Τί λέτε; Κλείνουμε θέσι γιά τόν Ἄρη;

Ο Άρης φαίνεται να είναι πιο φιλικός για τη ζωή από ό,τι η Γη

Ο Άρης φαίνεται να είναι πιο φιλικός για τη ζωή από ό,τι η Γη

Ἐπιστήμονες ἀπὸ τὴν Αὐστραλία κατέληξαν, μετὰ ἀπὸ συστηματικὲς μελέτες, στὸ συμπέρασμα πὼς ὁ Ἄρης εἶναι περισσότερο φιλόξενος ἀπὸ τὴν Γῆ μας. 

Αὐτὸ, φαντάζομαι, εἶναι ἕνα θαυμάσιον νέον γιὰ τοὺς «ἐκλεκτούς» ποὺ φυσικὰ θὰ σπεύσουν νὰ κλείσουν θέσεις στὰ νέα ὑπόγεια διαμερίσματα ποὺ θὰ δομηθοῦν ἐκεῖ. 

Γιατί θά εἶναι ὑπόγεια;Διότι ὁ Ἄρης στὴν ἐπιφάνειά του εἶναι κάπως …κακούλης! 

Δὲν πειράζει ὅμως.

Προσωρινῶς θὰ ζοῦν ὑπογείως. Δὲν μποροῦν νὰ κάνουν διαφορετικῶς.

Ὅταν θὰ ἀφήσουν πίσω τους τὴν τροκτική τους φύσι, τότε θὰ ἐπανεξεταστῇ ὁ τόπος διαμονῆς τους. 

Φιλονόη.

 Υ.Γ. Πάντως, πολὺ θὰ μοῦ ἄρεσε, τότε, ὅταν μὲ τὸ καλὸ ξεκαθαρίσουμε μὲ πάσῃς φύσεως κατακάθι, νὰ τὰ μαζέψουμε καὶ νὰ τὰ πᾶμε στὸν Ἄρη. Τόσον ἀγώνα ἔχουν κάνει γιὰ νὰ τὸν μετατρέψουν σὲ κάτι κατοικήσιμο. Νὰ μὴν τοὺς τὸ στερήσουμε!

Ο Άρης είναι πιο «φιλόξενος» από τη Γη!

Νέα μελέτη αναφέρει ότι έχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής

Επιστημονική ομάδα στην Αυστραλία παρουσίασε μια ανατρεπτική μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι ο Άρης όχι μόνο διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής αλλά είναι πιο «φιλόξενος» από ό,τι η Γη, τουλάχιστον σε επίπεδο μικροβιακής ζωής. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα περισσότερα σημεία που μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία ζωής στον κόκκινο πλανήτη βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του.Η μελέτηΕρευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας μελέτησαν και συνέκριναν διάφορες παραμέτρους ανάμεσα στη Γη και στον Άρη (θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση κ.α) θέλοντας να διαπιστώσουν αν και σε τι βαθμό μπορεί ο Άρης να υποστηρίξει μορφές ζωής παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στον πλανήτη μας. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές σε όλες τις προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι ο Άρης είναι εξαιρετικά αφιλόξενος για τη ζωή μελετήθηκαν συγκεκριμένες περιοχές του ενώ εκείνοι ανέλυσαν δεδομένα δεκαετιών από το σύνολο του πλανήτη. 

Κατέληξαν τελικά στην εκτίμηση ότι το «κατοικήσιμο» ποσοστό στον Άρη από τον πυρήνα μέχρι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι 3% – το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γη είναι περίπου 1%. Η διαφορά είναι ότι σε σύγκριση με τη Γη στον κόκκινο πλανήτη οι περισσότερες περιοχές όπου μπορεί να υπάρξει  ζωή  είναι υπόγειες. 

Η ζωή κάτω από τον Άρη

Το περιβάλλον χαμηλών πιέσεων που διαθέτει ο Άρης δεν επιτρέπει την παρουσία του νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του αφού γρήγορα θα εξατμιζόταν. Επίσης οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Άρη είναι πολύ χαμηλές με τον μέσο όρο να βρίσκεται στους – 63 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτω από την επιφάνεια του Άρη υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής. 

Το βάρος του εδάφους ενισχύει την πίεση ενώ υπάρχει αρκετή ζέστη προερχόμενη από το εσωτερικό του ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να επιβιώνουν βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί. 

«Η μελέτη μας είναι η πιο εμπεριστατωμένη από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το αν και πόσο φιλόξενος είναι ο Άρης έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Είναι επίσης πολύ σημαντική με δεδομένο ότι ο άνθρωπος αποτελεί προϊόν της εξέλιξης που ξεκίνησε από τη μικροβιακή ζωή. Η μελέτη δεν απευθύνεται σε επιστήμονες που αναζητούν απαντήσεις σε φυσικούς νόμους ή σε σε όσους αναζητούν εξωγήινους που κατασκευάζουν διαστημόπλοια. Αν όμως κάποιος ενδιαφέρεται για την απαρχή της ζωής και το πώς μπορεί να γεννιέται ηζωή σε άλλους κόσμους μακριά από τη Γη θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στη μελέτη μας»αναφέρει ο Τσάρλι Λαινγουίβερ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrobiology. (βῆμα)

(Visited 13 times, 1 visits today)
Leave a Reply