Ἡ πανάκεια λέγεται σήμερα πλᾶσμα;

Το ψυχρό πλάσμα φαίνεται ότι μπορεί να θέσει «εκτός μάχης» σχεδόν όλους τους ιούς

Ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέροντα τὰ νέα εὑρήματα τῆς ἐπιστήμης, ποὺ οὐσιαστικῶς ἀναφέρονται στὴν ἰατρική.

Θὰ ἔλεγα πὼς ἀνοίγει ἕνας νέος δρόμος, ὁ ὁποῖος ἔχει πολλὰ νὰ μᾶς μάθῃ καὶ φυσικὰ πολλὰ προβλήματα νὰ ἀντιμετωπίσῃ.

Νά ἀναμένουμε ἐπί τέλους τό καλλίτερο;

Φιλονόη.

Από τις τηλεοράσεις στη… θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων

Το ψυχρό πλάσμα φαίνεται ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, ακόμη και τον HIV του AIDS

Ουάσινγκτον 

Ισως η επόμενη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα δεν «γεννηθεί» σε ένα ιατρικό εργαστήριο αλλά αποτελέσει δώρο της… Φυσικής σε εκατομμύρια ασθενείς. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εισπνοή ψυχρού πλάσματος – ηλεκτρικά φορτισμένου δηλαδή αερίου – μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αδενοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Τέταρτη κατάσταση της ύλης

Το πλάσμα αποτελεί την τέταρτη κατάσταση της ύλης (εκτός από τη στερεή, την υγρή και την αέρια) η οποία δημιουργείται όταν σωματίδια υγρών ή αερίων φορτίζονται με ηλεκτρισμό. Το πλάσμα έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια καθώς περιέχεται σε hi-tech συσκευές όπως οι νέες τηλεοράσεις πλάσματος. Υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τη διατήρηση της ύλης σε μορφή πλάσματος, ωστόσο πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ψυχρό πλάσμα σε θερμοκρασίες της τάξεως των 40 βαθμών Κελσίου – σε αυτές τις θερμοκρασίες το ανθρώπινο χέρι μπορεί να πιάσει το υλικό.

Όπως συγκεκριμένα είδαν μέσα από πειράματα ειδικοί του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξωγήινη Φυσική στη Γερμανία, η έκθεση των αδενοϊών σε ψυχρό πλάσμα για ελάχιστα λεπτά ήταν αρκετή για να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός τους, γεγονός που σημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Και αυτό διότι, όπως φάνηκε, το ψυχρό πλάσμα κατέστρεφε το γενετικό υλικό των ιών.

Συσκευές πλάσματος σε νοσοκομεία;

Τα νέα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες σχετικά με το ότι συσκευές πλάσματος θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών σε νοσοκομεία. Εκτιμάται ακόμη ότι το ψυχρό πλάσμα θα μπορεί να προσφέρει θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων όπως αυτών που προκαλεί ο ιός της γρίπης.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη πιστεύουν ακόμη ότι το ιονισμένο αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για την πρόληψη της εξάπλωσης ιών όπως ο HIV του ΑΙDS κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων αίματος.

Επιβίωση μόνο για έναν ιό στο εκατομμύριο

Σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Physics D: Applied Physics» δρα Τζούλια Ζίμερμαν, η έκθεση σχεδόν οποιουδήποτε ιού σε ψυχρό πλάσμα για 240 δευτερόλεπτα ήταν αρκετή για να τεθεί ο «εχθρός»… εκτός μάχης – μόλις ένας στους 1.000.000 ιούς επιβίωνε της διαδικασίας. 

«Το ψυχρό πλάσμα πιθανότατα αποτελεί έναν άκρως αποτελεσματικό παράγοντα για τον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων και υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμο ‘εργαλείο’ για τα νοσοκομεία» σημείωσε η δρ Ζίμερμαν και προσέθεσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει ήδη λάβει έγκριση για δοκιμή της μεθόδου σε μοντέλα ζώων.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως το ψυχρό πλάσμα είναι αποτελεσματικό και στην «εξολόθρευση» βακτηρίων καθώς και ότι μπορεί να απολυμάνει το νερό ως και για επτά ημέρες. (βῆμα)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply