Γεωπολιτική θύελλα γιά τούς ἀγωγούς

Γεωπολιτική θύελλα γιά τούς ἀγωγούςΤόση ἀτυχία πιά; Μᾶλλον, κανείς δέν ἀσχολεῖται μέ τήν Ἑλλάδα, ἐκτός καί ἄν ἐξυπηρετοῦνται τά συμφέροντά του. Ἄλλωστε εἴμεθα ἀμελητέα ποσότης, ἔτσι πού μᾶς κατήντησαν οἱ ὑποτακτικοί (πολιτικοί μας) τῆς Εὐρώπης καί ὁλοκλήρου τοῦ πλανήτου.

Ὁ κάθε λαός ἔχει τούς ἡγέτες πού τοῦ ταιριάζουν. Ἐμεῖς δέν ἔχουμε καθόλου ἀπ΄αὐτό. Μόνο Ῥάιχεμπαχ καί «Χοῦφτελ». Αὐτοί κανονίζουν τίς τύχες μας. Σκοτίστηκαν ἄν θά περάσῃ ὁ κάθε ἀγωγός ἀπό τήν Ἑλλάδα καί ἄν ἡ Ἑλλάς γίνῃ κέντρο μεταφορᾶς ἐνεργείας. Τήν περιουσία τῶν Ἑλλήνων  ἐποφθαλμιοῦν καί θά τήν πάρουν. Ἡ σημερινή κατάστασις δέν μᾶς ἐπιτρέπει νά διαπραγματευόμαστε τό μέλλον. 

Οἱ Ἀμερικανοί, οἱ Ῥῶσοι, οἱ Βούλγαροι….ὅλοι θά ἔχουν κάποιο κέρδος ἀπό αὐτήν τήν ὑπόθεσι. Ἡ μόνη χαμένη εἶναι – ὅπως πάντα – ἡ Ἑλλάδα.

Μινώταυρος 

Οι Αμερικανοί τρίβουν τα χέρια τους, οι Ρώσοι επιμένουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και η Ελλάδα, μέσα στη θύελλα των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων χάνει μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας.

Οδηγούμενοι από τα συμφέροντα από τα οποία εξαρτάται η σημερινή τους κυβέρνηση, οι Βούλγαροι είπαν «νιετ» στους Ρώσους για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αποφασίζοντας να αποχωρήσουν από το έργο.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει πως το συγκεκριμένο έργο είναι το μόνο οικονομικά συμφέρον για τη μεταφορά «μαύρου χρυσού» από την περιοχή της Κασπίας (και πέραν από αυτή), προς τις αγορές της Δύσης. Και μάλιστα έχει ήδη δική της πρόταση, χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αθήνα, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΚΑ, αλλά κι από τη συνάντηση του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί με βάση την αρχική χάραξη και χωρίς τη βουλγαρική συμμετοχή, αρκεί η Σόφια να συμφωνήσει να παραχωρήσει (έναντι συγκεκριμένου τιμήματος) τα εδάφη από τα οποία θα περάσει…

Ωστόσο, στελέχη του ρωσικού ενεργειακού τομέα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αφήνουν να εννοηθεί πως η Μόσχα διαθέτει κι εναλλακτική λύση, για την οποία ωστόσο κανείς δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το σίγουρο είναι πως η Ρωσία δεν θέλει ούτε να ακούει για συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της σχέδια, καθώς στο παρελθόν οι γείτονές μας απαίτησαν (και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο) την πλειοψηφία των έργων, κάτι που η Μόσχα αρνείται να το συζητήσει εξ αρχής…

Το μέγα ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα κάνει ο αμερικανικός παράγων, καθώς ένας από τους συνδιαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο πολυεθνικός κολοσσός Chevron είναι από τους… ηττημένους της υπόθεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Η συμμετοχή του συγκεκριμένου ενεργειακού ομίλου στο βαλκανικό πετρελαιαγωγό θεωρείτο σίγουρη, μέσω της συμμετοχής του Καζαχστάν, καθώς θα έβρισκε διέξοδο για τα δικά του πετρέλαια προς τις δυτικές αγορές, χωρίς να αναγκάζεται να υποκύπτει στις πιέσεις ή τις ορέξεις ανταγωνιστών (π.χ. BP, Exxon/Mobil) μέσω άλλων αγωγών (π.χ. Μπακού-Τσεϊχάν).

Τα πάντα, λοιπόν, είναι ανοικτά και σύμφωνα με εκτιμήσεις σοβαρών παραγόντων της αγοράς, οι εξελίξεις εξαρτώνται και καθορίζουν τους νέους συσχετισμούς που δημιουργούνται, μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση.

Εξάλλου, οι αλλαγές που προέκυψαν από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» έχουν άμεση και στενή σχέση με τους συσχετισμούς αυτούς… Απλώς, τα παζλ συμπληρώνεται σιγά-σιγά…

Όλοι αγωνιούν κι αγωνίζονται για να έχουν θέση στο «παιχνίδι», που θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα. Όλοι, εκτός από την Ελλάδα. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με άλλα πράγματα… (fmvoice) 

(Visited 11 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Γεωπολιτική θύελλα γιά τούς ἀγωγούς

  1. Ὅλος ὁ κόσμος Μινώταυρε κινεῖται ἕκαστος διὰ τὰ συμφέροντά του ἄρα ὁμαλῶς πλὴν τῆς Ἑλλάδος, ἄρα ἀνωμάλως. Συνεπῶς ὅλοι αὐτοὶ καλῶς πράττουν ἐνῶ ἐμεῖς κακῶς. Αὐτὴ εἶναι ἡ τάξις τῶν πραγμάτων. Καὶ βεβαίως, ΔΕΝ μᾶς κατάντησαν αὐτοί (ποῖοι “αὐτοί”;) ἀλλὰ καταντήσαμε, διότι ἐὰν τὸ θέλαμε ΔΕΝ θὰ καταντούσαμε. Τὸ δὲ χείριστον βεβαίως εἶναι ὅτι ὅταν ἐμφανίζεται κάποιος νὰ θέλῃ νὰ κάμῃ κάτι πρὸς τὴν σωστὴν κατεύθυνσιν, ἔ, μαῦρο φίδι ποὺ τὸν ἔφαγε. Ὅρα Ἑρμόδωρος ἐπὶ παραδείγματι. Ποῖος ὁ κύριος; Σᾶς τὸ βάζω μάθημα διὰ τὴν ἐπομένην. Μέχρι τότε, ὁ μαῦρος ὄφις (σ)έρπει.

Leave a Reply