Τὸ τετράδιον τοῦ Νεύτωνος στὸ διαδίκτυον.

Τὸ τετράδιον τοῦ Νεύτωνος στὸ διαδίκτυον.Νὰ καὶ κάτι καλό.

Ψηφιοποιοῦνται τὰ περισσότερα τμήματα τοῦ τετραδίου σημειώσεων τοῦ Νεύτωνος.

Μία ἀνάσα …ἐπιστήμης μέσα στὴν τόση σαβούρα ποὺ μᾶς φορτώνουν καθημερινῶς.

Φιλονόη.

Για πρώτη φορά online τα ιστορικά χειρόγραφα του Νεύτωνα

Το πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει, για πρώτη φορά, τη διαδικτυακή πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα στον κάθε ενδιαφερόμενο. 
Σύμφωνα με την «Guardian» περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος. Μεταξύ των σελίδων αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.
Το πρωτότυπο του «Principia Mathematica» βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με μερικές σελίδες καμένες ή λεκιασμένες από νερό και, λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, σπάνια επιδεικνύεται δημοσίως.
Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει το πρωτότυπο, έπρεπε να έλθει αυτοπροσώπως στο Cambridge και να πάρει ειδική άδεια για να το μελετήσει.
Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Cambridge, Grant Young, αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.
Το πανεπιστήμιο έχει ήδη ψηφιοποιήσει κάποια αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά επιστημονικά κείμενα του Νεύτωνα, που προέρχονται από το τετράδιο των σημειώσεων του, το οποίο είχε μαζί του, όταν το Cambridge ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665. (πρῶτο θέμα)
(Visited 20 times, 1 visits today)
Leave a Reply