση», είπε μετά την κατάθεση.

Στο Δίστομο, όπου τον τίμησε «στο πόδι», μπροστά στο Μουσείο Σφαγής, η «Πολιτιστική Εταιρία, Οι 218 Σφαγιασμένες του Διστόμου», ο Γιάννης Κούρος έφτασε από την Δόμβραινα, ενώ ο επόμενος σταθμός θα είναι η Αράχωβα.

Ο τριήμερος δρόμος μνήμης του Κούρου για τον αγωνιστή Νικηταρά, ξεκίνησε από την πατρίδα του ήρωα, την Τουρκολέκα Αρκαδίας, και, μέσω πολλών σταθμών, θα καταλήξει στον Πειραιά με στόχο να ανεγερθεί εκεί ανδριάντας του Νικηταρά.
Οι κάτοικοι του Διστόμου, όπου, όπως αφηγούνται οι παλιοί, είχε διανυκτερεύσει ο Νικηταράς στο τοπικό στρατηγείο του Καραϊσκάκη, υπέγραψαν το ψήφισμα για τον ανδριάντα. (πηγὴ)

Προσωπικῶς τὸν θαυμάζω, τὸν εὐχαριστῶ καὶ τὸν τιμῶ! 

Ὄχι μόνον γιὰ αὐτὴν τὴν δράσι του, ἀλλὰ γιὰ τὸ σύνολον τοῦ ἔργου του!

Τέτοιες ἐνέργειες πρέπει νὰ ἀγκαλιάζονται καὶ νὰ στηρίζονται ἀπὸ τὴν πολιτεία. 

Ὄχι νὰ τὰ μαθαίνουμε μέσῳ διαδικτύου. 

Ἀλλά ἔχουμε πολιτεία; 

Καλὸ τὸ ἐρώτημα…

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Πορεία μνήμης!

  1. «Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας του όπως τόνισε είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση. Ο αγώνας αυτός θα προβάλει στη νεολαία τις αξίες της προσπάθειας, της καρτερίας, της επιμονής και του αγωνιστικού πνεύματος, ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής και ότι η θέληση είναι νικήτρια όταν επιστρατεύονται όλες οι σωματικές και πνευματικές δυνάμεις»
    Αὐτὸς εἶναι ὁ Ἀρκὰς Γιάννης Κοῦρος, ὁ ὁποῖος διὰ νὰ “ζεσταθῆ” χρειάζεται ἕνα Μαραθώνιον. . Τὸν ἐπρόβαλε ποτὲ κανένα κωλοκάναλο; Ὄχι βεβαίως διότι δὲν εἶναι κανένα ξέκωλο. Εἶναι παράδειγμα πρὸς μίμισιν διὰ τοὺς νέους τῆς Ἑλλάδος καὶ ὡς ἐκ τούτου κάρφος εἰς τοὺς ὀφθαλμοὺς τῶν ΜΙΓΑΔΩΝ τῶν ΜΜΕ.

Leave a Reply