1,5 δισεκατομμύρια εὐρώ ἔκαναν φτερά μέσω λαθρομεταναστῶν

Ἡ χειρότερη χρονιά τῶν τελευταίων ἐτῶν λόγω κρίσεως – μέχρι στιγμῆς – ἦταν τό 2010 καί ὅμως, οἱ λαθρομετανάστες πού τρῶνε τίς σάρκες τῆς πατρίδος μας, ἔστειλαν στό ἐξωτερικό, δικά μας χρήματα – τά ὁποῖα θά μποροῦσαν νά εἶχαν πάῃ στίς τσέπες Ἑλλήνων ἐργαζομένων καί ἐπαγγελματιῶν – ὕψους 1,450 δισεκατομμυρίων εὐρώ.

Οι μετανάστες έβγαλαν αφορολόγητα 1,45 δισ. ευρώ

Εμβάσματα οικονομικών μεταναστών ύψους περίπου 1,45 δισ. ευρώ έκαναν φτερά μόνο το 2010 από τη χώρα μας. Μάλιστα, αν και πρόκειται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα, η αποστολή των χρημάτων έγινε χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το περασμένο έτος η αξία των εμβασμάτων των οικονομικών μεταναστών προς τις χώρες τους, που αυξάνεται προοδευτικά από το 1976 και μετά, βρέθηκε πέρυσι σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

 Και είναι βέβαιο ότι το υψηλότερο μερίδιο από τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν επενδύσεις ούτε και εμπορικά εμβάσματα. Απλά, κάθε μετανάστης μπορεί να αποστέλλει σε οποιονδήποτε προορισμό όσα χρήματα θέλει, ενώ την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες χαρατσώνουν με τεράστιες προμήθειες τις ελληνικές εταιρίες, ακόμη και για ενδοκοινοτικά εμβάσματα. Πρόκειται ουσιαστικά για δισεκατομμύρια ευρώ που κάνουν φτερά κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές από μαύρη εργασία, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες εργάζονται στη χώρα μας ανασφάλιστοι και παράνομα. Η Αθήνα αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις βρίθουν από καταστήματα τα οποία αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με πολυεθνικές εταιρίες, την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει εμπορική συναλλαγή.

 Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τα εμβάσματα βρέθηκαν στο ζενίθ τους, την περίοδο που η οικονομία της χώρας μας συρρικνώνεται διαρκώς, ο κλάδος της οικοδομής έχει κυριολεκτικά παγώσει και πολλοί μετανάστες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής προς τις πατρίδες τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η φορολόγηση των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις λύσεις, προκειμένου να μειωθεί η τρύπα στα έσοδα, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στην οικονομία της χώρας. Αν, για παράδειγμα, φορολογούνταν με 10%, θα εισέρρεαν στα δημόσια ταμεία 140.000.000 ευρώ μόνο την περασμένη χρονιά. Να σημειωθεί ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα στοιχίζουν στο κράτος περίπου 83.000.000 ευρώ. Ετσι, μια φορολόγηση των εμβασμάτων θα μπορούσε να σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα κόβονταν τα επιδόματα, αλλά θα διπλασιάζονταν.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τα εμβάσματα των αλβανικής καταγωγής μεταναστών από την Ελλάδα στη χώρα τους ανέρχονται σε ετήσια βάση σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ της Αλβανίας και στο 65% του εμπορικού ελλείμματος της γειτονικής χώρας. Η πλειονότητα των Αλβανών (περίπου το 70%) εμβάζει χρήματα στους δικούς του και σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει το ίδιο και στο μέλλον. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ποσά που φεύγουν από τη χώρα μας προς τη Γεωργία και το Αφγανιστάν.

 Νεκταρία Σταμούλη, δημοκρατία 

(Visited 7 times, 1 visits today)
2 thoughts on “1,5 δισεκατομμύρια εὐρώ ἔκαναν φτερά μέσω λαθρομεταναστῶν

  1. Τὶ 1,450 δις εὐρῶα Μινώταυρε; Τσιγκουνιὲς θὰ κάνουμε;Ὁ συρφετὸς αὐτὸς ἔχει ὑπολογισθεῖ ὅτι κοστίζει εἰς τὴν Ἑλλάδα 22 δις εῦρῶα ἑτησίως ἀπὸ κουρελοῦδες ἤγουν ἀφορολόγητον καὶ λαθραῖον ἐμπόριον, ἀπὸ ληστείας, ἐμβάσματα εἰς τὰς πατρίδας των, μαύρην ἐργασίαν καὶ ἄλλας Θεαρέστους (συγγνώμην Ἀλαχαρέστους) δραστηριότητας. Πρόκειται περὶ ἀκρίδων τῆς συμφορᾶς καὶ μόνη διέξοδος εἶναι νὰ τοὺς ΔΙΩΞΟΥΜΕ. .

    • Ἔχεις ἀπόλυτο δίκαιον, Νικόλαε. Νά τούς διώξουμε δέν μποροῦμε, πρέπει νά τούς διώξουν ἄλλοι. Ἐμεῖς, ὅμως, μποροῦμε νά τούς δείξουμε ὅτι εἶναι ἀνεπιθύμητοι!

Leave a Reply